LIVE

Κορωνοϊός

Σεργκέι Λαβρόφ: Πώς έβαλε σε διπλωματική καραντίνα τον Ερντογάν

mitsotakis-lavrov-arthro

Η βαρύνουσα σημασία της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα - «Εχουμε καλές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει ενδιαφέρον από τους εταίρους μας είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης» διεμήνυσε ο Σεργκέι Λαβρόφ

Για μια μεγάλη δύναμη όπως η Ρωσία, η εξωτερική πολιτική είναι το εργαλείο για την κατοχύρωση και την ενίχυση των συμφερόντων της. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε η Μόσχα και η Άγκυρα συνεργάζονται σε μια σειρά από υποθέσεις -είτε πρόκειται για την αγορά των ρωσικών S-400, είτε τις ζώνες επιρροής στη Συρία- αποκαλύπτοντας την πρόθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αξιοποιήσει το χαρτί της Τουρκίας για να προκαλέσει ρήγματα στη ΝΑΤΟϊκή Συμμαχία και να προωθήσει την δική του ατζέντα.

Ακόμη και σε κρίσεις όπως αυτή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ή στην Λιβύη που η Ρωσία και η Τουρκία έχουν αποκλίνοντες στόχους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδεικνύει ανοχή απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλοντας να αποκομίσει ότο το δυνατόν περισσότερα οφέλη λόγω της απομάκρυνσης του προέδρου της Τουρκίας από την σφαίρα επιρροής της Δύσης.

Υπ' αυτή την έννοια ουδείς στην ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να περιμένει ότι η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα θα αποτελούσε κάποιου είδους ράπισμα στην Τουρκία ή ότι ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα καταδίκαζε τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο, ή τις σεισμικές έρευνες του Oruc Reis σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή την αξίωση της Άγκυρας να μοιράσει το Αιγαίο στη μέση, κατ' αρχάς για θέματα έρευνας και διάσωσης.

Και μόνο η παρουσία του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα -σε αυτή την συγκυρία- αξιολογείται θετικά. Οχι μόνο επειδή αποκαλύπτει την προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές του παρελθόντος στις σχέσεις της Αθήνας με την Μόσχα -για παράδειγμα με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από τον Νίκο Κοτζιά το 2018, ή την μετονομασία των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία αλλά και λόγω της μετατροπής της ουκρανικής εκκλησίας σε αυτοκέφαλη παρά την οργισμένη αντίδραση του πατριαρχείου της Ρωσίας- αλλά και επειδή δείχνει το ενδιαφέρον του καθεστώτος Πούτιν για τις ελληνικές θέσεις στην σοβούσα κρίση με την Τουρκία.

Λαβρόφ: Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης

«Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, που είναι πολύ σημαντική από γεωπολιτικής άποψης. Και συμφωνούμε ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων -που δεν είναι και λίγα- στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου» τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ ευρισκόμενος εκ δεξιών του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνέχισε: «Αυτό αφορά και τα ζητήματα στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, όταν προκύπτουν τα ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρώνονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση μέσω των διακρατικών συμφωνιών».

Επίσκεψη Σεργκέι Λαβρόφ


Κατά την άποψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας «αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω απευθείας διαλόγου. Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης».

Αμφίσημη τοποθέτηση Λαβρόφ για την κρίση Τουρκίας-Γαλλίας

«Η Τουρκία, σε ρόλο ταραξία, καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του πλανήτη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνοντας ότι τον προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός πως η Τουρκία «περιβάλλει αυτή την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών»

«Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι κάτι πολύ επικίνδυνο. Εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, προωθούμε την πρωτοβουλία να αναγνωριστούν όχι μόνο ο αντισημιτισμός αλλά και η χριστιανοφοβία και η ισλαμοφοβία ως καταδικαστέες πράξεις. Υποστηρίζει και η Ελλάδα αυτά τα ζητήματα, κοινές προσεγγίσεις έχουμε. Θα προωθήσουμε αυτό το θέμα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι τώρα στο πλαίσιο της προεδρίας της Ελλάδος στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα προωθεί κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Και οι σημερινές μου συνομιλίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι -όπως και εσείς είπατε- η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Βεβαίως επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις» απάντησε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε μια τοποθέτηση με την οποία έμοιαζε σαν να παίρνει αποστάσεις τόσο από τον Ταγίπ Ερντογάν όσο όμως και από την γαλλική πλευρά μιλώντας γενικώς για την χριστιανοφοβία, την ισλαμοφοβία και τον αντισημιτισμό.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα»

Εξηγώντας στον Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Τουρκία διενεργεί παράνομες σεισμικές έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας καταπατώντας τη διεθνή νομιμότητα, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπίσει στο ακέραιο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ειδικό ενδιαφέρον έχει και η αναφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην εμπλοκή της Τουρκίας σε όλες τις περιφερειακές συγκρούσεις ή κρίσεις όπου αποκαλύπτεται ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Άγκυρας και οι νεο-οθωμανικές επεκτατικές βλέψεις της. «Η Τουρκία έχει καταστεί γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές, οι οποίοι μεταφέρονται σε διάφορες εστίες προβλημάτων στην περιοχή» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Νίκου Δένδια.

Ειδήσεις σήμερα:

Από τι πέθανε ο 38χρονος γιος του Σουλτάνου του Μπρουνέι;

Κολωνάκι: «Λουκέτο» σε μπαρ που έκρυβε πελάτες στον ακάλυπτο και παραβίαζε το ωράριο

Δυναστεία Γκετί: Η απαγωγή του αιώνα, το κομμένο αυτί και ο παππούς που δεν πλήρωνε λύτρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

@

Βοηθήστε τους Αρμένιους

Απομονωμένος

ο Ερντογάν έχει απομονωθεί εδώ και μήνες από όλους! Μόνο με Μέρκελ, ΕΕ, Τράμπ, Πούτιν και Κίνα μιλάει. Άσε το άλλο με την πτώση της λίρας...

χαχαχαχαχα

απλα γελαμε με τετοια αρθρα...σε λιγες μερες θα εχουμε πωληση νεων συστοιχιων s400 στους τουρκους.....να δουμε τι θα λετε για τοτε

Λογική απορία

Καλώς η κακώς η Ρωσία είναι μια χώρα η οποία δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα απολύτως,πάρτε για παράδειγμα χώρες όπως η Γεωργία,η Ουκρανία,η Αρμενία και η Λευκορωσία και πείτε μου τι ακριβώς επενδύσεις έκανε η Ρωσία εκεί,πως ακριβώς τους βοήθησε οικονομικά και εν τέλει με ποιον τρόπο βελτίωσε τον τρόπο ζωής των κατοίκων τους;γιατί εγώ βλέπω πως οι πολίτες αυτών των χωρών ψάχνουν να βρουν την γη της επαγγελίας στην Δύση (ΗΠΑ και ΕΕ).

Χ.Π.

Η επίσκεψη του πιό αναγνωρίσιμου ΥΠΕΞ παγκοσμίως του Λαβρώφ είναι πολύ μεγάλο γεγονός για την πατρίδα μας αλλά εμείς δυστυχώς δεν έχουμε Ελληνική κυβέρνηση αλλά μιά γερμανόδουλη συμμορία υπό έναν αφορισμένο γκαντέμη και συρόμενο από ξενα συμφέροντα ψευτοπρωπυπουργό της μάσκας. Ο Λαβρώφ είπε συγκεκριμμένα πράγματα και προτάσεις... Το κυριώτερο είναι να μεσολαβίσει η Ρωσία στην μεταφορά όλων των Σύρων λαθρομεταναστών από την Ελλάδα στην Συρία και εκεί θα μείνουν σε νέα χωριά και πόλεις που θα ανοικοδομηθούν (Φοβερή ευκαιρία για Ελληνικές κατασκευαστικές , μηχανικούς κτλ κτλ) και επίσης είπε ότι παρά την συνεργασία με τους Τούρκους όταν χρειάστηκε τους χτυπά ανελέητα, όπως πρίν πήνες σε μιά μέρα έκαψαν πάνω από 100 τούρκους στην Συρία. Τι ζήτησε απλά να μην είμαστε άβουλα και ξεπουλημένα τσιράκια της ΕΕ (γερμανίας) και ΝΑΤΟ, αλλά νά έχουμε και δική μας άποψη.. Τώρα τα λέει αυτά στον κούλη..! (εδώ γελάμε).. Δεν γελάμε όμως καθόλου με την στήριξη στα 12 μίλια που μας έδωσε ενώ κανένας από τους βρωμερούς εταίρους!! μας (βλ. Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία κτλ κτλ)δεν είπε κάτι .. Αλλά όταν οι σύμβουλοι του κούλη είναι από το άντρο του εθνομηδενισμού και ανθελληνισμού το ΕΛΙΑΜΕΠ του συχαμερού βρυκόλακα της διαφθρά και της απάτης του Σιμίτη..!! τι να περιμένεις!!

11

Δυστυχώς η ιστορία έχει δείξει ότι οι Ρώσοι είναι ανάξιοι εμπιστοσύνης.

Πίκος

Να σου θυμίσω ότι σε αυτούς κυρίως (αλλά και σε άγγλο-γάλλους) χρωστάμε την ύπαρξή μας ως κράτος (Ναυμαχία Ναυαρίνου αν έχεις ακουστά)!

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Η Ιστορια ενταξει δειχνει. . . αλλα εσεις οι ζαιοι και αριστεροκομουνιστες δεν την διαβαζετε . . . Αν τη διαβαζατε, θα βλεπατε ποσο μας βοηθησαν οι Ρωσοι στη δημιουργια του νεωτερου ελληνικου κρατους! Ο ελληνικος λαος εκεινης της εποχης δεν τραγουδουσε στα Δημοτικα του τραγουδια οποιουσδηποτε αλλους ευρωπαικους λαους, μονο τους Ρωσους και τη βοηθεια που περιμεναν απο αυτους:''Ακομη τουτ' την Ανοιξη,τουτο το Καλοκαιρι,καημενη Ρουμελη, ως οτου να 'ρθει ο Μ ο σ κ ο β ο ς ν α φ ε ρ ε ι τ ο σ ε φ ε ρ ι Μ ω ρ ι α και Ρ ο υ μ ε λ η ''!...

Ηρακλής Πουμαρο

Πως γίνεται να είμαστε πάντα κερδισμένοι και ο σβέρκος να είναι κατακόκκινος από τις φάπες. 😂Κέρδη στην Αγία Σοφία κέρδη στο Αιγαίο κέρδη στην Κύπρο. Μπορούμε να χάσουμε και λίγο εστιατόρια για να χαρούν και οι Τούρκοι, δεν μπορούμε άλλο να τους κερδίζουμε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης