Γιάννα Αγγελοπούλου (ΘΕΜΑ 104.6): Με ενότητα, συμμετοχή, συνεργασία ο εορτασμός για το ‘21

Γιάννα Αγγελοπούλου (ΘΕΜΑ 104.6): Με ενότητα, συμμετοχή, συνεργασία ο εορτασμός για το ‘21

«Όταν είμαστε μαζί, ενωμένοι και δεν μας χωρίζουν πράγματα που μας κάνουν μεγάλο κακό, τότε πάμε μπροστά. Γιορτάζουμε ότι είμαστε όρθιοι μετά από 200 χρόνια και πάμε μπροστά»

giannaaggelopoulou
Στα εναλλακτικά σχέδια και τις λύσεις που έχουν βρεθεί για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, στον καιρό της πανδημίας, αναφέρθηκε εκτενώς η πρόεδρος της Επιτροπής κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου στη συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας στο ΘΕΜΑ Radio 104.6 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές».

Η κυρία Αγγελοπούλου είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν 2000 διαφορετικές προτάσεις από Έλληνες στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό για τον εορτασμό και διαβεβαίωσε ότι η επιτροπή συνομιλεί με όλους και ακούει όλες τις ιδέες. Αναφέρθηκε μάλιστα σε προτάσεις που έχουν γίνει από τοπικούς παράγοντες, που προέρχονται από τις ιδιαίτερες πατρίδες των ηρώων του '21. Όπως είπε, κάποιοι έχουν προτείνει να γίνουν προτομές τους, ντοκιμαντέρ, ταινίες ή και συνέδρια. Επιπλέον, μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση είναι να διατηρηθούν ζωντανές οι τέχνες των περιοχών πως επεξεργάζονται τη ξυλεία ή το ασήμι και το χρυσό ή ακόμη και το κρασί.


Στόχος της επιτροπής είναι να γίνει ένα εμβληματικό έργο που θα μείνει και για τις επόμενες χρονιές, όχι μόνο κοιτώντας το παρελθόν και αναπολώντας το αλλά παράλληλα, κοιτώντας μπροστά προοδεύοντας.

Απαντώντας για το κόστος των εκδηλώσεων, σημείωσε ότι δεν προβλέπεται και δεν γίνεται καμία επιβάρυνση των κρατικών ταμείων, αλλά αντιθέτως η επιτροπή στηρίζεται σε χρηματοδότες ιδιώτες, κυρίως από εταιρίες. «Δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι χορηγοί και πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν να συμμετάσχουν με καινοτόμες ιδέες».

Η κυρία Αγγελοπούλου προανήγγειλε ότι μετά τον «Προπομπό» και το «Συλλεκτικό Μετάλλιο» θα υπάρξουν και εκπλήξεις και αποκάλυψε ότι θα παρουσιαστεί και το «Νομισματικό πρόγραμμα», μετάλλια που δείχνουν διάφορες στιγμές της Ελλάδας σκαλισμένες σε χρυσό και ασημί. Υπάρχουν επίσης κι άλλες προτάσεις όπως για παράδειγμα από περιοχές της επαρχίας για δράσεις που θα μείνουν, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, που θα βρίσκεται εκεί και την επόμενη ημέρα. Όπως είπε η πρόεδρος της «Επιτροπής 2021», όλα αυτά θα αποδεικνύουν για τον καθένα που συμμετέχει ότι πήρε μέρος στη μεγάλη προσπάθεια και θα μπορεί να πει «ήμουν και εγώ εκεί, εγώ έζησα όταν συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την επανάσταση και σχεδίασα για την επόμενη ημέρα». Μάλιστα υπογράμμισε το ενδιαφέρον στοιχείο της συμμετοχής του κόσμου από το εξωτερικό και συγκεκριμένα πολλών Ελλήνων από 46 χώρες και στις 5 ηπείρους.

Για τους καλεσμένους στους εορτασμούς, η κυρία Αγγελοπούλου ξεκαθάρισε ότι είναι αρμοδιότητα του επίσημου Ελληνικού κράτος. Όμως όπως είπε, δεν θα είναι προσκεκλημένοι μόνο από χώρες που ήταν παραδοσιακοί σύμμαχοι (Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία) αλλά κι από άλλες επίσημες χώρες όπως για παράδειγμα Ηνωμένες Πολιτείες.

Κλείσιμο
Η κυρία Αγγελοπούλου χαρακτήρισε άδικη την κριτική ότι δεν προβάλλονται επαρκώς οι ήρωες του 21 και τα παραδοσιακά σύμβολα του Αγώνα για την Απελευθέρωση. Όπως είπε, έχουν ήδη ταξιδέψει σε 35 διαφορετικούς τόπους της χώρας, σε τόπους όπου κρύφτηκαν οι ήρωες ενώ πολεμούσαν, σε εκκλησίες σύμβολα σε περιοχές με υψηλό συμβολισμό. Επισήμανε τέλος, ότι η Επιτροπή, έχει κερδίσει το στοίχημα της συμμετοχής από την κοινωνία κερδίζοντας συνεργασίες και έχοντας χορηγίες σημαντικές. Το μήνυμα είναι η ενότητα, η συμμετοχή και η συνεργασία, επισήμανε η κυρία Αγγελοπούλου, προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά έχουμε κερδίσει το στοίχημα της συμμετοχής από την κοινωνία, το στοίχημα της αποκέντρωσης και της οικουμενικότητας και το στοίχημα της συνεργασίας, κάτι που δεν γίνεται συχνά στην Ελλάδα».

Ο εορτασμός συνδυάζει και φουστανέλα και τεχνητή νοημοσύνη και τους Αγώνες και το Μέλλον, υπογράμμισε. «Όταν είμαστε μαζί, ενωμένοι και δεν μας χωρίζουν πράγματα που μας κάνουν μεγάλο κακό, τότε πάμε μπροστά. Γιορτάζουμε ότι είμαστε όρθιοι μετά από 200 χρόνια και πάμε μπροστά. Το θέμα δεν είναι να στεκόμαστε μόνο στις δάφνες του παρελθόντος, αλλά να κάνουμε πράγματα και να σκεφτόμαστε πώς θα προχωρήσουμε και θα ζήσουμε καλύτερα».

Όσον αφορά για τη δύσκολη κατάσταση που διανύουμε τώρα, η κ. Αγγελοπούλου εξέφρασε την αισιοδοξία της κάνοντας έναν παραλληλισμό του '21 με τον σύγχρονο Έλληνα. Όπως είπε, στις δυσκολίες οι Έλληνες δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Αγκαλιαζόμαστε και πάμε τον τόπο μπροστά. Έχουμε σταθεί όπως είπε, δεκάδες χρόνια όρθιοι παρά τις δυσκολίες. «Έχουμε περάσει δοκιμασίες και ξεσπιτώματα, αυτός θα μας βάλει κάτω; Έχουμε μια πρωτοτυπία και καινοτομία. Με πειθαρχίες και κανόνες θα τα καταφέρουμε και τώρα» σημείωσε.




Ειδήσεις σήμερα:

Συνωστισμός σε εκκλησία στη Νέα Σμύρνη – Ο ιερέας καλούσε τους πιστούς να κοινωνήσουν

Αγωγή σε πορνοστάρ για ταινία στο εθνικό πάρκο του Μεξικού (φωτογραφίες)

Δείτε όλα τα γκολ του Σαββατοκύριακου από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης