Σακελλαροπούλου: Προσβολή της ανθρωπότητας η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Σακελλαροπούλου: Προσβολή της ανθρωπότητας η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων και των κανόνων που επιβάλλει η πανδημία η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

sakellaropoulou_main
Με τους κανόνες που επιβάλλουν οι συνθήκες της πανδημίας και στη σκιά των συνεχών προκλήσεων από την Άγκυρα, πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο η δεξίωση για την 46η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ηχηρό μήνυμα ενότητας και ευθύνης όλων μας για την υπεράσπιση της πατρίδας και τον σεβασμό στη δημοκρατία.

Στο μήνυμα της τόνισε την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο ενώ για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφιάς ξεκαθάρισε απευθυνόμενη εμμέσως πλην σαφώς στον Ερντογάν πως ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι θα μειώσουν την παγκόσμια ακτινοβολία του μνημείου.

Δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (ελληνοτουρκικά)



Όπως σημείωσε, η ακλόνητη πίστη μας στη δημοκρατία είναι αυτή που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε το μέλλον μας και να συνυπάρχουμε, να συνθέτουμε τις διαφορές μας και να προοδεύουμε. Έτσι ξεπερνάμε κάθε δυσκολία και προχωράμε στην ιστορία μας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, αφού υπογράμμισε ότι η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας είναι ημέρα Τιμής, επισήμανε ότι «σαράντα έξι χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος, η δημοκρατία μας διαθέτει πλούσιο θεσμικό κεκτημένο. Στάθηκε όρθια στις κρίσεις και εμπεδώθηκε στη συνείδηση του λαού μας. Δεν είναι πλέον μόνον η αδιαπραγμάτευτη βάση του πολιτεύματός μας, αλλά συνδέεται αναπόσπαστα με τις αξίες μας και τον τρόπο ζωής μας».

5120382
Οι πολιτικοί αρχηγοί παρακολουθούν την ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας


Κλείσιμο
Όπως ήταν αναμενόμενο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, σημειώνοντας ότι υπονομεύει ανοικτά τον διάλογο και τις διμερείς μας σχέσεις και πρόσθεσε ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί τη συμφωνία για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό κατευθύνοντας μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας. Προβάλλει παράνομες διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενη στη μετατροπή μετά από 86 χρόνια της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογράμμισε ότι πρόκειται για γεγονός που μας πληγώνει βαθιά και υποστήριξε ότι προσβάλλει βάναυσα όχι μόνο τους Ορθοδόξους και όλους τους Χριστιανούς αλλά συνολικά την πολιτισμένη ανθρωπότητα, και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα.

5120387
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί


Όπως παρατήρησε «Η Τουρκία απομακρύνεται από τις αρχές του κοσμικού κράτους και τις αξίες της ανεκτικότητας και του θρησκευτικού πλουραλισμού. Διολισθαίνει προς τον ακραίο εθνικισμό και εξισλαμισμό και αλλοιώνει ένα τόπο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών».

Ωστόσο, τόνισε ότι ματαιοπονούν, όμως, όσοι πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να πλήξει, στο ελάχιστο, τη διαχρονική ακτινοβολία της Αγίας Σοφίας. «Tο περίλαμπρο αυτό οικοδόμημα, όσο υπάρχει ιστορική μνήμη, θα εξακολουθήσει να αποκαλείται με το όνομά του και να παραμένει σύμβολο της θρησκευτικής συνύπαρξης και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» πρόσθεσε.
22945745
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
22945753
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας


Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως έχει ανακοινωθεί, υποδέχθηκε τους πολιτικούς αρχηγούς, 22 υπουργούς, 60 βουλευτές, 90 αντιστασιακούς, 70 εκπροσώπους των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, καθώς και 40 προσκεκλημένους από τον χώρο της υγείας, οι οποίοι στήριξαν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. 


Κικίλιας

Δεξίωση 1



Δεξίωση 2


5120346
Οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Λουκάς Παπαδήμος
5120350
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος
5120353
Η Όλγα Γεροβασίλη και ο Γιάννης Μπουτάρης με μάσκα


Το παρών δίνουν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πρυτάνεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, ανώτατοι δικαστικοί, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, επαγγελματικών οργανώσεων και επιμελητηρίων εκπρόσωποι των μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας και μέλη Ανεξάρτητων Αρχών.

5120376
ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο Γιώργος Πατούλης

5120332
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης
5120333
5120337
Ο πρώην υπουργός Αλέκος Φλαμπουράρης
5120336
Ο Συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος με τη σύζυγό του
5120339


5120331
Η βουλευτής της ΝΔ Ζωή Ράπτη


Ειδήσεις σήμερα:

Der Spiegel: «Εκνευριστική παράσταση του Ερντογάν» στην Αγιά Σοφιά

Αγία Σοφία: Ο ανώτατος ιμάμης Αλί Ερμπάς ανέβηκε στον άμβωνα με οθωμανικό ξίφος - Τι συμβολίζει

Η Κεραμέως απομάκρυνε τον καθηγητή του ΕΚΠΑ που χαρακτήρισε «μαϊμού» τον Αντετοκούνμπο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης