LIVE

Κορωνοϊός

Ζητούν και τα ρέστα οι Τούρκοι για το επεισόδιο με το αεροπλάνο του Δένδια

aeroplano423

Ειρωνικά σχόλια από τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ: Λέει ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης και αντέδρασαν έτσι «για την ασφάλεια του Ελληνα υπουργού»! - Νωρίτερα απέδιδαν το περιστατικό σε τεχνικό λάθος - Ασφαλώς και καταθέσαμε σχέδιο πτήσης, λένε πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ

Εντολή να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας δόθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το χθεσινό περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, πριν το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας. Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Σε δηλώσεις του πάντως πριν από λίγο ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, απάντησε ότι δεν ισχύει πως καθυστέρησαν επίτηδες το αεροσκάφος του κ. Δένδια. Αντιθέτως ενδιαφέρθηκαν δήθεν για την ασφάλειά του, επειδή η ελληνική πλευρά δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης. «Εμείς τους επιτρέψαμε χωρίς καθυστέρηση. Εκείνοι δεν είχαν καταθέσει σχέδιο πτήσης. Ηταν απαραίτητο να αντιδράσουμε έτσι για την ασφάλεια του Ελληνα υπουργού».

Απαντώντας στους τουρκικούς ισχυρισμούς, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζοουν πως «φυσικά και είχε κατατεθεί σχέδιο πτήσης» και είχε δοθεί άδεια υπερπτήσης του Embraer που μετέφερε τον Νίκο Δένδια.

Καλά πληροφορημένη πηγή χαρακτήριζε μάλιστα ως ανοησία τον ισχυρισμό της τουρκικής πλευράς ότι το κυβερνητικό αεροσκάφος δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης. Για την ακρίβεια όταν αποφασίστηκε ότι ο κ. Δένδιας δεν θα μεταβεί στο Ερμπίλ, λόγω βλάβης στο αεροσκάφος, η ελληνική αποστολή περίμενε για αρκετή ώρα στη Βαγδάτη, προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο πτήσης από τους Τούρκους.

Όσον αφορά το γιατί δεν επέλεξε άλλη διαδρομή για την επιστροφή του το αεροσκάφος, η ίδια πηγή τόνιζε ότι πρώτον δεν ενδείκνυται διέλευση πάνω από τη Συρία, αλλά κυρίως δεν ήθελε η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει και να αλλάξει σχέδιο μετά από την πίεση των Τούρκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έκανε σχεδιασμό να προσγειωθεί ξανά στο Ιράκ, αν τελικά έβλεπε ότι δεν επαρκούσαν τα καύσιμα μέχρι να προχωρήσει η έγκριση της υπερπτήσης. Η Τουρκία μάλιστα αρχικά έδωσε άδεια στο ελληνικό αεροσκάφος να πάει σε επόμενο σημείο κοντά στην Άγκυρα και από εκεί χρειάστηκε να δοθεί νέα έγκριση. Αν και εκεί καθυστερούσε, υπήρχε ο σχεδιασμός να προσγειωθεί το αεροσκάφος στη Λήμνο για ανεφοδιασμό.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε ότι «έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες» κάνοντας λόγο για μια ακόμη πρόκληση. «Δόθηκαν διάφορες εξηγήσεις και από τουρκικής πλευράς και ελπίζουμε να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν τους «κύκλους» που έκανε το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος:
1
2
3

Τι προηγήθηκε 

Οι Τούρκοι κράτησαν στον αέρα για είκοσι ολόκληρα λεπτά το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ενώ οι κυβερνήτες του αεροσκάφους είχαν λάβει κανονικά τις προβλεπόμενες άδειες από τις τουρκικές αρχές για την εκτέλεση του δρομολογίου από Βαγδάτη προς Αθήνα μέσω Τουρκίας.

Παρόλα αυτά, όταν το αεροσκάφος βρισκόταν στον εναέριο χώρο πάνω από τα σύνορα του Ιράκ και της Τουρκίας αρνήθηκαν να εγκρίνουν την άδεια που είχαν προηγουμένως δώσει.

Έτσι, το αεροσκάφος Embraer με τον κ. Δένδια, έκανε κύκλους για είκοσι λεπτά, για όσο δηλαδή προσπαθούσαν οι κυβερνήτες να επικοινωνήσουν με τις τουρκικές αρχές. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από διαμαρτυρίες της ελληνικής πλευράς και απειλές για μη επάρκεια καυσίμων, οι Τούρκοι έδωσαν άδεια για έναν ενδιάμεσο προορισμό και αργότερα για τον τελικό προορισμό.

Πέτσας για τις τουρκικές προκλήσεις με το Ορούτς Ρέις

«Όπως τότε, έτσι και τώρα υπογραμμίζουμε ότι η επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Δεν μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές, όσο το Ορούτς Ρέις παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορεί η Τουρκία να προκαταλαμβάνει τη συζήτηση μ' ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που υποτίθεται ότι θέλει να οριοθετήσουμε» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Η Ελλάδα επιμένει με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία και συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης των στρατηγικών συμμαχιών της. Διαπιστώνεται ήδη υιοθέτηση των θέσεών μας όχι μόνο από την ΕΕ, αλλά και από τις ΗΠΑ, που έχουν εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων, καταγγέλλουν την Τουρκία ότι αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και την καλούν να τερματίσει αυτή την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Είπε όμως ότι «ταυτόχρονα, η Ελλάδα κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως έκανε και στην προηγούμενη έξοδο του Ορούτς Ρέις, ό,τι πρέπει. Οι ένοπλες δυνάμεις κινούνται στο πλαίσιο της αποστολής τους για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Έχουν αποδείξει πολλές φορές φέτος ότι είναι ικανές να φέρουν σε πέρας το έργο τους».

Ειδήσεις σήμερα:

Η τραγική ζωή της άγνωστης κόρης της Σοφίας Βέμπο

Κωνσταντίνος Κουλουβάτος: Έφυγε ο τελευταίος της δυναστείας των ξενοδοχείων «Αμαλία»

Ξύλο και βρισιές από τον Μέσι: «Άντε να πεθάνεις μ…, της μάνας σου το...» - Δείτε βίντεο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (69)

Ε

Να Μαζευτείτε για ΠΟΡΕΙΑ , δημοκρατουλες

Γεσθημανη

Αυτα είναι τα επακόλουθα των αστείων περι μουστακιών με τον συνάλελφο του

Βόρεια Ελλάδα turck free

Οι Τούρκοι με αυτά που κάνουν ότι καλύτερο μας έχουν δώσει. Τόσους μήνες δεν έρχεται Τούρκος σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη. Δεν τους έχουμε ανάγκη τους φασίστες Τούρκους τουρίστες. Δεν είναι ευπρόσδεκτοι ξανά.

Με λένε Κούλη

Αυτό με τα διαβήματα, αιτήματα για μέτρα στη Τουρκία έχει ξεφτισει,δεν αποδίδει,απορώ πως δεν το βλέπουν οι δικοί μας,απορώ με την εμμονή τους να παρακαλάνε τους Γερμανούς για μέτρα εις βάρος των φίλων τους τους Τούρκους.Εχουν τρελαθεί στο γέλιο οι Ευρωπαίοι κάθε φορά που τρέχουμε για συμπαράσταση σ αυτούς.Αξιολυπητοι.

Ποιές κυρώσεις

Η Pitsos έκλεισε το εργοστάσιο και πήγε Τουρκία. Η Man μεταφέρει την παραγωγή λεωφορείων από τη Γερμανία στην Τουρκία. Γενικά εργοστάσια κλείνουν και μεταφέρονται εκεί είτε μεγάλες Ευρωπαϊκές εταιρίες προτιμούν Τουρκία αντί Ελλάδας. Ποίες κυρώσεις λοιπόν ζητάει η Ελληνική κυβέρνηση; Είναι πολλά τα συμφέροντα για να γίνει κάτι τέτοιο. Είμαστε μόνοι μας ας το καταλάβουμε και να δράσουμε αναλόγως.

Τζονι

Οι τουρκοι ειναι σαν τον πυγμαχο που κανει show πριν τον αγωνα χορευει προκαλει τον αντιπαλο και μολις χτυπαει το καμπανακι τρωει το κροσε και τεζα . Ηρεμηστε κι οταν ερθει η ωρα θα δουμε ποιος ειναι μαγκας.

@τζονι

Mαζεύτηκαν πολλά όμως....

χαχαχα

χαχαχα αρε καυμμενε νεοδημοκρατη σας εχει ταραξει στη σφαλιαρα ο Σουλτανος...

Φααααπ!

Τετοιες καρπαζιές δεν έτρωγε ούτε ο Τζανετάκος στις ταινίες... Ρε λίγη αξιοπρέπεια δεν έχετε?

Tom

Τρελο ρεζιλικι

Emma

Ρε παιδιά, μας γλεντάει όλη η υφήλιος πάλι! Η Ελλάδα κινδυνεύει να μπει στο club των πιο ανυπόληπτων χωρών. Ωστόσο, θα είναι πάντοτε "προβλέψιμη" για τους συμμάχους..... Ντροπή!!

Ξ

O ΚΟΥΛΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΡΟΖ ΓΡΑΜΜΕΣ.....Η ΠΙΟ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης