LIVE

Κορωνοϊός

Ανασχηματισμός: Οριστικοποιούνται οι αλλαγές - Οι αμετακίνητοι, οι «καραμπόλες» και το «νέο αίμα»

mitsotakis-anasximatismos

Εντός της ημέρας, κατά πάσα πιθανότητα, οι ανακοινώσεις - Στο επίκεντρο των αλλαγών οι Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης και Νίκη Κεραμέως - Πληροφορίες για μετάθεση Πέτσα, αποχώρηση Βρούτση και Θεοχάρη και «νέο αίμα» από την ΚΟ της ΝΔ

Σενάρια για τον πρώτο ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης πυροδοτεί η έλευση του καινούργιου χρόνου, καθώς όλες οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις συντείνουν στη διαπίστωση ότι στο μυαλό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ωριμάσει η ιδέα να προχωρήσει σε αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος το οποίο στο βασικό του κορμό παραμένει ίδιο από τον Ιούλιο του 2019 που σχηματίστηκε.

Ο χρόνος για να δρομολογηθούν οι αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα και, ενώ ο προσανατολισμός των προηγούμενων ημερών ήθελε ως πιθανότερη ημερομηνία ανακοινώσεων την ημέρα των Φώτων, δηλαδή την προσεχή Τετάρτη, τις τελευταίες ώρες φαίνεται πως δημιουργήθηκε κλίμα επιτάχυνσης των αποφάσεων με βάση το οποίο δεν αποκλείεται να γίνουν γνωστές ακόμη και σήμερα, Δευτέρα.

Οι 18 μήνες που παρήλθαν από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση θεωρείται από την κυβερνητική ηγεσία ότι είναι επαρκές διάστημα για να αξιολογηθούν οι υπουργοί και υφυπουργοί από την αποτελεσματικότητα του έργου που ο καθένας εξ αυτών επιτέλεσε και να ληφθούν αποφάσεις για την ανανέωση της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου.

Σήμα επανεκκίνησης
Παρόλο που ο κ. Μητσοτάκης δεν ανοίγει τα χαρτιά του και δεν αποκαλύπτει ούτε σε τακτικούς συνομιλητές του τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τους σχεδιασμούς που έχει κατά νου, οι λίγοι γνωρίζοντες τις διαθέσεις του θεωρούν ότι είναι ζήτημα ημερών η ανακοίνωση των αλλαγών. Η δυναμική, άλλωστε, που έχει δημιουργηθεί καθιστά μονόδρομο την ανακοίνωση των αλλαγών καθώς σε αρκετά υπουργικά γραφεία επικρατεί αναβρασμός με κυρίαρχο θέμα συζήτησης «ποιος φεύγει» και «ποιος μένει» στην κυβέρνηση.

Για πρώτη φορά, εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες οι διαψεύσεις των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο ενός επικείμενου ανασχηματισμού υπήρξαν τόσο χαλαρές που ερμηνεύονταν ως επιβεβαίωση των φειδωλών πληροφορίων και της πληθωρικής φημολογίας σύμφωνα με τις οποίες οι αποφάσεις είναι ειλημμένες. Έτσι, κατ΄ αυτή την εκδοχή των πραγμάτων, το μόνο που απομένει είναι να βρεθεί η κατάλληλη χρονική συγκυρία για την ανακοίνωση των ονομάτων των κυβερνητικών στελεχών που θα αποχωρήσουν ή θα μετατεθούν σε άλλα πόστα, καθώς και εκείνων που θα τους αντικαταστήσουν.

Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός δίνει σημασία στα χρονικά ορόσημα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τοποθετούν τον ανασχηματισμό τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου με το επιχείρημα ότι έτσι θα δοθεί σήμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης η οποία μέσα στο «δίσεκτο» 2020 έδωσε σκληρές μάχες με την τριπλή κρίση που αντιμετώπισε στον υγειονομικό τομέα, στο μέτωπο της οικονομίας αλλά και στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Το 2021 βρίσκει την κυβέρνηση στη φάση που θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την αντεπίθεση για να καλυφθεί, κυρίως στην Οικονομία, αλλά όχι μόνο, το χαμένο έδαφος του προηγούμενου χρόνου», υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη που τάσσονται υπέρ των άμεσων αλλαγών.

Οι παραμένοντες και οι «υπ΄ ατμόν»
Με βάση την ονοματολογία που κυκλοφορεί στα κυβερνητικά παρασκήνια ελάχιστοι είναι οι υπουργοί που φέρεται ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν στον επικείμενο ανασχηματισμό, ιδίως αν αυτός γίνει άμεσα και δεν αναβληθεί για ευθετότερο χρόνο. Είναι κατά βάση οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης και Υγείας Βασίλης Κικίλιας, οι οποίοι χειρίζονται τις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η χώρα και η κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και απαιτούν αταλάντευτη συνέπεια και συνέχεια στους υφιστάμενους χειρισμούς.

Από εκεί και ύστερα ουδείς άλλος θεωρείται αναντικατάστατος και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θέλει όλους τους υπολοίπους να είναι υπ΄ ατμόν με κατεύθυνση είτε την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα είτε την μετακίνηση ορισμένων εξ αυτών σε άλλο κυβερνητικό πόστο που θα θεωρηθεί ως «δεύτερη ευκαιρία για να αποδείξουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικοί». Συνομιλητές του πρωθυπουργού μετέφεραν στο protothema την πρόθεσή του «να μην μετακινήσει μεν όλα τα πιόνια, αλλά να κάνει αλλαγές στην κυβερνητική σκακιέρα οι οποίες δεν θα περάσουν απαρατήρητες».

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, καθώς η μεταχείριση την οποία θα τύχουν θα δείξει τις προθέσεις του πρωθυπουργού και τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά που επιδιώκει να προσδώσει στον ανασχηματισμό. Κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για αμοιβαία μετάθεσή τους με τον πρώτο να μετακινείται στο υπουργείο Ενέργειας και τον δεύτερο να τον διαδέχεται στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Νεότερες πληροφορίες ήθελαν να παραμένει στη θέση του ο κ. Γεωργιάδης και το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας να περνάει στην νυν υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Συζητήθηκε επίσης η εκδοχή να γίνει αμοιβαία μετάθεση της τελευταίας με τον κ. Χατζηδάκη, χωρίς, ωστόσο, η σχετική φημολογία να βρίσκει επιβεβαίωση, ίσως και επειδή την αντικατάσταση της νυν υπουργού Παιδείας έχει ζητήσει και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Από τις πλέον πιθανές αλλαγές εκτιμάται ότι είναι η μετακίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα με προορισμό το υπουργείο Εργασίας από το οποίο φέρεται να αποχωρεί ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος κατείχε το ίδιο χαρτοφυλάκιο και καθ΄ όλη της διάρκεια της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά την περίοδο 2012-2014.

«Νέο αίμα»
Σε ό,τι αφορά το «νέο αίμα» με το οποίο σχεδιάζει ο πρωθυπουργός να εμπλουτίσει το κυβερνητικό σχήμα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προέρχεται κατά βάση από το στελεχιακό δυναμικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, χωρίς να αποκλείεται η αξιοποίηση ενός περιορισμένου αριθμού ικανών προσώπων από άλλους πολιτικούς χώρους και κυρίως την Κεντροαριστερά που έχει «αιμοδοτήσει» και το τωρινό υπουργικό συμβούλιο.

Από τους γαλάζιους βουλευτές προς αξιοποίηση φέρονται οι Χρήστος Ταραντίλης και Τάσος Χατζηβασιλείου, ένας εκ των οποίων μπορεί να οριστεί κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν και εξετάσθηκε το ενδεχόμενο το κενό του κ. Πέτσα να καλύψει η νυν αναπληρώτριά του Αριστοτελία Πελώνη, που, ωστόσο, έχει το «ντεζαβαντάζ» ότι δεν είναι βουλευτής. Ακούγονται επίσης τα ονόματα των Θεόδωρου Ρουσσόπουλου, ο οποίος φέρεται επικρατέστερος αντικαταστάτης του Χάρη Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού, καθώς και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού.

Άλλες πληροφορίες, τέλος, θέλουν από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου να έχουν επισημανθεί και ορισμένοι άλλοι βουλευτές που δεν είναι ευρύτερα γνωστοί αλλά έχουν διακριθεί στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα ως εργατικοί, μεθοδικοί και αποτελεσματικοί.


Ειδήσεις σήμερα:

Eπιχείρηση «Ελευθερία»: Στα περιφερειακά νοσοκομεία τα εμβόλια για τους υγειονομικούς

Brexit: «Μπλόκο» σε Βρετανούς που ήθελαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους στην Ισπανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (71)

ΑΡΗΣ

Βράχος ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Ανοικτος

Κυριάκο, αν θες να βραχυκυκλώσεις τον Αλέξη πάρε Βενιζελο και ΓΑΠ! Ελεύθεροι είναι και οι δυο και ταλενταρες!!! Και στο τέλος βάλε και ένα Λαφαζανη για να μη μπορούν να ανοίξουν το στόμα τους!

ΑΙΑΝΤΑΣ

Αν βγάλει τον Πιερρακάκη είναι για μπάτσες πολλές. Ο μόνος που έδειξε έργο πραγματικό.

ΑΙΑΝΤΑΣ

αν αφήσει Κεραμέως, Βούρτση, Άδωνη, Θεοχάρη και Μενδώνη γεια σας....

dim

Περιμένω από τον πρωθυπουργό πότε θα βάλει στο τραπέζι τα εξής : α) μείωση δημοσίου τομέα σταδιακά εως 30% (μαζί με αριθμό βουλευτών σε 200 καθώς και μείωση απολαβών τους αντίστοιχα) β) πάταξη φοροδιαφυγής/διαπλοκής/διαφθοράς/παραοικονομίας/μη απόδοσης φόρων γ) έλεγχο λίστας Λαγκάρντ, Μπόργιας, Panama Papers. Λουξεμβούργου (και αναζήτηση περισσότερων), offshore, θυρίδων, πλασματικών εδρών δ) εύρεση κακοπληρωτών και ΜΗ κόκκινων δανείων ε) επίλυση σκανδάλων και γενικότερα ότι επιβάλλει ορθή λειτουργία κράτους & πολίτη. Ευθύνες έχουμε και εμείς και το κράτος και απαιτείται μια συνεργασία η οποία αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ανέφικτη. Κατά την ταπεινή μου ... όσο εθελοτυφλούμε στις πραγματικές παθογένειες της χώρας, μόνο τα ψίχουλα κάτω από το χαλάκι ρίχνουμε ... και θα τα βρουν πάλι οι δανειστές καθώς είναι πολύ πιο ικανοί και έξυπνοι από εμάς ...

Dim

Θα περιμένεις ακόμη.. Μέχρι τις επόμενες εκλογές... Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.

Παντόφλα με κάλτσες

Φοβάμαι μη στείλει σπίτι για να διαβάζει τη "ζωή" τη νεοκόρο και βάλει φωτιά στο πούσι και εκεί. Όσο για τον άλλο διάβασα ένα ωραίο σοβιετικό ανέκδοτο. Λέει ο κομισάριος σε ένα γιατρό: Σύντροφε ανάπτυξη είναι εδώ που έχουμε εκατό λεωφορεία του χρόνου να έχουμε χίλια. Αυτός το μεταφέρει στους άλλους γιατρούς. Σύντροφοι βλέπετε αυτό το νοσοκομείο. Έχει εκατό ασθενείς. Του χρόνου χίλιους. Είσαι υγείας και έκλεισε νοσοκομεία και είναι αναπτύξεις και έκλεισε χιλιάδες επιχειρήσεις. Θα ξεχάσουμε τα ελληνικά.

Πολύ γέλιο

Ο Κικίλιας αμετακίνητος!!!! Χαχαχαχχαχχχα!

Ησυχαστής

Είστε όλοι βλαμμένοι... καταστρέφεται η χώρα μας από ανεπαρκείς γόνους κ εσείς κάνετε συγκρίσεις σχετικά με το ποιος είναι ποιο ανίκανος από τον άλλον ακόμη κ στις βολές στο μπάσκετ.... είστε τόσο ηλίθιοι που νομίζετε ότι όταν το καράβι θα βουλιάξει εσείς θα στριμωχτείτε σε μια σανίδα κ θα γλιτώσετε.... εκτός εάν όντως έχουμε γεμίσει με τόσους πλέον ανθέλληνες που ξέρουν ότι θα την κοπανήσουν στην πρώτη στραβή στα Τίρανα κ στην Άγκυρα...σκάστε επιτέλους κ σταματάμε να στηρίζεται Λουδοβίκους κ Αντουανέτες.... βλαμμένα....που σας δίνει κ βήμα ένα από τα ποιός στρατευμένα site της Ελλάδας κ νομίζετε ότι γίνατε κ αναλυτές.... μπακάληδες κ ντελιβεράδες...α να χαθείτε....

Σωστός

Σωστός

Λένα Μανέτα

Βάλτε γιατρούς και επιζώντες απ το τσέρνομπυλ στη κυβέρνηση για να μας προσέξουν παραπάνω και φυσικά να φρεσκάρουν την καραντίνα μας

Διαλυμένο κράτος

Κούλη με απλή αναλογική θα φας μεγάλο στραπατσο. Δυστυχώς από το 73 και μετά πάμε από τον κακό στον χειρότερο.....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης