Σακελλαροπούλου: «Αρραγές το μέτωπο Ελλάδας - Κύπρου»

Σακελλαροπούλου: «Αρραγές το μέτωπο Ελλάδας - Κύπρου»

Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Νίκο Αναστασιάδη - Θετικό βήμα η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις, ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου

sakelaropoulou_anastasiadis
Ελλάδα και Κύπρος έχουν ένα ενιαίο αρραγές διπλωματικό μέτωπο με γνώμονα πάντα το κοινό και εθνικό συμφέρον, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην ολιγόλεπτη συνομιλία της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενώπιον των ΜΜΕ, προτού αρχίσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλωσόρισε θερμά την κα Σακελλαροπούλου και εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού ελληνισμού για τη διαχρονική στάση και την άοκνη, με θυσίες του ελληνικού λαού, υποστήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, τον κυπριακό ελληνισμό και στην υπόθεση του διεθνούς δικαίου.

Επεσήμανε ότι η επίσκεψη της κ. Σακελλαροπούλου συμπίπτει με μία περίοδο κρίσης, που προκαλείται λόγω των τουρκικών έκνομων ενεργειών τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο με μία σειρά πράξεων που, όπως είπε, αν δεν υπήρχε η ψύχραιμη από πλευράς Ελλάδας αντιμετώπιση, ενδεχομένως να οδηγούσαν σε ανεπιθύμητες καταστάσεις για λαούς που αγαπούν την ειρήνη.

sakelaropulou_kypros


Απαντώντας η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην «πολύ ιδιαίτερη σχέση» που συνδέει Ελλάδα και Κύπρο σημειώνοντας τη «μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα προς το Κυπριακό».

Κλείσιμο
Όπως είπε η κ. Σακελλαροπούλου, η επίσκεψή της στην Κύπρο, γίνεται σε μια πολύ ιδιαίτερη, δύσκολη συγκυρία λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.

Πρόσθεσε ότι η επίσκεψή της θέλει να τονίσει και αυτό ότι οι δύο χώρες μας έχουν ένα ενιαίο αρραγές μέτωπο διπλωματικό με γνώμονα πάντα το κοινό και εθνικό συμφέρον και στηριζόμενο στο διεθνές δίκαιο.

Για την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις από την περιοχή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση αλλά μένει να αποδειχθεί αν ήταν μια κίνηση τακτικής ή είναι μια επιλογή που έχει ορίζοντα και συνέχεια.

«Περιμένω τις συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων που θα κάνουμε για το ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή και πώς την αξιολογούμε και ποιες οι ενδεδειγμένες κινήσεις», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τιμές από Αναστασιάδη στη Σακελλαροπούλου

Η κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και το μεταναστευτικό ήταν ανάμεσα στα θέματα, που τέθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, ο Νίκος Αναστασιάδης και Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρασημοφόρησε την κ. Σακελλαροπούλου με τον Μεγάλο Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄ λέγοντας ότι με τη διάκριση αυτή εκφράζεται η βαθιά ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη διαχρονική συμπαράσταση και πολύμορφη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Σε μια εποχή, είπε, όπου οι χώρες μας καλούνται να διαχειριστούν νέες προκλήσεις, να αποτρέψουν απειλές και να αποκρούσουν κινδύνους, είμαι απολύτως βέβαιος ότι εκλαμβάνετε την τιμή αυτή ως ελάχιστη ένδειξη της οφειλόμενης προς το πρόσωπό σας και την Ελλάδα ευγνωμοσύνης που το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και ο λαός της Κύπρου τρέφει διαχρονικά για την Ελλάδα.

Στην αντιφώνησή της, η κ. Σακελλαροπούλου είπε ότι «στο πρόσωπό μου τιμάτε την Ελλάδα αλλά και τις αδελφικές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες».

Η Κύπρος, συνέχισε, είναι βαθιά στην καρδιά μας, η Ελλάδα στέκεται πάντοτε συμπαραστάτης και στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Ειδήσεις σήμερα: 

Χρυσοχοΐδης στο ΘΕΜΑ: Θα κάτσω στη Μόρια μέχρι να βάλουμε τάξη, όπως στα Εξάρχεια

Καθαρίστηκε άμεσα το μνημείο της Marfin που βανδαλίστηκε στην πορεία για τον Ζακ Κωστόπουλο

Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά λόγω κορωνοϊού και Ιανού - Δείτε τη λίστα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης