Μεταναστευτικό: Στη Μυτιλήνη βρέθηκαν Σακελλαροπούλου και Μηταράκης

Μεταναστευτικό: Στη Μυτιλήνη βρέθηκαν Σακελλαροπούλου και Μηταράκης

Εγκανιάστηκε νέα υγειονομική μονάδα στο ΚΥΤ της Μόριας - Απάντηση Μηταράκη σε σχόλιο Πολάκη για τα δωμάτια φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών

mitarakis_sakelaropoulou
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε την Πέμπτη τον Δήμο Μυτιλήνης, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Στρατή Κύτελη και εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Η κ. Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε, μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, τόσο στη Μόρια όσο και στη Δομή του Καρά Τεπέ. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως στο ΚΥΤ της Μόριας τέθηκε σε λειτουργία νέα υγειονομική μονάδα, δωρεά της κυβέρνησης της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μηταράκης, η νέα υγειονομική μονάδα... «έρχεται να απαντήσει σε μια απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για να αποσυμφορηθεί το τοπικό νοσοκομείο από τους διαμένοντες στην δομή της Μόριας και αφετέρου να αντιμετωπίσει με έναν αποτελεσματικό τρόπο την πανδημία και τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας υγείας που δημιουργούνται. Η νέα μονάδα διαθέτει 62 κρεβάτια και 4 κρεβάτια μονάδας αυξημένης φροντίδας. Είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα και αντιμετωπίζει αποφασιστικά όλες τις ανάγκες που μπορεί να έχει το ΚΥΤ της Μόριας τους επόμενους μήνες».

mitarakis_ptd_1


Στο μεταξύ, κατά την συνάντηση της κ. Σακελλαροπούλου, με τον Στρατή Κύτελη, που έλαβε χώρα στο Παλαιό Δημαρχείο της πόλης, η Πρόεδρος είπε τα εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι αυτές τις ημέρες στη Λέσβο και σας ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή που μου επιφυλάξατε. Επισκέπτομαι τακτικά το νησί και διατηρώ με αυτό ισχυρούς προσωπικούς και πνευματικούς δεσμούς. Η Λέσβος αποτελεί πηγή έμπνευσης και ζωντάνιας. Διαχρονική γέφυρα ανθρώπων και πολιτισμών, έχει καταφέρει στη μακραίωνη ιστορία της να συνδυάσει τις δημιουργικές παραδόσεις Ανατολής και Δύσης.

Βρίσκομαι κοντά σας σε μια δύσκολη συγκυρία για όλους, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού, που δυστυχώς δεν έχει μέχρι σήμερα ριζικά αντιμετωπισθεί, ανατρέπει την καθημερινότητά μας. Υπήρξαμε υποδειγματικοί στην εφαρμογή των μέτρων που είχαν συστήσει οι ειδικοί στην πρώτη φάση της πανδημίας, το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και τώρα. Είναι υποχρέωσή μας, ανεξαρτήτως ηλικίας και κατάστασης της υγείας μας και παρά τις δυσκολίες στην οικονομική και κοινωνική μας ζωή, να τηρήσουμε απαρέγκλιτα κάθε προφύλαξη, ώστε να περιορισθεί η διασπορά του ιού. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αμφισβητήσεις, καθώς και αιρετικές, καμιά φορά και παράλογες, συμπεριφορές, που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή συνανθρώπων μας.

Οι μέρες αυτές είναι κρίσιμες, και όχι μόνο για τη δημόσια υγεία. Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δυναμιτίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας και δημιουργεί εστίες αναταραχής σε όλη την περιοχή. Το βιώνετε άλλωστε, εδώ και καιρό, πρώτοι εσείς, οι κάτοικοι των νησιών μας, με την εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης και την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Γνωρίζω πολύ καλά το δυσανάλογο βάρος που έχετε σηκώσει και συνεχίζετε να σηκώνετε τα τελευταία χρόνια, με τα συνεχή κύματα των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών. Κατανοώ πλήρως τις μεγάλες δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε από τη μακροχρόνια παραμονή χιλιάδων ανθρώπων στις δομές φιλοξενίας του νησιού. Είναι απολύτως αναγκαία η αποσυμφόρηση των νησιών και ο επιμερισμός του βάρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και η επιτάχυνση στις διαδικασίες της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, όπως και των διαδικασιών επαναπροώθησης. Το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα αφορά όλη την Ελλάδα, δεν είναι ένα τοπικό πρόβλημα του Ανατολικού Αιγαίου. Ούτε, βέβαια, πρόκειται για ένα παροδικό ή εποχικό φαινόμενο, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, της αναξιοπιστίας της Τουρκίας και των πολεμικών συρράξεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, επωμίζεται τον ρόλο του φύλακα όχι μόνο των εθνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών συνόρων, υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να επιδείξουν την αναγκαία αλληλεγγύη. Η διάχυτη εσωστρέφεια και η ξενοφοβία πλήττουν την ευρωπαϊκή συνείδηση και υπονομεύουν την κοινή στάση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο πρόβλημα. Είναι, όμως, ανεπίτρεπτο, νομικά και πολιτικά, και πάντως ηθικά, οι χώρες της πρώτης υποδοχής να αναλαμβάνουν τα βάρη όλων των υπολοίπων. Το υπό επεξεργασία Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο είναι μια ευκαιρία ώστε να τεθεί το ζήτημα σε νέα βάση, με στενότερη συνεργασία στη διαχείριση των συνόρων και δίκαιη κατανομή των ροών. Πρόκειται για μια ιστορική δοκιμασία των αξιών μας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η Ευρώπη δεν αντέχει μια ακόμη ανθρωπιστική κρίση.

Δεν μπορούμε, όμως, να απαιτούμε από την Ευρώπη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που γεννά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, αν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας δεν αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. Η Λέσβος και τα άλλα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο προσέφεραν τα μέγιστα στην πρώτη γραμμή της κρίσης και έχουν φθάσει πια σε οριακό σημείο. Είναι χρέος όλων μας, και από τη δική μου θέση σας διαβεβαιώνω ότι θα συμβάλω σε αυτό με όλες μου τις δυνάμεις, να σταθούμε δίπλα σας. Να διαφυλάξουμε τα σύνορα της πατρίδας μας, μαζί με τον ανθρωπισμό μας».

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε περίπατο στην πόλη και συνομίλησε με κατοίκους, ενώ ξεναγήθηκε στο Κάστρο της Μυτιλήνης από την προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων στην Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου, Μαρία Παπαγεωργίου.

Απάντηση Μηταράκη σε Πολάκη

Σε ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, ο οποίος καταγγέλλει την σύμβαση που υπέγραψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, για 56 δωμάτια φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σε τιμή πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη σύμβαση που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ο νυν υπουργός Μετανάστευσης.

Η δήλωσή του είναι η ακόλουθη:

«Ο κ. Πολάκης με το συνηθισμένο προσβλητικό ύφος - που τον χαρακτηρίζει- και την γνωστή άγνοιά του, για μία ακόμη φορά παραποιεί την πραγματικότητα και επιλέγει να “κρύβεται” πίσω από αναρτήσεις στο Facebook, αποφεύγοντας συστηματικά την Βουλή. Το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου ανανεώνει υφιστάμενες συμβάσεις που έληξαν τον Ιούλιο, 27 ξενοδοχείων στη Δομή Βόλβης με μείωση 30,6% και 9 στη Δομή Γρεβενών με μείωση 5,3% μεσοσταθμικά, ενώ στο τέλος των εν λόγω συμβάσεων τον Φεβρουάριο του 2021 και οι δομές αυτές θα κλείσουν και οι συμβάσεις δε θα ανανεωθούν.

Να σημειωθεί πάντως ότι η διαμονή αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία, πολιτική που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ είναι πράγματι ακριβή και για αυτό καταργείται εντός του 2020. Ήδη έχουν κλείσει έξι (6) ξενοδοχειακές δομές στα Γρεβενά έως τις 14/8/2020.

Έχω πολλές φορές ζητήσει από τον κ Πολάκη να έρθει στη Βουλή για όποιο θέμα θέλει, αλλά σκοπίμως συνεχίζει να το αποφεύγει και προτιμά το Facebook. Είμαι πάντα ανοικτός σε κριτική, αλλά δεν έχω ανοχή σε προσβλητικά σχόλια.

Έχει και η χυδαιότητα τα όρια της!».

Ειδήσεις σήμερα: 

Σταϊκούρας: «Θα στηρίξουμε τους πολίτες για την αγορά εμβολίου κατά του κορωνοϊού»

Die Zeit: Τα τρία σενάρια αντίδρασης της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία

Ανήλικος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Ηράκλειο μέσα σε ειδική κάψουλα - Του έγινε τεστ για κορωνοϊό

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης