Φρένο Σουφλιά στο «ρεύμα» από κάρβουνο

Φρένο Σουφλιά στο «ρεύμα» από κάρβουνο

Φρένο στην επέλαση των μονάδων λιθάνθρακα που σχεδιάζει η ΔΕΗ και άλλοι ιδιώτες επιχειρεί να βάλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ, ρίχνοντας το γάντι στο υπουργείο Ανάπτυξης. «Δεν έχουμε πει την τελευταία μας κουβέντα για τον λιθάνθρακα. Ακούμε ότι οι εκπομπές των ρύπων είναι μικρότερες σε σχέση με τον λιγνίτη, αλλά αυτό δεν αποτελεί τη θέση του υπουργείου. Δεν σκοπεύουμε να ασκήσουμε ενεργειακή πολιτική αλλά πρέπει να συζητήσουμε θέματα περιβαλλοντικής σημασίας που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας», τόνισε στο περι

Φρένο Σουφλιά στο «ρεύμα» από κάρβουνο

Φρένο στην επέλαση των μονάδων λιθάνθρακα που σχεδιάζει η ΔΕΗ και άλλοι ιδιώτες επιχειρεί να βάλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ, ρίχνοντας το γάντι στο υπουργείο Ανάπτυξης. «Δεν έχουμε πει την τελευταία μας κουβέντα για τον λιθάνθρακα. Ακούμε ότι οι εκπομπές των ρύπων είναι μικρότερες σε σχέση με τον λιγνίτη, αλλά αυτό δεν αποτελεί τη θέση του υπουργείου. Δεν σκοπεύουμε να ασκήσουμε ενεργειακή πολιτική αλλά πρέπει να συζητήσουμε θέματα περιβαλλοντικής σημασίας που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας», τόνισε στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για τις κλιματικές αλλαγές και στη συνδιάσκεψη στο Μπαλί ο κ. Γιώργος Σουφλιάς. Η δήλωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ερμηνεύεται ως ένας σοβαρός προβληματισμός του υπουργείου για τις επιδράσεις που θα έχουν οι συγκεκριμένες μονάδες στην εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου και ως μια προσπάθεια να μπουν όρια και φραγμοί. Οπως τόνιζαν με νόημα συνεργάτες του κ. Σουφλιά, το ΥΠΕΧΩΔΕ «δεν έχει βάλει ακόμη την υπογραφή του σε καμία περιβαλλοντική μελέτη από τις προγραμματισμένες μονάδες λιθάνθρακα». Μέσα στους επόμενους μήνες ο κ. Σουφλιάς σκοπεύει να ανοίξει διάλογο με τον υπουργείο Ανάπτυξης για τις περιβαλλοντικές διαστάσεις των νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το εθνικό σχέδιο εκπομπής ρύπων που εκπονεί θα πρέπει να μην παρεκκλίνει από τους στόχους που θέτει το Πρωτόκολλο του Κιότο για την περίοδο 2008-2012.

Τα σχέδια για εργοστάσια με κάρβουνο
Οπως μετέδωσε νωρίτερα το protothema.gr, στο προσκήνιο έχει επανέλθει η προοπτική συνεργασίας της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, καθώς σχετική εισήγηση αναμένεται να έλθει την Πέμπτη προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της κρατικής επιχείρησης. Η συνεργασία αυτή θα αφορά στην κατασκευή ενός ή δύο εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού με την καύση λιθάνθρακα, η οποία, παρ’ όλο που φέρει πλέον διεθνώς την ονομασία clean coal technology (καθαρή τεχνολογία άνθρακα), δεν παύει να αποτελεί μια διαδικασία που επιβαρύνει κατά 200% περισσότερο σε ρύπους διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με ένα εργοστάσιο που παράγει ενέργεια καίγοντας φυσικό αέριο. Πρόκειται, μάλιστα, για εργοστάσια, η εγκατάσταση των οποίων συναντά μεγάλες αντιδράσεις στην Γερμανία και στην Αυστρία, ακριβώς για περιβαλλοντικούς λόγους. Πέραν δε της συγκεκριμένης συνεργασίας, όπου οι Γερμανοί θα έχουν το 51%, σχέδια για το στήσιμο κι άλλων τέτοιων εργοστασίων έχουν, παρά την πολύ υψηλή διεθνώς τιμή του άνθρακα, η ΔΕΗ (ιδιοκτησία 100% δική της), η ιταλική «Edison», ο «Μυτιληναίος» και η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του Νίκου Κάμπα και του Γιώργου Περιστέρη.

Αισιόδοξοι στο ΠΕΧΩΔΕ για τους ρύπους
Ο κ. Σουφλιάς, πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την επίτευξη της εθνικής πολιτικής, προβλέποντας ότι η εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου για 150 βιομηχανίες θα μειωθεί το προαναφερόμενο διάστημα στο 16,6% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 8,9%. Σχετικά με την αύξηση των ρύπων μέχρι 25% ως το 2012 βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υποστήριξε ότι η χώρα μας λαμβάνει δέσμη μέτρων και ότι θα πετύχει χαμηλότερη αύξηση την οποία προσδιόρισε στο 19% περίπου.    

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης