Βουλή: Το φθινόπωρο κατατίθεται ρύθμιση για την συνεπιμέλεια των τέκνων

Βουλή: Το φθινόπωρο κατατίθεται ρύθμιση για την συνεπιμέλεια των τέκνων

Τη διαβεβαιωση έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ και Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Μάξιμο Χαρακόπουλο

5be00f36cd3a1869271b4822
Νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει τη φυσική παρουσία και των δύο διαζευγμένων γονέων στο μεγάλωμα των παιδιών τους προανήγγειλε για το ερχόμενο φθινόπωρο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου για το "Ενιαίο κείμενο Δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο", η επεξεργασία του οποίου άρχισε το απόγευμα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Απαντώντας σε παρέμβαση του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος έθεσε το θέμα της συνεπιμέλειας των παιδιών χωρισμένων γονιών, σημείωσε ότι από τον περασμένο Μάρτιο έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή που επεξεργάζεται αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως η εργαλειοποίηση των παιδιών, κατά τη διένεξη των γονέων, που αποφασίζουν να μην συνεχίσουν την κοινή ζωή τους είπε ο κ. Τσιάρας σημειώνοντας ότι "αρχές φθινοπώρου" θα είμαστε έτοιμοι να νομοθετήσουμε με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Όπως παρατήρησε, όλες οι επιστημονικές αναλύσεις διεθνώς, δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δύο γονέων, καταφέρνουν να επιβιώνουν καλύτερα, να προσαρμόζονται καλύτερα στις συνθήκες και τις δυσκολίες της ζωής, να καταφέρνουν περισσότερα πράγματα. Χρέος της Πολιτείας είναι να νομοθετήσει σε αυτή την κατεύθυνση είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή ότι θα καταθέσει, έως την επόμενη συνεδρίαση (ακρόασης φορέων), τροπολογία για το "πάγωμα" των ποινικών δικαστηρίων υποθέσεων λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής, μέχρι να εκδικαστούν οι ίδιες υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια. Στόχος της τροπολογίας είναι να μην αποφεύγουν οι λαθρέμποροι και φοροφυγάδες τα διοικητικά πρόστιμα, τα οποία δεν μπορούσαν να τους επιβληθούν, αφού είχαν ήδη καταδικαστεί ή απαλλαχθεί στα ποινικά δικαστήρια. 

Η παρέμβαση Χαρακόπουλου 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής που προεδρεύει, με θέμα την επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το Ελεγκτικό Συνέδριο, εστίασε την προσοχή «στις διατάξεις που στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης. Δυστυχώς, η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων έχουν γίνει Αχίλλειος πτέρνα της Δικαιοσύνης. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχόλησε και στη Διάσκεψη των Προέδρων κατά την ακρόαση ανώτατων δικαστών στο πλαίσιο της διατύπωσης Γνώμης από τη Βουλή για την επιλογή νέου Προέδρου του Αρείου Πάγου. 

Η συσσώρευση χιλιάδων αδίκαστων υποθέσεων οδηγούν εν τέλει στο απαράδεκτο φαινόμενο της αρνησιδικίας, στην απομείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο θεσμό της δικαιοσύνης και στη διαιώνιση αδικιών ενώ πολλαπλές και εξαιρετικά αρνητικές είναι οι επιπτώσεις και στην οικονομία. Είναι φανερό λοιπόν ότι απαιτείται ένας μεταρρυθμιστικός άνεμος, που θα επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα και θα διευκολύνει τη δικαιοσύνη να επιτελέσει αποτελεσματικότερα το αναντικατάστατο έργο που επιτελεί για την εύρυθμη λειτουργία μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να δούμε πώς θα εμπεδωθεί στην ελληνική κοινωνία η εμπιστοσύνη σε θεσμούς, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η διαμεσολάβηση που θα αποσυμφορήσουν τα δικαστήρια και νομίζω ότι η καθιέρωση του δικαστή-εισηγητή φιλοδοξεί επίσης να αμβλύνει το πρόβλημα».

Συνεπιμέλεια τέκνων

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος της Επιτροπής επικαλούμενος «τις οχλήσεις» που δέχθηκε από πάρα πολλούς γονείς κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης «να μας ενημερώσετε, εάν είστε σε θέση, για τις προθέσεις σας όσον αφορά την καθιέρωση του θεσμού της συνεπιμέλειας στη χώρα μας. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχουμε μία έκρηξη διαζυγίων και στην πατρίδα μας και τα μεγάλα θύματα των διαζυγίων είναι τα παιδιά.

Οι τάσεις του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομολογίας κινούνται, όπως ξέρετε, προς την κατεύθυνση της συνεπιμέλειας και δεν μπορεί αυτό να μας αφήνει αδιάφορους. Η κοινή επιμέλεια γονέων είναι ήδη υποχρεωτική σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Σουηδία και τη Δανία, ενώ σχετική απόφαση που εισηγείται την Αρχή της Εναλλασσόμενης Κατοικίας έχει εκδώσει και το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Προεδρία του οποίου, όπως ξέρετε, ασκεί η χώρα μας αυτό το εξάμηνο.

Το οικογενειακό δίκαιο στη χώρα μας από το 1983, προβλέπει κοινή γονική μέριμνα και όχι κοινή επιμέλεια, άρα και εναλλασσόμενη κατοικία. Και με την κυρίαρχη νοοτροπία και νομολογία τα ελληνικά δικαστήρια, πλην εξαιρέσεων, δίδουν την επιμέλεια αυτομάτως στη μητέρα και αυτό ουσιαστικά στερεί το παιδί από τη δυνατότητα να έχει μία σταθερή σχέση και με τους δύο γονείς και εγείρεται ένα ζήτημα γονικής ισότητας σε περίπτωση διάσπασης του έγγαμου βίου. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, επειδή γνωρίζω ότι, ήδη έχει συσταθεί Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που επεξεργάζεται το σχετικό ζήτημα, εάν είστε σε θέση να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα, πότε θα μπορούσατε να εισηγηθείτε ως Υπουργός Δικαιοσύνης στην Επιτροπή μας και στην Ολομέλεια της Βουλής την καθιέρωση του θεσμού της συνεπιμέλειας και στην πατρίδα μας».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης