Υπέρ ή κατά της ιχθυοκαλλιέργειας;
Αντιδράσεις προκαλεί η Μονάδα Ιχθυοκαλλιέργειας στη Βουρβουρού Χαλκιδικής. Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται γιατί η μονάδα μπορεί να λειτουργεί από το 1988, ωστόσο όμως, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν ξαναγίνει από τους αρμόδιους φορείς νέοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των εγκαταστάσεων και η διατήρηση των κανόνων υγιεινής. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000. Οπως υποστηρίζει ο κ. Γ. Παπαγιάννης, νομικός και κάτοικος Βουρβουρούς, «περιοχές της Σ
Αντιδράσεις προκαλεί η Μονάδα Ιχθυοκαλλιέργειας στη Βουρβουρού Χαλκιδικής. Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται γιατί η μονάδα μπορεί να λειτουργεί από το 1988, ωστόσο όμως, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν ξαναγίνει από τους αρμόδιους φορείς νέοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των εγκαταστάσεων και η διατήρηση των κανόνων υγιεινής. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000. Οπως υποστηρίζει ο κ. Γ. Παπαγιάννης, νομικός και κάτοικος Βουρβουρούς, «περιοχές της Σιθωνίας εντάχθηκαν από το 2005στο πρόγραμμα Natura, δεν γνωρίζουμε όμως αν τηρούνται πλέον οι κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος στο συγκεκριμένο ιχθυοτροφείο».
Σύμφωνα με τους περίοικους, και η Νομαρχία Χαλκιδικής έχει εκφράσει την αντίθεσή της στη λειτουργία του ιχθυοτροφείου. Ο καθηγητής Ιχθυοκαλλιέργειας στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Γ. Μίνος εξηγεί πως μπορεί να εκτρέφονται χιλιάδες τόνοι ψαριών αλλά ελέγχεται συχνά η κυκλοφορία του νερού έτσι ώστε να μη μένουν τα περιττώματα των ψαριών. «Οι ιχθυοκαλλιέργειας συνήθως εγκαθίστανται σε απομονωμένες περιοχές, έτσι δεν έχουν σχέση με αστικά λύματα, επομένως τα ψάρια είναι κατάλληλα προς βρώση και από την άλλη μεριά δεν τίθεται θέμα ρύπανσης της θάλασσας. Οσοι αντιδρούν δεν θέλουν απλά να βλέπουν τα κλουβιά των ψαριών. Πρόκειται για τη λεγόμενη οπτική ρύπανση», επισημαίνει ο κ. Μίνος. Τα ιχθυοτροφία είναι δείκτες καθαρής θάλασσας, τονίζουν οι ιχθυοκαλλιεργητές.
«Τα ψάρια ιχθυοτροφείου παράγονται και συσκευάζονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον», δηλώνει ο ιχθυοκαλλιεργητής κ. Κ. Χορόζογλου, προσθέτοντας ότι τα ψάρια ιχθυοτροφείου είναι από τα μόνα προϊόντα αγροτικής παραγωγής των οποίων η τιμή δεν ανέβηκε τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι ιχθυοκαλλιέργειες πάντως στη Χαλκιδική είναι περιορισμένες. Δεν ευνοήθηκε η ανάπτυξή τους λόγω αντιδράσεων που υπήρξαν για το ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τουρισμό. «Χωράφια της θάλασσας», όπως αλλιώς δηλαδή ονομάζονται οι ιχθυοκαλλιέργειες, συναντώνται στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως στη Μηχανιώνα και στην Καβάλα. Στην Ελλάδα είναι ένας από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς που συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ και στην τοπική ανάπτυξη.
Σε περίπου 16.000 χιλιόμετρα των ελληνικών ακτών βρίσκονται εγκατεστημένες περισσότερες από 200 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και 25 σταθμοί παραγωγής γόνου. Συνολικά απασχολούνται 40.000 άτομα και παράγονται πάνω από 231.000 τόνοι ιχθυρών. Στα μεσογειακά είδη, κυρίως τσιπούρα και λαβράκι, η ελληνική παραγωγή ανέρχεται στις 90.000 τόνους. Ετσι, η χώρα μας κατακτά την πρώτη θέση στη Μεσόγειο, με παραγωγή που ξεπερνά το 50% της ευρωπαϊκής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr