LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός - «Φρένο» Μητσοτάκη ενόψει Χριστουγέννων: Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, αλλά με δεδομένα

mitsotakis

Κενές οι ημερομηνίες στο σχέδιο σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας - Ορόσημο το εμβόλιο πριν την Πρωτοχρονιά - Οι δυνατότητες του ΕΣΥ θα δείξουν τα επόμενα βήματα - Τι συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο - Αποφάσεις στο τέλος της εβδομάδας προανήγγειλε ο Πέτσας

Με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς θα εξελιχθεί η σταδιακή επάνοδος στην καθημερινότητα ενόψει των Χριστουγέννων, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προτάσσει τις «δυνατότητες του ΕΣΥ» ως κριτήριο για τη σύνταξη του οδικού χάρτη προς τις ημέρες των γιορτών, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Κάνοντας λόγο για «δύσκολες ημέρες» ο Πρωθυπουργός άφησε κενές τις σελίδες του ημερολογίου προσώρας, επισημαίνοντας πώς «δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα» στην εισαγωγική του τοποθέτηση, επιβραδύνοντας τους όποιους σχεδιασμούς υπήρχαν τις τελευταίες ημέρες για την άμεση επανεκκίνησης της αγοράς και της εκπαίδευσης. «Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πώς ο δρόμος αυτός «πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα παράταση του lockdown, το οποίο εκπνέει τυπικά στις 6 το πρωί της επόμενης Δευτέρας.

Την αίσθηση της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων ενίσχυσε και η αποστροφή του Πρωθυπουργού πως «ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο», την έλευση του οποίου ο ίδιος τοποθέτησε «πριν από τα τέλη του έτους». Με αυτά τα δεδομένα, εντείνονται τις τελευταίες ώρες και οι φωνές των επιστημόνων που προκρίνουν να μετατεθεί το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, ενώ σχεδόν βέβαιο φαντάζει ότι εστίαση και ψυχαγωγία δεν πρόκειται να επανέλθουν στους κανονικούς τους ρυθμούς πριν το νέο έτος.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη» τόνισε στην ίδια κατεύθυνση η Ματίνα Παγώνη, Αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, καθώς τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσο και των νοσηλευόμενων παραμένει υψηλός, οδηγώντας σε νέα αύξηση των διασωληνώσεων τις επόμενες 10 ημέρες. Η ίδια τάχθηκε αναφανδόν κατά του ανοίγματος των σχολείων πριν τον Γενάρη, εκτιμώντας ως ασφαλές όριο επανόδου στην κανονικότητα τα 500 κρούσματα σε ημερήσια βάση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, «παρακινδυνευμένο» να ανοίξει οτιδήποτε πριν τις 7 Δεκέμβρη θεωρεί και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «το να ανοίξουν τα σχολεία έχει και καλά και κακά, αλλά όσο περνούν οι ημέρες ίσως δεν έχει και νόημα η συζήτηση». Εξίσου επιφυλακτικός εμφανίστηκε και για το λιανεμπόριο, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να πω ναι ή όχι, υπάρχει μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας».


ypoyrgiko_sumvoulio


Ορόσημο το εμβόλιο

Παρότι κατά τον κ. Μητσοτάκη «η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη», καθώς «έχουμε πια εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα», η οριστική φάση επανεκκίνησης της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την έλευση του εμβολίου, το οποίο θα είναι δωρεάν και προαιρετικό. «Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους» τόνισε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας μέχρι τότε ότι η ατομική ευθύνη συνιστά καθήκον όλων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός και στην ανάπτυξη ελληνικού rapid test αντιγόνου, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια «μεγάλη επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και στα ζητήματα που άπτονται του τομέα της Υγείας να παράγει η ίδια τεχνογνωσία και να μην είναι εξαρτημένη από εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από το εξωτερικό».

Τα θέματα του υπουργικού συμβουλίου:

1. Νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Η απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ελκυστικότητας της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, στοχεύει στην αλλαγή των διαδικασιών, αλλά και της κουλτούρας, τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο. Στόχος είναι να εδραιώνεται κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και μιας φιλικής προς την επιχειρηματικότητα δημόσιας διοίκησης. Η επιτυχής υλοποίηση αυτού του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Προβλέπεται η ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη διαχείριση της αδειοδότησης και των ελέγχων.

Η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης συμπυκνώνεται στη μετατόπιση από τον εκ των προτέρων έλεγχο και την αδειοδότηση, στην καταρχήν ελεύθερη άσκηση δραστηριότητας και στον εκ των υστέρων έλεγχο. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις ξεκινούν να λειτουργούν με απλή γνωστοποίηση στο notifybusiness.gov.gr και οι έλεγχοι διεξάγονται μόνο εκ των υστέρων, μειώνοντας το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων που προ γνωστοποίησης, αναγκάζονται να αναμένουν τον έλεγχο. Το μεταρρυθμιστικό έργο βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

α. Την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για μεγάλο τμήμα των οικονομικών δραστηριοτήτων,

β. Την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την εποπτεία και τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων και την αγορά προϊόντων, και

γ. Την ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ-ΑΔΕ), το οποίο θα υποστηρίζει την ψηφιοποίηση των παραπάνω διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας.

Με το νομοσχέδιο διευρύνεται και επιταχύνεται η αδειοδότηση στους τομείς μεταφορών, εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας και ναυτιλίας. Ειδικότερα, οι δραστηριότητες στον τομέα των μεταφορών αφορούν: α) στην πώληση, συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών, β) σταθμούς επιβατικών αυτοκινήτων, γ) πλυντήρια – λιπαντήρια. Οι δραστηριότητες στον τομέα της εκπαίδευσης αφορούν: α) στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, β) ενοικίαση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, γ) δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας, δ) δραστηριότητες φυσικής ευεξίας. Οι δραστηριότητες στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας αφορούν: α) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων β) Κέντρα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας. Οι δραστηριότητες στον της ναυτιλίας αφορούν: α) σχολές ναυαγοσωστικής, και β) εκμίσθωση ταχύπλοων αναψυχής. Οι δραστηριότητες στον τομέα ψυχαγωγίας αφορούν: α) λούνα πάρκ, β) τσίρκο, γ) παγοδρόμιο.

2. Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Νίκη Κεραμέως παρουσίασε δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες:

Η πρώτη αφορά στην ενσωμάτωση της Οδηγίας 2018/958 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας προ της θέσπισης ρυθμίσεων που περιορίζουν την επαγγελματική ελευθερία. Στόχος της Οδηγίας της Ε.Ε. είναι η εξασφάλιση της ορθής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. ως προς τα νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, με παράλληλη διασφάλιση διαφάνειας και υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών. Τα βασικά μέσα για την επίτευξη του σκοπού της Οδηγίας είναι: α) ο έλεγχος της αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση κάθε σχετικής ρύθμισης, με αντικειμενικό και ανεξάρτητο τρόπο, β) η επανεξέταση της αναλογικότητας ύστερα από τη θέσπιση της ρύθμισης, με βάση τα αποτελέσματα της εφαρμογής της και τις μεταγενέστερες εξελίξεις, γ) η απαγόρευση της εισαγωγής διακρίσεων λόγω ιθαγένειας ή τόπου διαμονής, δ) η υποχρέωση αιτιολόγησης της ρύθμισης βάσει στόχων δημόσιου συμφέροντος, ε) η θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων για την εξέταση της αναλογικότητας, στ) η πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων μερών πριν από τη θέσπιση της ρύθμισης, καθώς και η παροχή της δυνατότητας συμμετοχής και έκφρασης των απόψεών τους, και ζ) η παροχή της δυνατότητας προσφυγής στη δικαιοσύνη και ελέγχου της αναλογικότητας από τα εθνικά δικαστήρια.

Η δεύτερη αφορά στην κύρωση της Συμφωνίας για την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος που υπεγράφη μεταξύ του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Υπουργείου Παιδείας. Βραχυπρόθεσμοι στόχοι του Ιδρύματος αποτελούν η άμεση προώθηση και στήριξη εξωσχολικών και σχολικών ανταλλαγών, ανταλλαγών εκπαιδευτικών, νέων εθελοντών και εμπειρογνωμόνων για την εργασία με νέους, καθώς και κοινών επισκέψεων σε τόπους και θεσμούς της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών και σε τόπους μνήμης και μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας και, αντίστοιχα, σε τόπους μνήμης του Ολοκαυτώματος στη Γερμανία. Μακροπρόθεσμους στόχους του αποτελούν η καθιέρωση διαρκούς συνεργασίας της Ελλάδας και της Γερμανίας στη βάση της μετάδοσης του πολιτισμού και της γλώσσας των δύο κρατών, η προώθηση της διαπολιτισμικής μάθησης και της αμοιβαίας γνωριμίας και κατανόησης, καθώς και η υποστήριξης της διαφορετικότητας και της ισότητας των ευκαιριών που αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην εμπέδωση ισχυρών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών για τις επόμενες γενιές. Η έδρα του Ιδρύματος στην Ελλάδα θα είναι στη Θεσσαλονίκη.

3. Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κύρωση δυο δωρεών.

Η πρώτη αφορά τη σύμβαση δωρεάς της κυρίας Άννας Μαρίας Λουΐζας Ιωάννη Λάτση προς το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» για την εγκατάσταση Αποκεντρωμένης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς. Περιλαμβάνει την ανακατασκευή τμήματος παραχωρηθέντος κτηρίου και την προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού για τη δημιουργία Αποκεντρωμένης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς, με ονομασία «ΜΟΝΑΔΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ». Η Μονάδα θα περιλαμβάνει 41 θέσεις για τη διενέργεια χημειοθεραπειών, 5 ιατρεία, καρδιολογικό εργαστήριο και χώρο επειγόντων περιστατικών αίθουσα αιμοληψίας, αποθηκευτικούς χώρους και υποδοχή. Θα δημιουργηθεί επίσης χώρος αναμονής των συνοδών των ασθενών.

Η δεύτερη αφορά στη σύμβαση δωρεάς του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση» προς το «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”» για την αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου. Η δωρεά πρόκειται να συντελέσει αποφασιστικά στην βελτίωση των υφιστάμενων δομών, στο εκσυγχρονισμό των υποδομών και του εξοπλισμού τους. Εντάσσεται από τους δωρητές σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης από αίσθημα χρέους απέναντι στα θύματα των πυρκαγιών της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική για την αναβάθμιση των υποδομών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ως κρίσιμες δομές για την αποτελεσματική διαχείριση κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή φυσικής καταστροφής.

4. Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασαν το πλάνο μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Το σχέδιο μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ έχει σκοπό τα Ελληνικά Ταχυδρομεία να γυρίσουν οριστικά σελίδα, να εκσυγχρονισθούν και να συνεχίσουν αποτελεσματικά να επιτελούν το έργο τους.

Οι προτεινόμενες διατάξεις στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της ΕΛΤΑ A.E. και της θυγατρικής της «ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ Α.Ε.», με βάση δύο πυλώνες: πρώτον, την ενίσχυση της Εταιρικής Διακυβέρνησης, και δεύτερον, την αποτελεσματική λειτουργία της εταιρείας, μέσω της αποσύνδεσής της από νομοθετικές διατάξεις που δεν συνάδουν με το παρεχόμενο έργο και τις σύγχρονες απαιτήσεις μιας ταχυδρομικής εταιρείας.

Κεντρικός σκοπός του σχεδίου είναι η εταιρεία να διασφαλίσει και να ενδυναμώσει τον κοινωνικό της ρόλο ως φορέας της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας και ταυτόχρονα να βελτιώσει την αποδοτικότητά της, ώστε να αντεπεξέλθει στον κλιμακούμενο ανταγωνισμό της αγοράς ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι:

• ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους, με έμφαση στην υλοποίηση σχεδίου εθελουσίας εξόδου εργαζομένων,

• ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας, με αναβάθμιση συστημάτων, αυτοματοποίηση κέντρων διαλογής και παροχή καλύτερων και περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες,

• η αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής της εταιρείας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της καθολικής υπηρεσίας, σε συνδυασμό με αλλαγές στο μοντέλο εξυπηρέτησης της αλληλογραφίας,

• η ανάπτυξη νέας πολιτικής προμηθειών και η καλλιέργεια νέας εταιρικής κουλτούρας και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού.

5. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα και έχει 10ετή διάρκεια (έως το 2030). Προβλέπει τη δάσωση και αναδάσωση συνολικής έκτασης 500.000 στρεμμάτων που έχουν καεί, αποψιλωθεί ή υποβαθμισθεί. Θα εμπλουτίσει τη χώρα με 30 εκατομμύρια δέντρα και θα χρηματοδοτηθεί με 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, μεταξύ άλλων:

  • επαναφέρει τον θεσμό των αναδασώσεων και θα συνδέσει όλα τα μέτρα, δράσεις και έργα δασώσεων και αναδασώσεων σε ένα ενιαίο σχέδιο βιώσιμης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας,


  • κάνει ένα μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση του φυσικού πλούτου που έχει πληγεί από πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια,


  • βοηθάει να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στις αναδασώσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη


  • συμβάλλει στον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία της βιοποικιλότητας,


  • βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών στις πόλεις και τον περιαστικό χώρο,


  • αυξάνει τις θέσεις εργασίας στην ελληνική δασοπονία.


6. O Υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος παρουσίασαν την Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού αποτυπώνει τους στόχους, τις κατευθυντήριες αρχές, τους στρατηγικούς άξονες παρέμβασης, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των συστημάτων, το μοντέλο διακυβέρνησης, καθώς και οριζόντιες και κάθετες παρεμβάσεις που υλοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας για την περίοδο 2020 – 2025. Η καινοτομία της είναι ότι, πέρα από τη στρατηγική, εισάγει ένα λεπτομερές πλάνο δράσης που διαρθρώνεται σε πολλαπλά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα έργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από πολλαπλές πηγές (Ταμείο ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Κρατικός Προϋπολογισμός, ΣΔΙΤ) εντός της επόμενης τετραετίας.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης το οποίο έχει διαμορφωθεί από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και οργανισμούς, στους οποίους και απευθύνεται, καθώς και με την κοινωνία πολιτών, ώστε να καλύπτονται πλήρως όλοι οι άξονες πολιτικής και οι επιμέρους ανάγκες όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ενώ καταγράφονται τα προς υλοποίηση έργα τα οποία συνδιαμορφώνονται και επικαιροποιούνται ετησίως σε συνεργασία με τους αρμόδιους δημόσιους φορείς.

Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού συμβάλλει στην προώθηση της ψηφιακής ωριμότητας στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να αποτελέσει πρότυπο ψηφιακής ανάπτυξης και πόλο έλξης επενδύσεων ιδιαίτερα στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας. Παράλληλα, θα βελτιώσει την θέση της Ελλάδας σε δείκτες σχετικούς με την τεχνολογία και την καινοτομία, όπως ενδεικτικά οι δείκτες DESI (Digital Economy and Society Index) και Institute for Management Development-IMD World Digital Competitiveness που αξιολογούν την ψηφιακή ωριμότητα και ανταγωνιστικότητα των χωρών ανά τον κόσμο.

7. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε την υπαγωγή στις διατάξεις του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων κατασκευής Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων.

Στόχος είναι η ταχεία ολοκλήρωση μιας σειράς έργων για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, τα οποία αντιμετωπίζουν οριακές καταστάσεις σε σχέση με τη μέχρι τώρα ανεξέλεγκτη διάθεση των αστικών αποβλήτων στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και του Βόρειου Έβρου. Πρόκειται για τις ακόλουθες μονάδες που πρέπει να δημιουργηθούν, για να καλύπτουν την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: α. Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στη θέση «Νευρόπολη» του Δήμου Λαμιέων. β. Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Οργανικών (ΜΕΠΟ) στη Λιβαδειά. γ. Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στον Βόρειο Έβρο.

Τέλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας πρότεινε για την πλήρωση θέσης Έλληνα Δικαστή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον κ. Δημήτριο Γρατσία, μέχρι σήμερα Δικαστή στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την ανανέωση της θητείας του Έλληνα Γενικού Εισαγγελέα Αθανασίου Ράντου στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισηγήσεις που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης για το ελληνικό rapid test: Μεγάλη επιτυχία - Η Ελλάδα μπορεί να παράγει τεχνογνωσία


Παρακινδυνευμένη η άρση του lockdown - Σε επιφυλακή σήμερα στην Πάτρα λόγω Αγ. Ανδρέα

DW: Το «θετικό σοκ» της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (116)

Ντροπή σας ρε

Ρε ψεκασμένοι, δημοκρατια έχετε, ο λαός ανεβάζει και κατεβάζει πολιτικούς, τι στο διάλο έχετε πάθει και κανενα σαν κοριτσάκια δημοτικού, δεν γουστάρετε λοκνταουν ? Όλοι έξω στους δρόμους, ανοιχτέ τα μαγαζιά σας, τραβάτε στις δουλειές σας τι φοβάστε τα τανκς στο δρόμο να σας θερίζουν με αυτόματα ? Στην Κούβα ζείτε η στη Β. Κορέα ? Εδώ στην Κίνα που έχουν τα τανκ και πάλι αντιστέκεστε ! Άι στον αγύριστο κιοτηδες κλανιαρηδες, ένα παρεάκι γιαπάκια σας έχουν κάνει να αλλάζετε δέκα σώβρακα τη μέρα μόνο που ανοίγουν το στόμα τους και σας τα κεφάλια μέσα, άχρηστοι !

dj.

Σταματήστε επιτέλους την γκρίνια και δείτε την πραγματικότητα, έχουμε την καλύτερη κυβέρνηση μακράν των τελευταίων 40 ετών όπου διαχειρίζεται την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γνωρίσει ο πλανήτης στα σύγχρονα χρόνια και δεν θέλω καν να σκέφτομαι τι θα γινόταν αν “κυβερνούσε” ακόμα το τσίρκο του συριζα. Ειμαι μουσικός, έχω χάσει εντελώς την δουλειά μου εδώ και 10 μήνες, αντιλαμβάνομαι όμως ότι όσο πιο γρήγορα περάσει αυτή η κατάσταση τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψω στη δουλειά μου και εγώ και όλοι μας και αυτό δεν θα γίνει βρίζοντας τον Μητσοτάκη, τον Χαρδαλιά, τον Τσιορδα ή αμφισβητώντας τους γιατρούς και τους επιστήμονες. Ηρεμήστε όλοι και βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει γιατί με fake news, συνωμοσιολογία, μπουρδολογία και λαϊκισμό δεν βοηθάτε σε τίποτα απόλυτος. Παρακαλώ πολύ να δημοσιευτεί το σχόλιο μου και ελέγξτε εκεί στο ΠΘ γιατί χάνονται αρκετά σχόλια και γράφουμε τσάμπα.

Χρήστος Α

Δεν είναι να τους παίρνεις στα σοβαρά και να τους πιστεύεις πλέον,επειδή καθημερινά άλλα μας λένε και έχουν κάνει και κάνουν απανωτά λάθη,μας κοροϊδεύουν συνεχώς και μας έχουν μπερδέψει πάρα πολύ. Κρίμα πους τους ψήφισα που ομολογώ ότι ψήφισα Κυριάκο επειδή είναι μικρός σε ηλικία και ότι πίστευα ότι θα ήταν διαφορετικός από όλους όσους είχαν περάσει και έπεσα έξω.Μία από τα ίδια και αυτός είναι μη πω χειρότερα!

Της προπαγάνδας το ανάγνωσμα

Ο τουρισμός δεν έπρεπε να ανοίξει το Καλοκαίρι....τώρα όμως η οικονομία πρέπει να ανοίξει γιατί καταστρέφεται! Ότι κι αν κάνει η κυβέρνηση μόνο το ανάποδο θα ήταν το σωστό....όπως και καλύτερος παίκτης του γηπέδου ήταν αυτός που δε μπήκε ούτε αλλαγή!

@Παπαγάλε

Δεν είπαμε να μην ανοίξει ο τουρισμός, είπαμε να μην γίνει ξέφραγο αμπέλι. Έμπαιναν κατά χιλιάδες από τα βόρεια σύνορα με πλαστά τέστ. Έλεγχαν ένα 10% δειγματοληπτικά και έπιαναν το 1/3 θετικούς. Φαντάσου πόσα κρούσματα μπήκαν στη χώρα όταν ματώσαμε Μάρτιο και Απρίλιο. Άντε πήγαινε για τα 0,60 τώρα

Ντόμπρα λογια

Όταν ο καπετάνιος δεν ξέρει τι πορεία να κρατήσει για να βγει από τον κυκλώνα, ο κάθε ναύτης δίνει τη γνώμη του γιατί ξέρει ότι κινδυνεύει η ζωή του ! Τι δεν καταλαβαίνεις ? Ψήφισε κανείς τον Μητσοτακη να τον σώσει ?? Είναι δουλειά του Μητσοτακη η υγεία μου ? Αν μου πεις ναι, τότε γιατί δεν απαγορεύει το αλκοόλ, το τσιγάρο, τα αυτοκίνητα, τα μπάνια, το ψαροντούφεκο, το όργωμα με τρακτέρ, κλπ κλπ κλπ. Σου είναι τόσο δύσκολο να καταλάβεις ότι σε μα δημοκρατία ο πολίτης έχει συνταγματικά δικαιώματα (όπως και υποχρεώσεις, εφορία ας πούμε), δικαίωματα που δεν μπορούν να καταργηθούν από κανένα εκτός από διδάκτορες και τυράννους ! Η δουλειά ου τον ψηφίσαμε ήταν να κάνει καλή διαχείρηση στους φόρους μας και να σιγουρεύει την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος, του εμπορίου, την εφαρμογή των νόμων, την ασφάλεια και υπεράσπιση των συνόρων κλπ κλπ. Η υγεία μου είναι θέμα ΔΙΚΟ ΜΟΥ, κανενός άλλου, αν ήθελε να βοηθείσει θα μπορούσε να μαζέψει 30 επιστήμονες Έλληνες από Ελλάδα και εξωτερικό να κάνει μια σύσκεψη σε ζωντανή εκπομπή στην τηλεόραση ένα Σαββατοκύριακο ( 2 ώρες κάθε εκπομπή, 2 εκπομπές ), και να δώσουν κατευθείαν συμβουλές και συστάσεις στο λαό, τίποτα παραπάνω. Λέει είμαστε άκουσα άκουσον ανεύθυνοι και ψεκασμένοι να διαχειριστούμε την υγεία μας αλλά είμαστε υπεύθυνοι όταν τον ψηφίσαμε ! Αστα μπορώ α γράφω 24 ώρες

Tasos

Απλα ανικανοι.μας κοροιδευουν συνεχεια.μετανιωσα που τους ψηφισα

Της προπαγάνδας το ανάγνωσμα

Ασε ρε μεγάλε που τους ψήφισες! Εσύ δηλαδή πιστεύεις ότι με αυτούς που πραγματικά ψηφίζεις....θα τα πηγαίναμε καλύτερα?? Εστω και στο ελάχιστο...ειλικρινά τώρα!

dj.

να ψηφήσεις τον αλ6 ή τον γιανη στις επόμενες εκλογές

Όταν ανακοίνωνε το λοκντάουν

μέχρι τις 30/11, έλεγε, "καταλαβαίνω την κόπωση, αλλά να δείξουμε υπομονή, λίγες βδομάδες είναι". Σιγά σιγά θα το πάει μέχρι τις γιορτές και θα πει "σας καλώ να κάνετε λίγη υπομονή ακόμα. Να περάσουν οι γιορτές. Δεν είναι τα τελευταία χριστούγεννα". Και πάει λέγοντας. Εν τω μεταξύ όλος ο πλανήτης ανοίγει ή δεν έκλεισε ποτέ. Με ήπια ή πιο αυστηρά μέτρα, ελάχιστες χώρες έχουν πλέον λοκντάουν. Αυτοί όμως θα χάσουν, που δεν έχουν έναν λοιμωξιολόγο σαν τον Σωτήρη και αναλώνονται σε μεθόδους όπως αυξημένα τεστ, ιχνηλάτηση, προστασία ευπαθών, κλπ, αντί να ακολουθήσουν τη σοφή τακτική του βυζαντινού ειδικού μας: "πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι".

Η επιτομή της ανοησίας

Το lockdown δεν είναι τιμωρία....ούτε ποινή! Είναι η μέθοδος αντιμετώπισης της πανδημίας, την οποία εφαρμόζουν οι περισσότερες χώρες του πλανήτη σε διάφορες εκδοχές. Αυτές που τώρα ανοίγουν....είχαν κλείσει πριν από εμάς!

@Η επιτομή της ανοησίας

Ούτε καν. Μην είσαι μπουμπούνας. Ελάχιστες είναι οι χώρες με τόσο σκληρό lockdown. Στις υπόλοιπες χώρες ζουν ελεύθεροι οι άνθρωποι. Και εάν είναι τόσο κρίσιμα και συγκλονιστικά τα στοιχεία που έχεις εσύ, γιατί δεν κλείνει τα σύνορα η κυβέρνηση ώστε να μη δέχεται λαθρομετανάστες όπως έκανε τον Απρίλιο με το κακοστημένο σόου;;;;;

ελεοσ

500 κρουσματα στα ποσα τεστ ΠΑΓΩΝΑ ΜΟΥ??Στα 500??Στα πρωτα Βιβλια η στα δευτερα??Αν ειχες το παραμικρο επιστημονικο υποβαθρο θα μιλαγες για ποσα τεστ επι τοις εκατο των συνολικων πρεπει να βγουν θετικα,αλλα πετας ενα νουμερο και αυτο το νουμερο καθοριζει τις Ζωες μας αφου ο κ.Πρωθυπουργος σε εχει για πρωτοσυμβουλο.Αλλα δεν φταις εσυ που σε εχει συμβουλο ,βεβαια...

Μην ακούς ότι θες..

....ή μάλλον ότι εξυπηρετεί την κομματική σου προπαγάνδα! Ο αριθμός των tests ανακοινώθηκε...όπως και ο συντελεστής θετικότητας! Η ζωή σου εξαρτάται από το πόσο τηρείς τα μέτρα....όχι από έναν αριθμό!

στερεολλαδιτης Μακεδονομαχος

Λεει οτι πρεπει να επιλεξουμε με ποιους θα κανουμε γιορτες .Μαλιστα! Δηλωνω: ΣΚΑΡΛΕΤ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ!! ( για να προλαβω να μη μου τη "φαει" ο Τσακαλωτος!

Διχως μαλλια στην γλωσσα

Πρωθυπουργος που ασκει πολιτικη υγειας με συμβουλο εναν παθητικο πολυτεκνο ψαλτη...ασυλληπτο πραγματικα

Μαλλιά στον εγκέφαλο...

Εγώ θα προτιμούσα έναν ενεργητικό Πολάκη και ένα ανευθυνουπεύθυνο αιρετικό όπως τον Ιωαννίδη...

..επιτέλους

..άμεσο και υποχρεωτικό εμβολιασμό με το mRna εμβόλιο στους ψηφοφόρους του Κούλης σε πρώτη φάση και μετά να ακολουθήσει καπάκι σε Τσιπραίους και τα άλλα ρετάλια, μπας και απαλλαγούμε από αυτήν λαίλαπα που τρώει τον τόπο τόσα χρόνια…

Χρυσή Πανώλη

Υποχρεωτικό θα είναι μόνο για τους φυλακισμένους...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης