Χρονικό των σημαντικότερων επιθέσεων τσετσένων ανταρτών
Επειτα από τη βομβιστική επίθεση εναντίον κατοικιών ρώσων στρατιωτικών στο Νταγκεστάν και σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε πολυκατοικίες της Μόσχας τον Σεπτέμβριο του 1999, με 300 νεκρούς, την ευθύνη για τις οποίες η ρωσική ηγεσία επέρριψε στους Τσετσένους αντάρτες, τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν και πάλι στην Τσετσενία ξεκινώντας τον δεύτερο πόλεμο εναντίον της δημοκρατίας του Βορείου Καυκάσου, σε μία εκστρατεία, που σύμφωνα με τον τότε πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν αναγκαία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Τον Σεπτέμβριο του 2000 τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το Γκρόζνι, ενώ τον Φεβρουάριο ο ρώσος πρωθυπουργός αποκατέστησε τον πλήρη έλεγχο της Μόσχας επί της Τσετσενίας.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας το τσετσενικό ανταρτικό κίνημα έλαβε ισλαμιστικό χαρακτήρα. Η δραστηριότητά του συνεχίσθηκε με σχεδόν καθημερινές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και των τοπικών αξιωματούχων εντός της Τσετσενίας και επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον Καύκασο, στα εδάφη του Νταγκεστάν και της Ινγκουσετίας, με ενέδρες, επιθέσεις, αλλά και πολύνεκρα τρομοκρατικά κτυπήματα εναντίον αμάχων.
Σεπτέμβριος 2001 - Μεγάλης κλίμακας επίθεση των ανταρτών εναντίον της τσετσενικής πόλης Γκουντερμές. Κατάρριψη ρωσικού ελικοπτέρου που μετέφερε υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Οκτώβριος 2002 - Τσετσένοι αντάρτες καταλαμβάνουν θέατρο της Μόσχας και κρατούν ομήρους 800 ανθρώπους. οι περισσότεροι από τους αντάρτες και 120 όμηροι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του κτιρίου.
Δεκέμβριος 2002 - Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της βάσης της φιλο-ρωσικής τσετσενικής κυβέρνησης στο Γκρόζνι με 80 νεκρούς.
Μάιος 2003 - Περισσότεροι από 50 νεκροί κατά τη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας σε κυβερνητικό κτίριο στο βόρειο τμήμα της Τσετσενίας. Δύο ημέρες αργότερα ο Αχμάντ Καντίροφ, επικεφαλής της τσετσενικής κυβέρνησης επιζεί σε βομβιστική επίθεση εναντίον του που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων των δέκα ανθρώπων.
Ιούνιος 2004 - Δεκάδες νεκροί στη γειτονική Ινγκουσετία κατά τη διάρκεια επιθέσεων στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες Τσετσένοι αντάρτες.
Σεπτέμβριος 2004 - Περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν - στην πλειοψηφία τους παιδιά- όταν η κατάληψη σχολείου στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας καταλήγει σε αιματοχυσία. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ο Τσετσένος πολέμαρχος Σαμίλ Μπασάγεφ.
Ιούλιος 2004 - Καταστροφή υδροηλεκτρικού σταθμού στην Καμπαρντινο-Μπαλκαρία από ομάδα ανταρτών.
Οκτώβριος 2005 - Ο Σαμίλ Μπασάγεφ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν την επίθεση εναντίον της πόλη Νάλτσικ, πρωτεύουσας της δημοκρατίας της Καμπαρντινο-Μπαλκαρίας. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις και τους τσετσένους αντάρτες.
Απρίλιος 2010 - Ο ηγέτης των τσετσένων ανταρτών Ντοκού Ουμάροφ ανέλαβε την ευθύνη για τις φονικές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας της 29ης Μαρτίου στο μετρό της Μόσχας, με 40 νεκρούς. Τη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποίησαν δύο γυναίκες-καμικάζι.
Αύγουστος 2010 - Επίθεση των τσετσένων ανταρτών στη γενέτειρα του προέδρου Ραμζάν Καντίροφ, με 14 νεκρούς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr