LIVE

Κορωνοϊός

Νέα μέτρα στήριξης από Μητσοτάκη: Αλλαγές στο «Συν- Εργασία», εισφορές και προκαταβολή φόρου

mhtsotakis-voylh-arthrou

Από γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου έως τρίτη φάση επιστρεπτέας προκαταβολής και κάλυψη εργοδοτικών εισφορών στο πακέτο που θα ανακοινώσει κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή

Νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων αναμένεται να ανακοινώσει στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην «Ώρα του πρωθυπουργού» σε επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για την οικονομία και την εργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός θα περιλαμβάνει:

- γενναία μείωση συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου ή ακόμα και μηδενισμό κυρίως για τουριστικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν μεγάλη πτώση τζίρου

- 3ο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής με στόχευση κυρίως την ενίσχυση ρευστότητας τουριστικών επιχειρήσεων

- προστασία πρώτης κατοικίας που είναι συνδεδεμένη με δάνεια μέσω επιδότησης δόσεων τόσο για “κόκκινους” όσο και για “πράσινους” δανειολήπτες

- ενίσχυση του προγράμματος «Συν-Εργασία». Επίσης θα υπάρξει μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες.

- κάλυψη από το κράτος των εργοδοτικών εισφορών

- κατάργηση για φέτος του τέλους επιτηδεύματος αγροτών

Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την Πέμπτη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα είναι «ευρύτερης έκτασης και δεν θα αφορούν μόνο τον τουρισμό».

Επιπροσθέτως, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στην επένδυση του Ελληνικού καθώς πριν από την προσέλευσή του στην Βουλή (10:30) θα παραβρεθεί στο εργοτάξιο με αφορμή την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του μεγαλύτερου έργου στην Ελλάδα και ενός απο τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι η επένδυση αγγίζει τα 8 δισ ευρώ ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 12.000 θέσεις εργασίας στην φάση της κατασκευής και 70.000 στην φάση της ανάπτυξής του.

Πέραν αυτών, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να αναφερθεί και στο νομοσχέδιο που συζητείται ήδη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά συνταγματικό πλαίσιο για τις πορείες και διαδηλώσεις καθώς το Κίνημα Αλλαγής έχει ανοίξει παράθυρο συναίνεσης υπο την προϋπόθεση λήψης περισσότερων θεσμικών εγγυήσεων.

Από την άλλη πλευρά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα τονίσει την ανάγκη μείωσης στο 6% του ΦΠΑ στην εστίαση και την διαμονή ώστε να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό το τουριστικό προϊόν της χώρας. Παράλληλα θα καλέσει την κυβέρνηση να μειώσει στο 50% την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων και να την μηδενίσει για τον τουριστικό κλάδο κυρίως σε περιοχές που έχουν πληγεί υπέρμετρα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Φώφη Γεννηματά ανέφερε στην ερώτησή της τα εξής:

«Η κρίση στην Ελληνική Οικονομία παίρνει πια επικίνδυνες διαστάσεις.

Οι ίδιοι οι αρμόδιοι Υπουργοί προβλέπουν ύφεση 16%για το Β τρίμηνο του 2020 και 8% για το σύνολο της χρονιάς.

Τα αποτελέσματα πλήττουν ήδη την Κοινωνία. Κατά 259.000 μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας στην Οικονομία το Α' 5μηνο του 2020, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Η Κυβέρνηση αποδίδει όλα τα προβλήματα στην πανδημία. Αναμφίβολα αυτή επιβάρυνε την κατάσταση. Όμως ήδη η ανάπτυξη στην χώρα μας ήταν αναιμική και τα προβλήματα στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, υπαρκτά.

Σε κάθε περίπτωση απέναντι σε μια τέτοια κρίση η Κυβέρνηση οφείλει να παρεμβαίνει με γενναία, δραστικά, στοχευμένα μέτρα. Το μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε ερείπια.

Όπως ακριβώς πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής με το ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που κατέθεσε, ώστε να μείνουν ΟΡΘΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση επέλεξε ένα άλλο δρόμο. Με μέτρα ανεπαρκή και με μεγάλη καθυστέρηση τόσο ως προς τη λήψη της απόφασης, όσο κυρίως ως προς την υλοποίηση τους.

Ως αποτέλεσμα:

Ø Ο Τουρισμός δοκιμάζεται. Πολλά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Και εσείς υπόσχεσθε τώρα νέα δέσμη μέτρων μετά τον Ιούλιο (!!).

Όταν δηλαδή όλα θα έχουν κριθεί.

Υποσχέσεις που ηχούν ως κοροϊδία για τις επιχειρήσεις και κυρίως για τους 300.000 εποχιακά εργαζόμενους που απειλούνται με συνθήκες φτώχειας.

Ø Τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας δεν καλύπτουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων και κυρίως των Μικρομεσαίων.

Οι 8 στους 10 δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Ως αποτέλεσμα η μία στις τρεις επιχειρήσεις-σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ- αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα συνέχισης της λειτουργίας τους.

Οι Τράπεζες συνεχίζουν να θέτουν απαράδεκτους περιορισμούς ακόμη και σε εγγυημένα δάνεια και η Κυβέρνηση περιορίζεται σε «παρακλήσεις» προς αυτές.

Ø Οι αγρότες μένουν ουσιαστικά ακάλυπτοι, παρά την μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί πολλοί κλάδοι της παραγωγής. Οι Υπουργοί εξαγγέλλουν ενισχύσεις που κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα γίνουν πράξη.

Ø Οι εργαζόμενοι βιώνουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Αντί για το Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας που πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής, η Κυβέρνηση επιμένει στο ήδη αποτυχημένο και επικίνδυνο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, για να υλοποιήσει το δόγμα της «μισή δουλειά με μισό μισθό».

Το Υπουργείο Εργασίας αφού καθυστέρησε ιδιαίτερα την ΚΥΑ για το ειδικό επίδομα των 534 ευρώ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τώρα αφήνει ακάλυπτους χιλιάδες εργαζόμενους, με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Ακόμη και μέσα στην κρίση συνεχίζει το σχέδιο υπονόμευσης και αποδυνάμωσης των κλαδικών συμβάσεων, αφήνοντας στον «αέρα» 400.000 εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κ. Πρωθυπουργέ:

1) Θα επιμείνετε στην πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας» που δεν αντιμετωπίζει την κρίση, αφήνει την οικονομία να βυθισθεί στην ύφεση, οδηγεί σε διόγκωση της ανεργίας και σε νέα αδιέξοδα για τις επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους εργαζόμενους;

2) Θα επιμείνετε σε μια πολιτική που εκμεταλλεύεται την κρίση, για να καταστρατηγήσει τα εργασιακά δικαιώματα στην χώρα μας και να οδηγήσει σε γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης;».

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: 28 νέα κρούσματα - Μόνο 2 θετικά δείγματα στα 1.972 τεστ που έγιναν σε τουρίστες

Μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο και την Κνωσό

Δείτε βίντεο: Εντυπωσιακές εικόνες από τον κατάπλου του περιπολικού «Καραθανάσης» στον Ναύσταθμο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Μεσιτικο γραφειο Παπαλαθρουλης

Ολα τα πονεμενα τρολ του συριγγα εχουν βγει στη γυρα και κλαψουριζουν σε ολο το ιντερνετ.Αυτη ειναι και η καλυτερη αποδειξη οτι η κυβερνηση τα πηγαινει καλα.Δωσε πονο Κυριακο, εχουν χασει τον υπνο τους...

Neodem

Φοβερά μέτρα, συζητάμε αν θα πληρώσουμε από τώρα η όχι φόρο για το 2021.

Δένδιας

Ότι σου δίνω, μπορώ να στο ξαναπάρω (χρήματα). Ότι μου δώσεις, δεν θα το ξαναδείς ποτέ (εθνική κυριαρχία). 0% ΑΟΖ Καστελόριζο 1% ΑΟΖ Ρόδος 10% ΑΟΖ Κάρπαθος 20% ΑΟΖ Κρήτη

Εγώ που είμαι νεοφιλελεύθερος γιατί δεν μου δίνει τζάμπα οικόπεδο

Όταν μιλάει η ΝΔ για μέτρα στήριξης στους εργαζόμενους , εννοεί και είναι βέβαιο ότι θα σου μείωση της ώρες εργασίας, τον μισθό και θα δώσει ένα επίδομα στους επιχειρηματίες ούτε καν σε εσένα απευθείας και θα μειώσει της εισφορές των επιχειρήσεων στα ασφάλιστρα ( θα δείτε μια σύνταξη και θα τρομάξετε μετά από χρόνια) . Τι δεν έχετε καταλάβει μέχρι τώρα μέσα στα μνημόνια το ίδιο έγινε μέσα στους δύο μήνες καραντίνα το ίδιο έκανε , γιατί να αλλάξει τώρα πολιτική . Αφού η κασέτα είναι ίδια δεν αλλάζει 12 χρόνια τώρα , εσείς και καλά ψηφίζεται άλλο πρόσωπο αλλά το κόμμα που έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ και εκτ παραμένει το ίδιο με τα χέρια δεμένα .

Αγγελική

Γελάνε και τα τσιμέντα μαζί σου!!!

dim

Υπάρχουν δυο παθογένειες σε αυτή την ταλαίπωρη χώρα οι οποίες αποτελούν και οι δυο καρκίνωμα στην οικονομία : α) φοροδιαφυγή/διαπλοκή/διαφθορά/παραοικονομία/μη απόδοση φόρων & β) υπέρογκο αναποτελεσματικό δημόσιο. Περιμένω εδώ και πάρααααα πολλά χρόνια έναν πολιτικό, μα έναν έστω, να βάλει τις παθογένειες αυτές επί τάπητος για να τις αντιμετωπίσουν. Στα χρόνια αυτά μόνο το αντίθετο έχω δει ... παγιώθηκε το να επιβραβεύεται ο φοροφυγάς, ο απατεώνας, ο μεγαλοφειλέτης και τιμωρείται εμμονικά, άδικα και δυσβάσταχτα ο άσπρος φορολογούμενος, η άσπρη επιχείρηση, ο συνταξιούχος, ο άσπρος ΕΕ και ο ιδιοκτήτης ακινήτου καθώς κάποιοι εγκληματικά ηλίθιοι αποφάσισαν ότι από εκεί θα βουλώσουν τρύπες. Αντί λοιπόν εμείς οι πολίτες να απαιτούμε ένα κράτος που να λειτουργεί, ως κουτοπόνηροι προσπαθούμε να το κλέψουμε. Το κράτος από την άλλη σφυράει αδιάφορα διότι βολεύεται μεν γιατί δεν κάνει τη δουλειά του από την άλλη δεν πειράζει Αυτούς που δεν πρέπει ! Όλα αυτά τα μέτρα που λαμβάνουν είναι καλοδεχούμενα και ειδικότερα όταν φαίνεται να είναι ζυγισμένα ... αν όμως δεν διορθώσουμε τις παραπάνω παθογένειες, θα έχουμε πάντα έναν ασθενή με καρκίνο που του δίνουμε depon ως θεραπεία. Όπως ακριβώς έκαναν μια πετυχημένη καμπάνια για το μένουμε σπίτι και σε ένα βράδυ μάζεψαν έναν λαό μέσα στα σπίτια του, έτσι αντίστοιχα θα έπρεπε να κάνουν μια καμπάνια για τη φοροδιαφυγή κλπ. Επίσης, έχει να μαζευτεί πάρα μα πάρα πολύ μαύρο χρήμα ... είναι κρίμα που δεν γίνεται κανένας έλεγχος του αμαρτωλού παρελθόντος ή και να γίνεται κρύβεται συνήθως κάτω από το τραπέζι και με μια μικρούλα συναλλαγή. Είναι κρίμα σε αυτή την ταλαίπωρη χώρα να μην μπορεί να δικαστεί ένα σκάνδαλο, να είναι αδύνατον να επιβληθούν κυρώσεις, να αμφισβητείται η δικαιοσύνη κλπ. Κατά την ταπεινή μου ... ο πολίτης έχει υποχρέωση να απαιτεί ένα λειτουργικό κράτος αλλά συγχρόνως να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Οι θεσμοί της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης καθώς και η πολιτική έχουν απαξιωθεί πλήρως ... οφείλουμε και οφείλουν οι κυβερνώντες να το διορθώσουμε αυτό ...

Αll

Μετα το 81 πώς τα καταφέρνει η νδ κ παραδιδει ειτε χειροτερους δείκτες , είτε μνημόνια?

Μπράβο ρε φίλε

Ακριβώς έτσι. Και το 1993 ύφεση και το 2009 ύφεση !

Οι Αγρότες είναι οι μόνοι που εθήγηκαν

γιατί να μη πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος?

Γιάννης

Και γιατί να δώσουν? Ξέρεις πόσο πουλάν οι ελαιοκαλλιεργητες τις ελιές;.. 50 λεπτά το κιλό άντε βγαλτα πέρα λοιπόν. Γιατί να δώσουν 650€ το κράτος τι τους πρόσφερε;

4% Ανάπτυξη

Γιατί γελάτε κύριοι ;

Ουστ

Πρώτη φορά το βλέπω αυτό. Να καταρρέει η οικονομία και η κυβέρνηση να παίρνει μέτρα 1 και 2% του ΑΕΠ. Τι ψηφίσατε ;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης