Αισιόδοξος ο Πάιατ για εκτόνωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

Αισιόδοξος ο Πάιατ για εκτόνωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

Μήνυμα αισιοδοξίας από τον Αμερικανό πρέσβη - Εστίασε στη στενή συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ σε θέματα ενέργειας

tzefri-paiat
Αισιόδοξος παραμένει ο Τζέφρι Πάιατ ότι η γεωπολιτική ένταση που έχει επικίνδυνα οξυνθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, θα εκτονωθεί στο τραπέζι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι συμφωνεί απόλυτα με τον Έλληνα υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, ότι η Ενέργεια μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για τη συνεργασία των χωρών της περιοχής.

Ο Αμερικανός πρέσβης, από το 4ο Southeast Europe Energy Forum, στη Θεσσαλονίκη, άφησε να εννοηθεί ότι αναμένονται εξελίξεις στο θέμα της αυξημένης έντασης που προκαλείται στην περιοχή- εννοείται απο την τουρκική προκλητικότητα- μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αύριο στη Λευκωσία.

Η επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο, είναι σε συνέχεια μίας διπλωματικής προσπάθειας από πλευράς ΗΠΑ, για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας να ελπίζει στην απομάκρυνση των πολεμικών πλοίων.

Oι ΗΠΑ, είναι προσηλωμένες στη συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους ώστε οι διαφορές να επιστρέψουν στο διπλωματικό τραπεζί και να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο.

Η Ενέργεια πυλώνας συνεργασίας

Η Ενέργεια είναι ένας από τους πιο ισχυρούς πυλώνες της συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης των ΗΠΑ υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συνεργασία, που ολοένα γίνεται και στενότερη, αποδεικνύεται από την αύξηση στις ποσότητες του υγροποιημένου φυσικού αερίου – LNG- που εισάγει η Ελλάδα από την Αμερική, όπως και από τις αμερικανικές επενδύσεις σε πολλούς τομείς που συνδέονται με την ενέργεια.

Ο Πάϊατ δήλωσε ικανοποιημένος από την ωρίμανση και πρόοδο στα ενεργειακά εγχειρήματα που προωθούνται στην Ελλάδα και από την Ελλάδα, μέσα από διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες και τα οποία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, στην εισαγωγή αμερικανικού LNG στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, στον διασυνδετήριο αγωγό IGB που ενώνει Βουλγαρία με Ελλάδα, στη μεταφορά φυσικού αερίου.

Κλείσιμο
Τέλος ο Αμερικανός διπλωμάτης υπογράμμισε τα εξής: «βλέπουμε να αποδίδουν οι προσπάθειες δεκαετιών, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν προσεγγίσει και να συνεργάζονται σε θέματα Ενεργειακής Ασφάλειας καθώς οι Ευρωπαίοι αντιλήφθηκαν ότι η προμήθεια φυσικού αερίου από μία πηγή ( σ.σ. Ρωσία) και η συνεπαγόμενη εξάρτηση, από πολλές πλευρές, δεν ήταν η καλύτερη πιθανή στρατηγική».

Πηγή: GRTIMES

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 287 τα νέα κρούσματα - Τρεις θάνατοι - Μαγιορκίνης: Ανησυχητική αύξηση

Νέα τουρκική NAVTEX: Άσκηση με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο

Έκρυθμη η κατάσταση στη Λέσβο: Στήνουν νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ - Αντιδρούν πρόσφυγες και κάτοικοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης