Κύπρος και ΗΠΑ ενισχύουν τη συνεργασία για την ασφάλεια των συνόρων

Κύπρος και ΗΠΑ ενισχύουν τη συνεργασία για την ασφάλεια των συνόρων

Κύπρος και ΗΠΑ υπέγραψαν Διακήρυξη Προθέσεων για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Συνοριακής Ασφάλειας -  «Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη του ρόλου της Κύπρου ως αξιόπιστου εταίρου» δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης

ypografi_symfwnias_kypros
Με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας αντιμετώπισης κοινών απειλών και την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή, Κύπρος και ΗΠΑ υπέγραψαν σήμερα Διακήρυξη Προθέσεων για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της Συνοριακής Ασφάλειας.

Τη Διακήρυξη υπέγραψαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Εκτελών χρέη Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Chad Wolf κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χριστοδουλίδης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της υπογραφής της διακήρυξης, είπε αρχικά πως η επίσκεψη του κ. Wolf μαρτυρεί πόσο έχει εξελιχθεί και προχωρήσει η συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται σε μια εποχή σημαντικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Εξελίξεις που, όπως σημείωσε, αναπόφευκτα επηρεάζουν την περιφερειακή ασφάλεια.

«Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη του ρόλου της Κύπρου ως αξιόπιστου εταίρου, ως αξιόπιστου παράγοντα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, από τη σταθερή ροή επισκέψεων που είχαμε από Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της δικής σας παρουσίας εδώ σήμερα, και, μεταξύ άλλων, της πρόσφατης επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Πομπέο», είπε.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΕΞ  N. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ & ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ.


Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως κάθε μία από αυτές τις επισκέψεις πρόσθεσε δυναμική και δημιούργησε νέες συνθήκες για περαιτέρω συνεργασία. «Έχουμε πραγματικά δει αξιοσημείωτη πρόοδο στη διμερή μας συνεργασία, σε τομείς όπως η προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας, η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, καθώς και στο πλαίσιο άλλων τομέων όπως η ενέργεια, η αντιτρομοκρατία και η οικονομική συνεργασία», είπε και σημείωσε παράλληλα την αυξανόμενη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της τριμερούς σχέσης περιφερειακών συνεργιών και της μορφής 3 + 1 με την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Στόχος της συμφωνίας να αντιμετωπιστούν οι κοινές απειλές

«Σε αυτό το πλαίσιο της επέκτασης της συνεργασίας, μόλις υπογράψαμε μια Διακήρυξη Προθέσεων για την ενίσχυση της συνεργασίας μας σε θέματα συνοριακής ασφάλειας, με σκοπό την ενίσχυση της ικανότητάς μας να αντιμετωπίσουμε κοινές απειλές και να προωθήσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή», είπε.

Κλείσιμο
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη πως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων σήμερα είχαν επίσης την ευκαιρία να εντοπίσουν τρόπους περαιτέρω επέκτασης της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της ανάπτυξης υποδομών.

Καταλήγοντας, ο Κύπριος Υπουργός επανέλαβε τη σταθερή δέσμευση της Κύπρου να συνεχίσει να προωθεί την εταιρική σχέση μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, μιας εταιρικής σχέσης που βασίζεται σε μια θετική ατζέντα προς όφελος των λαών και προς το συμφέρον της ασφάλειας και της σταθερότητας την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.



Ειδήσεις σήμερα:

«Έτος ορόσημο» για το Κτηματολόγιο το 2021, ξεκινούν οι δηλώσεις σε νέες περιοχές


Αυτός είναι ο φαρμακοποιός που κατέστρεψε εκατοντάδες εμβόλια: Πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης