Τσίπρας από Ευαγγελισμό: Το ΕΣΥ θα επιβαρυνθεί και θα βρεθούμε σε οριακές καταστάσεις

Τσίπρας από Ευαγγελισμό: Το ΕΣΥ θα επιβαρυνθεί και θα βρεθούμε σε οριακές καταστάσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το νοσοκομείο Ευαγγελισμός – Ζήτησε αύξηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ και δωρεάν τεστ κορωνοϊού

tsipras_evaggelismos
«Κρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στο πεδίο του κορωνοϊού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και συναντήθηκε με τους επικεφαλής των κλινικών, τη διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ σύσκεψη πραγματοποίησε με το Σωματείο Εργαζομένων.

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό για αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ και δωρεάν τεστ για όλους.

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να επισκεφτώ έναν από τους πυλώνες του δημόσιου συστήματος υγείας, το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού και να ενημερωθώ για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού. Η κατάσταση είναι κρίσιμη», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς τον τελευταίο μήνα «είχαμε στη χώρα το 50% των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας». «Και όχι μόνο αυτό , αλλά έχουμε και μία ανησυχητική εξάπλωση του ιού σε κλειστές δομές, οίκους ευγηρίας, δομές μεταναστών», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, καθώς η επιβάρυνση του ΕΣΥ είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας. «Είναι προφανές ότι δε μείναμε ασφαλείς, παρά τις μεγαλοστομίες της πρώτης περιόδου και υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες ιδίως στο άνοιγμα του τουρισμού, στο άνοιγμα της οικονομίας», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «το κρίσιμο, η μεγαλύτερη όλων των ευθυνών είναι ότι δεν αξιοποιήθηκε αυτός ο χρόνος προκειμένου να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία και η πρωτοβάθμια φροντίδα, προκειμένου να ενισχυθεί η πρώτη γραμμή της μάχης».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «χειροκροτούσαμε τους νοσηλευτές και τους γιατρούς», «άλλοι μέσα από την ψυχή μας άλλοι όμως υποκριτικά», εξηγώντας ότι «το καλύτερο χειροκρότημα εκείνη την ώρα θα ήταν η ενίσχυση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ που σήμερα είναι 5% μικρότερος ο αριθμός των μόνιμων και έκτακτων εργαζόμενων στο ΕΣΥ απ' ότι ένα χρόνο πριν». «Και είμαστε σε συνθήκες πανδημίας», τόνισε. «Σε κανένα νοσοκομείο δεν υπάρχει προσέγγιση του οργανισμού, των προβλεπόμενων δηλαδή θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», συμπλήρωσε.

Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις προτάσεις του. Όπως είπε, χρειάζεται «αμεση προκήρυξη 15.000 θέσεων μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Χρειάζεται τώρα να μη γίνει καμία απόλυση το επόμενο διάστημα. Χρειάζεται τώρα να επιταχθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ιδιωτικού τομέα. Χρειάζεται τώρα να υπάρχει πρόνοια ώστε να γίνονται τεστ δωρεάν σε όλον τον πληθυσμό όχι από ιδιωτικά κέντρα αλλά από τα δημόσια ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια».

«Η πρόνοια ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη. Κι αν ένα δίδαγμα μπορούμε να βγάλουμε από την πανδημία είναι να την αξιοποιήσουμε για να στηρίξουμε το ΕΣΥ που πολύ φοβάμαι αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα και με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί και θα βρεθούμε σε οριακές καταστάσεις. Ας ελπίσουμε να τις αποφύγουμε. Και η ευθύνη δεν ανήκει στους πολίτες και στους γιατρούς, η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Τι συζητήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, στη σύσκεψη με το Σωματείο Εργαζομένων, αίτημα όλων των εκπροσώπων ήταν οι μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει από την κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισαν τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν μέχρι και σήμερα.

Εξάλλου, κατήγγειλαν πως όπως φαίνεται από επιλογές κυβέρνησης υπέρ του ιδιωτικού τομέα εν μέσω πανδημίας, «σχέδιο της είναι η προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων στην υγεία» με πρόσχημα την πανδημία, φέρνοντας ως παράδειγμα την παραχώρηση των διαγνωστικών τεστ σε ιδιωτικές κλινικές και τον διπλασιασμό της αμοιβής σε ιδιωτικές κλινικές που παραχωρούν κλίνες ΜΕΘ. Παράλληλα, τόνισαν την ανάγκη αποτροπής του «σχεδιασμού Μητσοτάκη - Κικίλια» για ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, στηλιτεύσαν τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης, σύμφωνα με τις οποίες οι εργαζόμενοι απαγορεύεται να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ για την πορεία της πανδημίας.

Τέλος, σε «πηγαδάκι» με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όταν αυτός εξήλθε από το νοσοκομείο, εργαζόμενοι, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς εξέφρασαν την ανησυχία τους για την «έλλειψη σχεδίου» από την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας, καθώς, όπως είπαν, τους «άφησε ακάλυπτους», ενώ ταυτόχρονα μετέφεραν και τα αιτήματά τους για μονιμοποίηση, όσων δουλεύουν εδώ και καιρό χωρίς μόνιμη σύμβαση. Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας, τόνισε στους εργαζόμενους ότι λόγω της πανδημίας, η τωρινή κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να προχωρήσει σε πολύ μεγαλύτερες δαπάνες για την υγεία, ωστόσο, την κατηγόρησε ότι αντ' αυτού προωθεί την «απαξίωση» του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός παντού για να μειωθούν τα κρούσματα και να αποφευχθεί το lockdown

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους

Τρομοκρατία: O άγνωστος ρόλος του ζευγαριού από τα Πετράλωνα στη γιάφκα στο Κουκάκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης