Σύνοδος Κορυφής: Ξεκίνησε η συζήτηση για την Τουρκία - Αμφίβολη η λήψη αποφάσεων

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκίνησε η συζήτηση για την Τουρκία - Αμφίβολη η λήψη αποφάσεων

Άλλαξε η ατζέντα με παρέμβαση του Σαρλ Μισέλ   - Μητσοτάκης: Χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη  -Ξεκάθαρη στήριξη στα ελληνοκυπριακά αιτήματα από Μακρόν - Αντίθετη με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία η Μέρκελ

mitsotakis-macron34
Σε θρίλερ εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με τη συζήτηση για την Τουρκία να βρίσκεται μεν σε εξέλιξη, αλλά να θεωρείται αμφίβολο αν θα ληφθούν αποφάσεις.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η σειρά συζήτησης των θεμάτων στη Σύνοδο άλλαξε με παρέμβαση του Σαρλ Μισέλ και το ακανθώδες θέμα των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας να ανεβαίνει στη σειρά των θεμάτων. Προ της έναρξης των εργασιών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε συναντηθεί με τον κ.Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης: Χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη

Πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε σαφές και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως «έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο».

«Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας, ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου της διπλωματίας, ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά η γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη


Φον Ντερ Λάιεν: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

«Θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας. Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση. Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα».

Κλείσιμο


Αυτά δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η Πρόεδρος της Κομισίον, τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει στη διάθεσή της μια «πλήρη εργαλειοθήκη».

Μισέλ: Διαφορετικές επιλογές στο τραπέζι για την Τουρκία

«Διαφορετικές επιλογές είναι στο τραπέζι» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσερχόμενος στη σύνοδο. Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ, υπογράμμισε «την πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο». «Είναι σημαντικό για εμάς να δεσμευτούμε ώστε να προστατευτούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα» είπε και σημείωσε ότι «επιθυμούμε περισσότερη προβλεψιμότητα, περισσότερη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».



Αλληλεγγύη ζήτησε και ο Μακρόν για Ελλάδα - Κύπρο

«Η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, και εδώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

«Οταν ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχεται επίθεση ή απειλή, όταν τα χωρικά ύδατά του δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη. Και θα επαναδιατυπώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο», πρόσθεσε.

«Για μένα, αυτές οι δύο περιπτώσεις (Ελλάδα και Κύπρος) είναι εμβληματικές, σχετικά με το πώς πρέπει να επανασχεδιαστεί μια αυστηρή, αλλά και ρεαλιστική πολιτική γειτονίας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν πρέπει να συμβιβάζεται ποτέ σε θέματα κυριαρχίας, σε θέματα αξιών και νόμου και να επιδιώκει, με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, να ξεκινήσει εποικοδομητικό διάλογο»  ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Το προσχέδιο της Συνόδου μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με σαφήνεια προς μια Ευρώπη που θεωρεί τον εαυτό της γεωστρατηγική δύναμη, που ανοικοδομεί τη βιομηχανική και τεχνολογική της ανεξαρτησία», κατέληξε ο Μακρόν.


Μέρκελ: Πολύπλοκη η σχέση με την Τουρκία, αλλά θέλουμε εποικοδομητική σχέση μαζί της

Αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Θα επισημάνω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι φυσικά πολύπλοκη και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση μαζί της, παρ' όλες τις δυσκολίες»,
δήλωσε η Μέρκελ. «Είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ και ο ένας εξαρτάται από τον άλλο, όσον αφορά την τακτική στο μεταναστευτικό και στην υποστήριξη που παρέχουμε στην Τουρκία στην αντιμετώπιση των πολλών προσφύγων ροών που αναλαμβάνει να διαχειριστεί».

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι «φυσικά πρέπει να επιλύσουμε τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και για μένα εδώ η διπλωματία διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο».

Κουρτς: Πρέπει να δώσουμε ξεκάθαρη απάντηση στην Τουρκία

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας, περιλαμβανομένων των κυρώσεων.

«Είναι ανυπόφορος ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία αντιμετωπίζει δημοσιογράφους, αντιφρονούντες και πολιτικούς της αντιπολίτευσης»  ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος. 

Κατηγόρησε επίσης τη χώρα ότι χρησιμοποίησε τους μετανάστες ως «όπλο» κατά της ΕΕ και διεξήγαγε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».


Ειδήσεις σήμερα: 

Bαριά καμπάνα για e-shop - Έπαιρνε λεφτά και δεν παρέδιδε τα προϊόντα!

Μητσοτάκης σε Μισέλ: Στο χέρι της Τουρκίας να συνεργαστεί ή να υποστεί τις συνέπειες της στάσης της

Σοκ με τα γηροκομεία: Το 7ο που «χτυπά» ο κορωνοϊός - 40 τα κρούσματα στον Άγιο Παντελεήμονα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης