Μητσοτάκης: Μήνυμα με στόχο τη συγκρότηση κοινωνικού μετώπου κόντρα στον κορωνοϊό

mitsotakis_maska

«Το εθνικό μας εμβόλιο είναι το φιλότιμο», είπε ο πρωθυπουργός ζητώντας την τήρηση των μέτρων κόντρα στη διασπορά του κορωνοϊού - Στη Χάλκη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός

Στο αντι-πανδημικό κοινωνικό μέτωπο που αντιμετώπισε με επιτυχία τον κορωνοϊό κατά την πρώτη του επέλαση απευθύνθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι η τήρηση των υγειονομικών μέτρων και η χρήση μάσκας αποτελούν τα βασικά όπλα για να “βγούμε νικητές και απο αυτή τη δύσκολη μάχη”.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η χαλάρωση και ο εφησυχασμός αποτελούν τον βασικό εχθρό ενώ τόνισε ότι η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει καθημερινή συνήθεια.

Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την ακριτική Χάλκη σε μια περίοδο που κορυφώνονται οι διεργασίες για την επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην τελετή εγκαινίων του Νέου Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου του νησιού και στην ονοματοδοσία του ως «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ» ενώ θα πραγματοποιήσει και συναντήσεις με τον δήμαρχο του νησιού προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα των κατοίκων.


Εθνικό μας εμβόλιο το φιλότιμο


Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στην έναρξη της τηλεδιάσκεψης για τον κορωνοϊό, το πρωί της Τετάρτης, τόνισε πως «πρέπει να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί». Δήλωσε δε σίγουρος πως εφόσον τηρηθούν τα μέτρα όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας «θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη».


Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «κρίσιμη καμπή στη μάχη που όλοι μαζί δίνουμε συντεταγμένα από τον Φεβρουάριο, πολιτεία και κοινωνία, ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού». Παρατήρησε δε ότι τις τελευταίες μέρες καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, η οποία -όπως συμπλήρωσε- «διαφέρει ουσιωδώς από το πρώτο κύμα της πανδημίας και αυτό φυσικά είναι κάτι το οποίο και μας προβληματίζει και μας ανησυχεί».


Εχθρός η χαλάρωση και ο εφησυχασμός


Όπως είπε, «θα πρέπει να το πούμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε απέναντι στα μέτρα συμμόρφωσης στο εσωτερικό της χώρας μας κατά τον μήνα Ιούλιο. Και σε αυτό πιστεύω ότι έχουμε όλοι μια ευθύνη για αυτό. Μόλις το 10% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, τα πιο πολλά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι εγχώρια».


Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «είχαμε δηλώσει με πολύ καθαρό τρόπο στις ανακοινώσεις που έγιναν στα τέλη Απριλίου από εμένα και από τα μέλη της κυβέρνησης και από όλους τους αρμόδιους και από τον Νίκο και από τον Σωτήρη ότι το σχέδιο της επόμενης μέρας δεν είναι ένα σχέδιο εξόδου από την υγειονομική και την οικονομική κρίση, ούτε είναι ένα απλό σχέδιο επιστροφής σε κάποια κανονικότητα. Κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε μέχρι το Φεβρουάριο και έως ότου η επιστημονική κοινότητα ανακαλύψει το πολυπόθητο εμβόλιο, αλλά και τα απαραίτητα θεραπευτικά πρωτόκολλα, δεν υπάρχει. Για αυτό και κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται».


Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι ακόμα γνωστή η διάρκεια της πανδημίας. «Ξέρουμε ότι η επιστήμη κάνει πολύ γρήγορα βήματα προόδου, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα για πόσο καιρό, για πόσους μήνες θα είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε μαζί με τον ιό», πρόσθεσε.Υπενθύμισε εξάλλου πως η κυβέρνηση είχε δηλώσει εξ αρχής ότι το σχέδιό της αναπροσαρμόζεται συνέχεια με βάση τα πραγματικά δεδομένα. «Κάθε μέτρο επανεκκίνησης της οικονομίας είχαμε πει τότε, ότι θα μετριέται, όπως και έγινε. Θα αξιολογείται, όπως και γίνεται διαρκώς και θα αποφασίζουμε συνεχώς αν πρέπει να επιταχύνουμε κάπου ή να επιβραδύνουμε κάπου αλλού. Και είναι κάτι το οποίο το κάνουμε. Το κάνουμε κάθε μέρα», συνέχισε.


Τόνισε δε ότι έχουν επιβληθεί μόνο τον τελευταίο μήνα, ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών, τουλάχιστον 15 στοχευμένα νέα περιοριστικά μέτρα.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι «σε αυτή τη μεγάλη κρίση η υγεία και η οικονομία δεν είναι δύο έννοιες που η μία αντιπαλεύει την άλλη. Δεν είμαστε ή με την υγεία ή με την οικονομία. Για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε υγεία. Για να έχουμε ένα επαρκές σύστημα υγείας και ένα κοινωνικό δείκτη προστασίας πρέπει να έχουμε μία οικονομία η οποία να δίνει έσοδα να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη και ένα κράτος το οποίο να επιτελεί το ρόλο του. Για αυτό και θα το ξαναπώ. Η πιστή τήρηση των κανόνων γίνεται ακόμα πιο επιτακτική από εδώ και πέρα».


Γυαλιά, μάσκα, κινητό


«Φοράμε όλοι, όλοι μάσκα σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Η μάσκα πρέπει να γίνει πια μόνιμος συνοδός μας, όπως είναι τα κλειδιά μας, τα γυαλιά μας, το κινητό μας. Αποφεύγουμε μαζικές συναθροίσεις και τη διασκέδαση σε χώρους έντονου συγχρωτισμού. Και βέβαια απορρίπτουμε τις θεωρίες συνομωσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγείται όχι η πολιτεία αλλά οι ειδικοί επιστήμονες για να προστατεύσουμε τελικά τη δημόσια υγεία όλων», τόνισε ο Πρωθυπουργός.


Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων κι επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηροποίησης των ελέγχων. Εκεί που έχουν παρουσιαστεί κρούσματα αναφέρθηκε ότι γίνεται συστηματική ιχνηλάτηση και καταβάλλεται προσπάθεια στεγανοποίησης. Επίσης παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία από τις αφίξεις, που σύμφωνα με την κυβέρνηση επιβεβαιώνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται όχι στα εισαγόμενα περιστατικά αλλά στην εγχώρια μετάδοση. Μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε αυτές τις περιοχές θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον Covid-19, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

UEFA

Αφού απορρίπτουμε τις θεωρίες συνωμοσίας γιατί συνεχίζουν να γράφουν για τον κορονοϊό;

ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΟΥ

Αξιοτιμε κ.πρωθυπουργε εχω να σας κανω μια ερωτηση κ μια επισημανση.πιστευετε οτι ο κοσμος δεν σας εχει καταλαβει κ οτι ειναι τοσο χαζος,φυσικα κ υπαρχει ο κορονοιος αλλα γιατι εξαπλωνεται αλα καρτ?εξαπλωνεται στα πανηγυρια στα μπαρ στους γαμους αλλα οχι στις εκδιδομενες στο πεζοδρομιο που περνουν 100νταδες πολιτες για πληρωμενο ερωτα κ αυτες δεν εξεταζονται απο γιατρους επειδη ειναι αδηλωτες οπως σας ενημερωσαμε στα πολλα μειλ που στειλαμε ,μπορειτε να μας δωσετε μια απαντηση η θα ειστε η αιτια που ο κοσμος δεν θα πιστευει σε κανεναν κορονοιο

Τρολ

Απλώς για να σας προλάβω και να σας ξεκουράσω σχολιαστές μου. Καλά τα λέει ο Πολυχρονεμενος μας Πρωθυπουργός αλλά οι στοκοι ψηφοφόροι- χειροκροτητες των άλλων κομμάτων που να καταλάβουν. Αλλά και διαφορετικά πράγματα να πρότεινες πάλι δίκιο θα είχες. Και αν η τύχη δεν σε ευνοεί θα φταίνε οι ανεγκεφαλοι πολίτες. Κόψε κλήσεις και αν τολμήσει κανείς να έχει διαφορετική άποψη φυλακή για να σωθεί η χώρα... Πάνω κάτω αυτά τα ολίγα, και μπορείτε να μου απαντήσετε και με +1 , και όλα καλά !!!

Κυβερνητικό υπόθετο η συκοφαντία

Αν γίνει κάτι καλό είναι έργο της κυβέρνησης. Αν γίνεται κάτι κακό φταίει ο αγράμματος, οαπείθαρχος, ο αντιδραστικός, και ανίκανος μέσος Έλληνας.

pao

ΟΚ Σωστα!! Ομως σε ποια θεωρια εντασσεται, η απαγορευση Σερβων κ.α. απο τα βορεια συνορα, αφου θα αρκουσε το αρνητικο τεστ 48 - 72 ωρων? Και απο την αλλη, η σωρηδον εισοδος χιλιαδων στα αεροδρομια με κανεναν σχεδον ελεγχο (μιλαμε για εισοδο και απο κρατη με υπερπολλαπλασια κρουσματα σε σχεση με αυτα των Βαλκανιων, χωρια τους χουλιγκανους των 10 ευρω απο Βρετανια,κ.ο.κ.)? Μια απαντηση απο καποιον? - (οχι απο την TUI, etc βεβαια).

Ηλίθιος

Σιγά μην πιστέψω ότι υπάρχει κοροναιος δεν με κοροϊδεύετε έμενα

Χαχαχαχαχα

Σωστά μπράβο σου!!! Άν τους έλεγε να μη φοράνε μάσκα, να δεις που όλοι θα φορούσαν!! Τώρα που τους λέει φορέστε μάσκες, κάποιοι δέν θέλουν να φορέσουν από αντίδραση!!!! Αλλά τόσο το καλύτερο, αυτοί που φορούν μάσκες θα είναι προστατευμένοι κατά κάποιο τρόπο, όσοι ψοφήσουν επειδή δεν θα προσέχουν, θα είναι ευχής έργον, διότι θα υπάρχουν λιγότεροι ηλίθιοι στη χώρα.....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης