Παιδιά με διαβήτη τύπου 2: Ποια είναι η «κρυφή πάθηση» που παραμονεύει

Ο διαβήτης τύπου 2 γίνεται όλο και πιο συχνός στα παιδιά - ιδιαίτερα στα υπέρβαρα ή παχύσαρκα προειδοποιούν οι επιστήμονες τους γονείς

Οι σωματικές επιπτώσεις του σακχαρώδους διαβήτη είναι γνωστές, αλλά ο ψυχολογικός αντίκτυπος που έχει η συγκεκριμένη ασθένεια συχνά παραβλέπεται.

Οι γονείς έχουν προειδοποιηθεί ότι τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν μια εξουθενωτική διαταραχή που έχει να κάνει με τη διάθεσή τους.

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα κάτω των 40 ετών που έχουν διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης από ό,τι εκείνα που διαγνώσθηκαν σε μεταγενέστερη ηλικία.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια μεταβολική διαταραχή που μπορεί να αναπτυχθεί όταν κάποιος καθίσταται ανθεκτικός στην ινσουλίνη.

Εν τω μεταξύ, ο διαβήτης τύπου 1 είναι αυτοάνοσος, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι συνήθως γεννιούνται με αυτόν.

Ο διαβήτης τύπου 1 προκαλεί στο σώμα την εξόντωση των δικών του κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη.

Σε κάποιο στάδιο, ο τύπος 2 θεωρούταν ότι εμφανιζόταν μόνο σε ενήλικες, ωστόσο, γίνεται όλο και πιο συχνό το φαινόμενο να προσβάλλει και παιδιά - ιδίως εκείνα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.



Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες που έχουν διαβήτη τύπου 2 πριν από την ηλικία των 40 ετών έχουν έως και 57% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με τους άνδρες που η διάγνωση γίνεται αργότερα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Sanjoy Paul του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, στην Αυστραλία, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι «πολύ ανησυχητικά».

«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν σαφώς τις επιπτώσεις που έχει στην ψυχική υγεία η ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε νεαρή ηλικία και τη σημασία των προσπαθειών για την πρόληψη του διαβήτη σε πρώιμη ηλικία», εξήγησε.

Προς το παρόν ελάχιστα είναι γνωστά σχετικά με το γιατί η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από τον πρώιμο διαβήτη.

Ωστόσο, ο καθηγητής Sanjoy δήλωσε ότι η σύνδεση μπορεί να «εξηγείται εν μέρει από την υψηλότερη επιβάρυνση από άλλους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του καπνίσματος».

Η παχυσαρκία και το κάπνισμα συνδέονται συχνά με συναισθηματικά προβλήματα, όπως θλίψη, άγχος και κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Sanjoy, όσοι διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2 πριν από την ηλικία των 40 ετών είχαν επίσης «σημαντικά» περισσότερες πιθανότητες να ζουν με παχυσαρκία.

Φωτογραφίες: Shutterstock
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr