LIVE

Κορωνοϊός

Δένδιας στην ΕΕ: Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα - Απαντάμε αποφασιστικά

5094963

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Μάικ Πομπέο για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων - Στην ατζέντα του επόμενου Συμβουλίου η  «απάντηση» της ΕΕ - Παρέμβαση και στην UNESCO για την Αγία Σοφία - Μπορέλ: Ανησυχούμε για την τουρκική κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο

Μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα όλες τις τουρκικές προκλήσεις έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον Γάλλο ΥΠΕΞ Λε Ντριάν και την ενημέρωση που έκανε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατ. Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται αταλάντευτα για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά όλες τις τουρκικές προκλήσεις» τόνισε συγκεκριμένα ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Αναλυτικά στη δήλωσή του σημείωσε:

«Σήμερα στο Παρίσι είχα την ιδιαίτερη χαρά να συναντηθώ με τον Γάλλο συνάδελφο μου, τον κ. Jean-Yves Le Drian, με τον οποίο συζητήσαμε για την εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας και πρωτίστως, για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο.

Θέμα που έθιξα ασφαλώς και στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο παρέστην από κοινού με το Γάλλο συνάδελφό μου. Το θέμα τέθηκε και κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Mike Pompeo.

Ευχαρίστησα τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία για τη σταθερή της στήριξη, η οποία εκδηλώθηκε και από τους ευρωπαίους συναδέλφους μου. Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται αταλάντευτα για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά όλες τις τουρκικές προκλήσεις.

Θα ήθελα τέλος, να ευχαριστήσω θερμά και από την καρδιά μου, τον κ. Le Drian για τη θερμή φιλοξενία και μάλιστα τη φιλοξενία κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενέχει και έναν βαθύτατο συμβολισμό».

Δεν θα ανεχθούμε  παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συζήτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Γάλλο ομόλογό του, αναλύθηκαν εκτενώς τόσο το ζήτημα της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, όσο και η κατάσταση στη Λιβύη μετά και την παρέμβαση της Τουρκίας. Οι δύο ΥΠΕΞ συμφωνήσαν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση πολιτικής λύσης και η διακοπή των έξωθεν παρεμβάσεων προς όφελος του λιβυκού λαού και της περιφερειακής σταθερότητας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την ταύτιση απόψεων με τη Γαλλία ως προς την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και δη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας για τη διασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας σε όλη την περιοχή. Και βέβαια για τη σταθερή στήριξη της φίλης και συμμάχου Γαλλίας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

Τέλος, συζητήσαν για την κατάσταση στο μεταναστευτικό και την ανάγκη αποτροπής κάθε επανάληψης των γεγονότων του περασμένου Φεβρουαρίου.

Επι τάπητος και Συμβούλιο των υπουργών

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το ζήτημα της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκε και στο Συμβούλιο μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών που ακολούθησε με την συμμετοχή του Μάικ Πομπέο.

Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να αναλύσει με λεπτομέρεια στους Ευρωπαίους Υπουργούς Εξωτερικών την κατάσταση μετά τη δημοσίευση των αιτήσεων για έρευνες της TPAO εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τόνισε ότι η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας δεν προσβάλλει μόνο τη χώρα μας αλλά και την ΕΕ, που κατ’ επανάληψή και πρόσφατα με δήλωση των υπουργών εξωτερικών από τις 15 Μαΐου έχει καλέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, χάριν προώθησης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας δεν θα ανεχθεί επ’ουδενί την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Συναφώς, συγκρατείται ότι ο ο Γ. Μπορέλ, ανταποκρινόμενος σε πρόταση του κ. Δένδια οπως η ΕΕ ενόψει καταστάσεως να εξετάσει τη κατάλληλη απάντηση προς την Τουρκία, ανακοίνωσε ότι θέμα Τουρκίας θα συζητηθεί στο επόμενο ΣΕΥ τον Ιούλιο που θα διεξαχθεί κανονικά στις Βρυξέλλες και θα υιοθετησει συμπεράσματα.

Παρέμβαση και για την Αγία Σοφία

Κατά την παραμονή του στο Παρίσι, ο Νίκος Δένδιας είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κα Audrey Azoulay. Η συζήτηση εστιάστηκε στη συνεργασία Ελλάδας-UNESCO καθώς και σε ζητήματα προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σημειούται δε ότι πριν λίγες ημέρες, η κα Azoulay, aπαντώντας σε επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η οποία της απευθύνθηκε με αφορμή την ανάγνωση εδαφίου του Κορανίου στην Αγία Σοφία κατά τους εορτασμούς της 29 Μαΐου για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, επιβεβαίωσε στον Έλληνα Υπουργό ότι o οργανισμός παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση, στον απόηχο και των τουρκικών εξαγγελιών για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος.

Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών υπενθύμισε ότι το μνημείο, λόγω της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του, ανήκει, ήδη από το 1985, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με διαδικασίες που προβλέπει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά, πριν ληφθεί οιαδήποτε απόφαση για οποιαδήποτε μετατροπή τέτοιου μνημείου, απαιτείται η προηγούμενη επίσημη γνωστοποίηση του κράτους μέρους της Σύμβασης στην UNESCO. Εν συνεχεία, συγκαλείται η αρμόδια 21μελής διακυβερνητική επιτροπή, η οποία εξετάζει τις κατάλληλες λύσεις, με γνώμονα τη διατήρηση της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του μνημείου.

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO τόνισε, τέλος, στην επιστολή της ότι έχει υπενθυμίσει εκ νέου στην Τουρκία τη σημασία των ανωτέρω θεμελιωδών αρχών και ότι η UNESCO βρίσκεται σε εγρήγορση παρακολουθώντας στενά την πορεία της κατάστασης.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μπλούμπεργκ: Εξαιρετική δουλειά της Ελλάδας και του πρωθυπουργού της απέναντι στην πανδημία

EE - Brexit: Στόχος η συμφωνία πριν από το τέλος του 2020

ΕΛΑΣ: Οι οδηγίες για ενδοοικογενειακή βία, προστασία των παιδιών από κακοποίηση και το διαδίκτυο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (42)

φάτε

τα λυσσακά σας εμισθοι.

Δ

ΔΕΝΔΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ, ΧΑΘΗΚΑΜΕ

Γιωργος1169

Ταυτοσημο της ανεπαρκειας και της αναξιοπιστιας ο Δενδιας. Το τουρκολυβικο συμφωνο λυνεται μονομερως με επεκταση χωρικων υδατων στα 12νμ. Τι περιμενει ??? Αν δεν το θελει ας ανακοινωσει ΑΟΖ με Κυπρο ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΠΙΡΟΗ του καστελοριζου. Αν δεν μπορει να το κανει καλυτερα να παραιτηθει γιατι ηδη συζηταται ευρεως οτι υπαρχει προδοτικη συμφωνια παραχωρησης θαλασσιων ζωνων.

Makis

Περιμένει εσένα να σηκωθείς απ τον καναπε,να φορέσεις το βρακί σου και να πας για πόλεμο!

Οργανωθειτε και αφηστε τα πολλα λογια!

Καλη η διπλωματια και στγουρα χρησιμη αλλα δυστυχως δεν φτανει! Οι τουρκοι μας ετοιμαζουν χουνερι και εσεις ειστε μονο μπλα μπλα. Παρτε ΤΩΡΑ τις γαλλικες μπελχαρα και αλλα οπλικα συστηματα και ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ!! "Απανταμε αποφασιστικα" μονο με μπλα μπλα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ !! Οι τουρκοι εχουν οπλα και με αυτα επιβαλλουν τη θεληση τους. Εμεις πως θα τους σταματησουμε αν μπουν μεσα στην ελληνικη υφαλοκρηπιδα? Με τα λογια?... η' μηπως περιμενετε απο τη γερμανικη ΕΕ να μας βοηθησει? Ειναι προφανες οτι η Γερμανια εχει μεγαλα συμφεροντα απο τους τουρκους και δεν εχει σκοπο να βοηθησει την Ελλαδα. Μονο η Γαλλια ειναι συμμαχος της Ελλαδας και μονο απο τους γαλλους θα δουμε ουσιαστικη βοηθεια. Αφηστε λοιπον τα πολλα λογια και ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ! Καθε μερα που περναει ειναι σημαντικη και αν ενεργησετε εξυπνα και αποτελεσματικα, ο χρονος θα ειναι υπερ μας..

Από Γαλλία μας μαδάνε για να ψωνίζουμε φρεγάτες

Γιατί να μας βοηθήσει η Γερμανία ;

Corfu

Εσείς δεν γνωρίζεται τον Δένδια ρωτήστε στη Κέρκυρα να σας πουν το πιος είναι ο χαρακτήρας του πολύ κακός άνθρωπος βέβαια ανήκει στη πρώτη ιστορική μασονική στοά της Ελλάδας που εινε στη Κέρκυρα επίσης εργάζεται για Ροτσαιλντ άρα μην περιμένετε πολλά εινε εντολή ανώτερων να εινε υπουργός και θα προχωρήσει και άλλο άντε κοιμηθείτε τώρα

Τα ιδια Παντελακη μου τα ιδια Παντελη μου

Αφου τους απανταμε αποφασιστικα στελνουμε διαβηματα οπου οι Τουρκοι τα μετατρεπουν σε χαρτια τουαλετας και κανουμε τις κοτουλες παρακολουθωντας τα τουρκικα πολεμικα απο πολυ μακρια. "Αποφασιστικοτητα" το ονομαζουν αυτο αρε λαμογια ελληνες πολιτικοι......

αηλ1

Η καραφλή μαιμού είναι ΥπΕξ σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της Ελλάδος. Τι να πείς.....

Αυτο

το "αποφαστικα" δεν το καταλαβαινω. Αποφαστικα χωρις να φυγει καμμια τορπιλλη δεν γινεται. Και αμφιβαλλω αν ποτε θα γινει κατι τετοιο. Αρα απανταμε αναποφασιστικα.

Ταγιπ

Νικολακη πρόσεχε μονο μην σκίσεις κανενα καλσον.

Αα ρε γίδι ΤΕΛΑΜΩΝ τι ψηφίζεις!

Γεμίσαμε λάθρο από τους τσιπροκούληδες, αν γίνει πόλεμος ο εχθρός ήδη βρίσκεται εντός των τοιχών.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης