Δίκη Χρυσής Αυγής: Σύσσωμη η Βουλή στο ραντεβού της Δημοκρατίας έξω από το Εφετείο

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σύσσωμη η Βουλή στο ραντεβού της Δημοκρατίας έξω από το Εφετείο

Το «παρών» αναμένεται να δώσουν ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά

xrwma3
Ενιαίο δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στη Χρυσή Αυγή συγκροτούν σήμερα όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ανήμερα δηλαδή της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Μπροστά από την πύλη του Εφετείου Αθηνών, στη συμβολή των οδών Λουκάρεως και Λ.Αλεξάνδρας, θα βρεθούν σήμερα πριν τις 11 το πρωί, οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση, εκπρόσωποι όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ήδη, μια πρόγευση της κοινής στάσης της εθνικής αντιπροσωπείας ενόψει της ολοκλήρωσης της δίκης της Χρυσής Αυγής δόθηκε χθες στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, όταν σχεδόν με τη σειρά ένας ένας οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης έστειλαν καθαρό και ηχηρό μήνυμα καταδίκης του ναζισμού, αναμένοντας με αγωνία τη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, από κοινού με την ελληνική κοινωνία.

Σε επίπεδο κορυφής η ΝΔ

Στο πλαίσιο αυτό, αρχής γενομένης από την κυβερνώσα παράταξη, αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας θα βρεθεί έξω από το Εφετείο την ώρα της εκφώνησης της απόφασης, στην οποία θα μετέχουν κατά πληροφορίες, ο Γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Γιώργος Στεργίου, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Γιάννης Μπρατάκος, αλλά και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, σηματοδοτώντας και την παρουσία της νεολαίας του κόμματος.

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, «δεν θα υπήρχε δίκη της Χρυσής Αυγής, αν δεν υπήρχε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έστειλε στον εισαγγελέα όλες τις διάσπαρτες δικογραφίες για τη Χρυσή Αυγή» υπενθύμισε χθες με ανακοίνωσή της η ΝΔ, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον κομβικό ρόλο του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του Νίκου Δένδια ως αρμόδιου υπουργού τότε, ώστε «να οδηγήσουν τους ναζί εκεί όπου ανήκουν, στο εδώλιο του κατηγορουμένου».

Ο όλος ΣΥΡΙΖΑ

Με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα στον προαύλιο χώρο του Εφετείου αναμένεται να βρεθούν σχεδόν στο σύνολό τους βουλευτές και κορυφαία κομματικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ανοιχτό κάλεσμα απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, προσκαλώντας «όλες και όλους, τα μέλη, τους φίλους του και κάθε δημοκρατικό πολίτη στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο», με στόχο «να υψωθεί από όλες και όλους φωνή καταδίκης της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης».

Παράλληλα, προσκλητήριο για μαζική συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση απηύθυνε και προσωπικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων πως, «την Τετάρτη οφείλουμε να είμαστε εκεί για να το φωνάξουμε δυνατά. Το οφείλουμε στην ιστορία αυτού του τόπου, το οφείλουμε στη Δημοκρατία. Το οφείλουμε στα παιδιά μας».

Με μπλοκ το ΚΙΝΑΛ

Κλείσιμο
Την πρόθεσή της να δώσει το παρόν σήμερα έξω από το Εφετείο δημοσιοποίησε και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες η Χαριλάου Τρικούπη για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. «Αυτός ο αγώνας απέναντι στην Χρυσή Αυγή δεν τελειώνει στις 7 Οκτώβρη. Συνεχίζεται. Για μια ανοικτή κοινωνία και μια ισχυρή Δημοκρατία. Η αυριανή μέρα είναι μέρα σταθμός, γι' αυτό και θα είμαστε όλοι εκεί» δήλωσε σχετικά η κ. Γεννηματά, η οποία θα ηγείται στο μπλοκ του Κινήματος Αλλαγής, με παρόντες τους περισσότερους βουλευτές του κόμματος, τον Γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον Εκπρόσωπο Τύπου, Παύλο Χρηστίδη και τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Παναγιώτη Βλάχο, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, αλλά και ομάδα νεολαίων. Είχε προηγηθεί και έκκληση της νεολαίας του ΚΙΝΑΛ προς τις άλλες πολιτικές νεολαίες για κοινή παρουσία έξω από το Εφετείο.

Παρών και ο Περισσός

Με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα να έχει δηλώσει από μέρες τη βούλησή του να παραστεί ο ίδιος στο Εφετείο, ο Περισσός θα δώσει βροντερό παρόν, καθώς με στάσεις εργασίας και προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στον σταθμό «Αμπελόκηποι» του Μετρό, μέλη από σωματεία, φορείς και συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, αλλά και μέλη φοιτητικών συλλόγων θα πλαισιώνουν τους βουλευτές και την κομματική αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, από τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Θα είμαστε έξω από το δικαστήριο αναμένοντας μαζί με όλες και όλους τους αντιφασίστες την καταδίκη των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του και το ΜέΡΑ25, ενώ επικεφαλής του κλιμακίου του κόμματος στο Εφετείο θα είναι ο Γραμματέας του, Γιάνης Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

«Αυτονόητη» χαρακτήρισε χθες την «καταδίκη οποιουδήποτε ναζιστικού μορφώματος» και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, εγκαλώντας ωστόσο το ΣΥΡΙΖΑ για την κίνηση βουλευτές του να σηκώσουν πλακάτ μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση πως «ο ναζισμός δεν τελειώνει με πλακάτ επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά με πατριωτική πολιτική απέναντι στην παράνομη εισβολή και στην προκλητικότητα της ναζιστικής Τουρκίας!».

Μπαράζ κινητοποιήσεων

Παράλληλα με τη συγκέντρωση στο Εφετείο, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολιτιστικών φορέων και μαθητικών και φοιτητικών συλλόγων, ταυτόχρονες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ανάμεσα στις οποίες η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, η Φλώρινα, η Δράμα, η Καβάλα, η Κομοτηνή κ.ά.

Παναττική στάση εργασίας

Στην Αθήνα, προσυγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν πέριξ του σταθμού «Αμπελόκηποι» του Μετρό από τις 9 το πρωί, ενώ ο κύριος όγκος των διαδηλωτών αναμένεται να καταφθάσει γύρω στις 11, οπότε και θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι στάσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, τρίωρη στάση -από τις 8 έως τις 11 το πρωί- έχουν προκηρύξει οι εκπαιδευτικοί της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, ενώ σε παναττική στάση εργασίας στο δημόσιο καλεί η ΑΔΕΔΥ από τις 11 το πρωί και ως τη λήξη τη βάρδιας.

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην Αττική, στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι το Εργατικό Κέντρο Πειραιά αντίστοιχα.

Δεμένα θα παραμείνουν επί τέσσερις ώρες τα πλοία στα λιμάνια, δηλαδή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, μετά από απόφαση της διοίκησης της ΠΕΠΕΝ, όπως και της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί μπροστά στο Εφετείο καλεί τα μέλη της και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, ενώ την μαζική παρουσία τους στη σημερινή διαδήλωση έχουν προαναγγείλει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιοι δρόμοι κλείνουν γύρω από το Εφετείο λόγω της δίκης της Χρυσής Αυγής

Οι ΗΠΑ απειλούν ξανά με κυρώσεις την Τουρκία για τους S-400

Έρχεται το φθινόπωρο - Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης