Διπλωματικές πηγές για την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Στο επίκεντρο η τουρκική επιθετικότητα - Το μήνυμα του Πάιατ

Διπλωματικές πηγές για την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Στο επίκεντρο η τουρκική επιθετικότητα - Το μήνυμα του Πάιατ

«Είναι θαυμάσιο να διαπιστώνω συνεχή δυναμική σε αυτήν τη στρατηγικά σημαντική τριμερή σχέση, και προσβλέπω σε έναν άλλον γύρο 3+1 συνομιλιών, με την προσθήκη των ΗΠΑ σύντομα» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τζέφρι Πάιατ

Pj4Lc0ZcxzTR70gOUDkl
Στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στην τουρκική επιθετικότητα, επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισράηλ. Την τριμερή συνάντηση χαιρέτισε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ.

«Είναι θαυμάσιο να διαπιστώνω συνεχή δυναμική σε αυτήν τη στρατηγικά σημαντική τριμερή σχέση, και προσβλέπω σε έναν άλλον γύρο 3+1 συνομιλιών, με την προσθήκη των ΗΠΑ σύντομα» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter, παραθέτοντας σχετική ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, και Ισραήλ ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Η συνάντηση, όπως σημειώνουν, αποτέλεσε την ευκαιρία για να εξετασθούν οι προοπτικές συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η τεχνολογία, οι φυσικές καταστροφές και η υγεία- ιδιαίτερα υπό το φως της πανδημίας.

Αναλυτικά όσα αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές: 

«Καταρχήν συγκρατείται το ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα που επικράτησε στις συνομιλίες των τριών υπουργών. Σημειώνεται ότι οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν να συνεχισθούν οι τακτικές επαφές και η επόμενη συνάντηση τους να πραγματοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου, δηλαδή σε λίγες μόνο εβδομάδες ενισχύοντας την περιοδικότητα του εν λόγω σχήματος.

Κατά τις συνομιλίες οι τρεις υπουργοί επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο βέβαια την τουρκική επιθετικότητα και αναθεωρητισμό, οι οποίες δημιουργούν ιδιαίτερη νευρικότητα στο σύνολο των κρατών της περιοχής. Ακόμα και η ισραηλινή πλευρά, αν και δημόσια απέφυγε να θίξει στο ζήτημα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία της για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά.

Επίσης, συγκρατείται με ενδιαφέρον ότι ανοίγει πλέον το ενδεχόμενο διεύρυνσης της συνεργασίας αυτής και σε άλλες χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα υπό το φως της εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με διάφορες αραβικές χώρες. Αν και δεν υπήρξε οριστική απόφαση για διεύρυνση του σχήματος στη φάση αυτή, δεν θα προκαλούσε έκπληξη η προσθήκη ενός ή και περισσοτέρων χωρών ως προσκεκλημένων σε μια επερχόμενη συνάντηση. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η εν λόγω συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά από την άλλη, η τουρκική συμπεριφορά δεν αφήνει πολλά περιθώρια και δημιουργεί νέες δυναμικές και συσπειρώσεις στην ευρύτερη περιοχή, στις οποίες η Ελλάδα είναι παρούσα.

Τέλος, σημειώνεται η δημιουργία μόνιμης Γραμματείας στη Λευκωσία, η οποία προσδίδει πλέον περισσότερο θεσμικό χαρακτήρα σε μια άτυπη συνεργασία, αλλά αποτελεί παράλληλα επιβράβευση της Κύπρου, η οποία έχει παίξει ένα κομβικό ρόλο στη δημιουργία του σχήματος αυτού».

Ειδήσεις σήμερα

Το Charlie Hebdo «ξεγυμνώνει» τον Ταγίπ Ερντογάν

Οδηγίες συμπλήρωσης υπεύθυνης δήλωσης βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας κατά τις ώρες απαγόρευσης

Καιρός: Πλησιάζει από τα δυτικά η κακοκαιρία «Κίρκη» - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης