Μόνο το 1 στα 10 δάνεια εισπράττουν με καθυστέρηση οι τράπεζες
Διπλή όψη έχουν τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών. Όπως θα δούμε, οι κύριες εμπορικές τράπεζες παράγουν νέες χορηγήσεις ίσες σχεδόν με το χαρτοφυλάκιο δανείων 2- 3 νέων «μικρών» τραπεζών, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία σχεδιάζουν να ξεφορτωθούν πουλώντας τα σε ξένες εταιρείες του εξωτερικού.
Μέχρι τώρα, στις 3 τράπεζες που έχουν παρουσιάσεις απολογισμούς το θετικό αποτέλεσμα ( νέα δάνεια ), τα καθυστερημένα και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων έχουν ω
Διπλή όψη έχουν τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών. Όπως θα δούμε, οι κύριες εμπορικές τράπεζες παράγουν νέες χορηγήσεις ίσες σχεδόν με το χαρτοφυλάκιο δανείων 2- 3 νέων «μικρών» τραπεζών, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία σχεδιάζουν να ξεφορτωθούν πουλώντας τα σε ξένες εταιρείες του εξωτερικού.
Μέχρι τώρα, στις 3 τράπεζες που έχουν παρουσιάσεις απολογισμούς το θετικό αποτέλεσμα ( νέα δάνεια ), τα καθυστερημένα και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων έχουν ως εξής :
Eurobanκ ( 10 δισ. – 1, 1 δισ. – 2, 4% ), Alpha Bank : 8,2 δισ. – 1,5 δισ. –3,7%, Τράπεζα Πειραιώς ( 9 δισ. ευρώ – 1 δισ. ευρώ –3,4% ).
Στα παραπάνω νούμερα δεν συμπεριλαμβάνονται οι απομειώσεις, οι διαγραφές ενώ πρέπει να συνυπολογιστεί στα νέα δάνεια και το συνολικό χαρτοφυλάκιο κάθε τράπεζας. Όπως αποτυπώνεται σε μια πρώτη ματιά, οι ελληνικές δημιουργούν νέα δάνεια 10 δισ. και με πολύ μικρές αυξομειώσεις έχουν σε καθυστέρηση το 10%.
Αναλυτικά ανά τράπεζα η εικόνα είναι οι εξής :
Eurobank : νέα δάνεια 10 δισ.
Η Eurobank το 2007 αύξησε κατά 34% τις χορηγήσεις της σε 46,7 δισ. ευρώ και τα νέα δάνεια ανήλθαν σε 10 δισ. ευρώ. Όπως σημείωσε εύστοχα ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, «το 2007 δημιουργήσαμε τρεις νέες τράπεζες».
Παρά την διεύρυνση των τραπεζικών εργασιών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (δηλαδή αυτά που παρουσιάζουν καθυστέρηση πάνω από 6 μήνες) της Eurobank περιορίστηκαν στο 2,4% ( 1,1 δισ. ευρώ) των συνολικών χορηγήσεων, ποσοστό που είναι το ιστορικό χαμηλότερο για την τράπεζα και ένα από τα χαμηλότερα για την εγχώρια τραπεζική αγορά.
Όπως προαναφέρθηκε για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή άλλως Non Performing Loans ( ΝPL’s ) οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν την πώληση τους σε εξειδικευμένες εταιρείες του εξωτερικού. Ένα μέρος από το 1 δισ. ευρώ, η Eurobank σχεδιάζει να το πωλήσει σε μια τέτοια εταιρεία.
Συνολικά, όμως, και σύμφωνα με τον απολογισμό της Eurobank, τα δάνεια με καθυστέρηση αλλά χωρίς απομείωση ( καθυστέρηση από 30 έως 90 ημέρες- λιγότερο από έτος ) ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ εντοπίζεται στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, τα 2,1 δισ. ευρώ στα καταναλωτικά δάνεια, το 1,1 δισ. στα στεγαστικά και 1,2 δισ. στις μικρές επιχειρήσεις.
Eφόσον λοιπόν συνυπολογιστεί ότι η Τράπεζα δημιούργησε νέα δάνεια 10 δισ. και έχει σε καθυστέρηση 6 δισ. δημιουργείται ένα θετικό αποτέλεσμα 4 δισ ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι, τα νέα είναι ποιοτικότερα και με καλύτερες διασφαλίσεις.
Alpha Bank : νέα δάνεια 8 δισ.
Στην Αlpha Bank, το σύνολο των χορηγήσεων έφθασε τα 42,9 δισ. ευρώ, δηλαδή σημειώθηκε μια αύξηση 29,3%, ενώ σε απόλυτο νούμερο τα νέα δάνεια ανέρχονται σε 9,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. ευρώ αφορούν την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Οι απομειώσεις δάνειων στην Alpha Βank ανήλθαν σε 841 εκατ. ευρώ, και διαμορφώθηκαν στο 2% του χαρτοφυλακίου των δανείων, μετά τη διενέργεια διαγραφών 382 εκατ. ευρώ και την κάλυψη των καθυστερήσεων σε ποσοστό 53%.
Σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το ποσοστό περιορίστηκε σε 3,7% από 5,1% , ενώ η κάλυψη αυτών με προβλέψεις και εξασφαλίσεις ανέρχεται σε υψηλό ποσοστό, της τάξης του 130%. Εάν υπολογίσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Alpha Bank σε 1,5 δισ. ευρώ ( 3,7 %) το θετικό αποτέλεσμα είναι 8,2 δισ. ευρώ
Τράπεζα Πειραιώς : νέα δάνεια 9 δισ.
Στην Τράπεζα Πειραιώς, οι συνολικές χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 48% φθάνοντας τα 30,7 δισ ευρώ. Εξ αυτών, τα δάνεια σε καθυστέρηση χωρίς απομείωση έφθασαν τα 4,3 δισ. ευρώ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 2,1% από 2,4%, ενώ με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης για τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, ο δείκτης αυτός ανήλθε στο 3,4% ( 1 δισ. ευρώ) των χορηγήσεων στο τέλος του 2007. Δηλαδή, το θετικό αποτέλεσμα αν αφαιρεθεί το 1 δισ. ευρώ είναι νέα δάνεια 9 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι συνολικά για τις ελληνικές τράπεζες, με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι στο 5,1%, ενώ είναι στο 3,25 για τις αντίστοιχου μεγέθους τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr