Πώς οι πρόσκοποι μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των νέων

Πώς οι πρόσκοποι μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των νέων

Επειδή οι νέοι του σήμερα αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες δυσκολίες

proskopoi1
«Σύγχρονη και συναρπαστική», η Προσκοπική Κίνηση βοηθάει στην εξέλιξη των νέων, όπου, όπως φαίνεται και από σχετικές έρευνες σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο, μέσα από το πολυδιάστατο πρόγραμμά της ενισχύει την αυτάρκεια των νέων, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις δυσκολίες που επιφυλάσσει η ζωή. 

Οι νέοι του σήμερα αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες δυσκολίες. Έντονο στρες, που προκαλείται από το γεγονός ότι η ζωή τους βρίσκεται συνεχώς κάτω από το μικροσκόπιο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αβεβαιότητα, εξαιτίας μίας αενάως εναλλασσόμενης παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, όπου το εργασιακό περιβάλλον αλλάζει άρδην και οι κοινωνίες σπαράσσονται από διαμάχες πάνω σε ζητήματα πίστης, αξιών και πεποιθήσεων. 

Έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι που έχουν υπάρξει πρόσκοποι έχουν καλλιεργήσει μέσω του Προσκοπισμού τα κάτωθι χαρακτηριστικά όπως, σωματική δραστηριότητα, ενεργή συμμετοχή στα κοινά, συναισθηματική νοημοσύνη, ηγεσία, περιβαλλοντική συνείδηση, υπευθυνότητα & αξιοπιστία, ομαδικότητα, σεβασμό στη διαφορετικότητα και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. (Διαβάστε εδώ σχετική έρευνα)

 Οι νέοι στην Ελλάδα 

Στην Ελλάδα τώρα, οι νέοι φαίνεται να προσπαθούν να ξεπεράσουν την ανασφάλεια και την απογοήτευση ώστε να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα και την αισιοδοξία. Είναι πολύ σημαντικό το ότι ο δείκτης προσδοκίας είναι θετικός (σε ποσοστό 54%) και το ότι τα θετικά συναισθήματα υπερισχύουν των αρνητικών (ειδικά στους νέους 15-16 και 17-20 ετών), όμως η ένταση της απογοήτευσης και των αρνητικών συναισθημάτων είναι πολύ μεγαλύτερη από την επιθυμητή, για νέους ανθρώπους.

Η νεολαία χαρακτηρίζεται από έντονα ανθρωποκεντρική προσέγγιση / αντίληψη. Τόσο σε επίπεδο αξιών (όπου υπερέχουν αξιοπρέπεια, φιλία και αλληλεγγύη), όσο και σε επίπεδο προτεραιοτήτων (όπου προσωπική ζωή και φίλοι υπερτερούν επαγγελματικής προοπτικής και δικαιωμάτων) φαίνεται ότι πυρήνας της κοινωνικής προσέγγισης των νέων είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις, (πιθανότητα και ως αντίβαρο στην υψηλή ανασφάλεια και αβεβαιότητα), με την επαγγελματική προοπτική και την επιδίωξη της επιτυχίας να ακολουθούν με επίσης πολύ υψηλά ποσοστά.  (Διαβάστε εδώ σχετική έρευνα https://bit.ly/2CxyGop)

Γιατί στους Προσκόπους;

Ο Προσκοπισμός είναι πολυσυλλεκτικός και πολυδιάστατος. Εκεί που οι περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά   και εφήβους προσφέρουν στα παιδιά την ανάπτυξη μίας μόνο ικανότητας, μίας γνώσης ή απλά διασκέδαση, το Προσκοπικό Πρόγραμμα προσφέρει πολυσχιδείς δράσεις. Όλες οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες ώστε να είναι ελκυστικές αλλά και παράλληλα να κοινωνικοποιούν, να ευαισθητοποιούν και να δίνουν αυτοπεποίθηση στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους, για την μετέπειτα ζωή τους. Στους Προσκόπους, το παιδί θα βρει μια παρέα φίλων μέσα στην οποία θα μάθει να συνεργάζεται, θα  ανακαλύψει νέες κλίσεις, θα ζήσει νέες εμπειρίες και θα κερδίσει ανεκτίμητες γνώσεις. 

Κλείσιμο
Περισσότερα για τους Έλληνες Προσκόπους, μπορείτε να βρείτε εδώ: www.gineproskopos.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης