Κωνσταντίνος Φίλης (ΘΕΜΑ 104,6): Έχουμε ανοιχτούς διαύλους δεν σημαίνει ότι ανοίγουμε το διάλογο

Κωνσταντίνος Φίλης (ΘΕΜΑ 104,6): Έχουμε ανοιχτούς διαύλους δεν σημαίνει ότι ανοίγουμε το διάλογο

Αναφερόμενος στην τριμερή του Βερολίνου σημείωσε ότι «οι Γερμανοί δεν θέλουν να τους σκάσει στα χέρια μια ενδεχόμενη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση»

konstantinos-filis
«Δεν προέκυψε κάτι, αλλά φαίνεται ότι άνοιξε ένας άλλος δίαυλος επικοινωνίας -πέραν αυτού του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο-καθώς είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας» επισήμανε ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διεθνολόγος, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και τον Γιάννη Πρετεντέρη.

«Έχουμε ανοιχτούς διαύλους δεν σημαίνει ότι ανοίγουμε το διάλογο» διευκρίνισε, ωστόσο, ο κ. Φίλης και πρόσθεσε ότι «οι δίαυλοι επικοινωνίας μέχρι το τηλεφώνημα Ερντογάν – Μητσοτάκη ήταν κομμένοι. Οι Τούρκοι τους τελευταίους 4 μήνες είχαν κατεβάσει ρολά».

Αναφερόμενος στην Τριμερή, «οι Γερμανοί δεν θέλουν να τους σκάσει στα χέρια μια ενδεχόμενη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση» επισήμανε ο κ. Φίλης και υπογράμμισε ότι αυτή η συζήτηση δεν έπρεπε να γίνει ερήμην της Ελλάδας, αφού «η Γερμανία έχει ειδικά συμφέροντα με την Τουρκία. Είναι μια μεγάλη αγορά η Τουρκία για τα γερμανικά προϊόντα και η σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία προσδιορίζεται από τα συμφέροντα αυτά».

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ο κ. Φίλης, «η Μέρκελ έχει βρει έναν κώδικα επικοινωνίας με τον Ερντογάν», τη στιγμή όμως που «εμείς είμαστε αυτοί που βρισκόμαστε υπό απειλή» υπενθύμισε ο ίδιος.

«Εμείς είμαστε η χώρα που βρισκόμαστε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης. Είναι λογικό η Ελλάδα να ξεκαθαρίζει την αποφασιστικότητά μας» τόνισε ο Διεθνολόγος και χαρακτήρισε «σημαντικό να διαπιστώσουν οι Γερμανοί με την παρουσία να διαπιστώσουν ότι οι διάφορές είναι χαώδεις».

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη είναι κρίσιμο οι Γερμανοί «να διαπιστώσουν το βαθμό αποφασιστικότητας της ελληνικής πλευράς», με τον ίδιο να εκτιμά πως «η Τουρκία θα κινηθεί στα όρια της παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Κλείσιμο
Παρά την ένταση, ο κ. Φίλης παρατήρησε ότι τη στρατιωτική απάντηση δεν την επιθυμεί καμία από τις δυτικές δυνάμεις, «γιατί στην Ανατολική Μεσόγειο συγκεντρώνονται προκλήσεις ασφαλείας. Είναι πολλά τα θέματα της περιοχής, για να αφήσει ο δυτικός παράγοντας δύο χώρες του ΝΑΤΟ να τσακώνονται», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός για τα «κενά ασφαλείας» - Έλεγχοι παντού για να μην ξεφύγει ο κορωνοϊός

Στο «σφυρί» η βίλα του Λάκη Γαβαλά στην Μύκονο

Θρίλερ με τη 16χρονη στα Τρίκαλα: Έγκλημα ή αυτοκτονία o θάνατός της;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης