«Ανοίγουν» 424 νέες θέσεις ειδικευόμενων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία

«Ανοίγουν» 424 νέες θέσεις ειδικευόμενων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία

Μέσα στις επόμενες δύο  εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  424 νέες θέσεις ιατρικής ειδίκευσης στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Η κατανομή των θέσεων ανά ιατρική ειδικότητα έχει ολοκληρωθεί και πλέον οι αρμόδιοι προσπαθούν να …μοιράσουν τις θέσεις στα νοσοκομεία. Κερδισμένα θα είναι, κατά πληροφορίες, νοσοκομεία-κλειδιά της περιφέρειας όπως τα πανεπιστημιακά, καθώς και μερικά της Αττικής που σηκώνουν μεγάλο βάρος στις γενικές

«Ανοίγουν» 424 νέες θέσεις ειδικευόμενων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία

Μέσα στις επόμενες δύο  εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  424 νέες θέσεις ιατρικής ειδίκευσης στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Η κατανομή των θέσεων ανά ιατρική ειδικότητα έχει ολοκληρωθεί και πλέον οι αρμόδιοι προσπαθούν να …μοιράσουν τις θέσεις στα νοσοκομεία. Κερδισμένα θα είναι, κατά πληροφορίες, νοσοκομεία-κλειδιά της περιφέρειας όπως τα πανεπιστημιακά, καθώς και μερικά της Αττικής που σηκώνουν μεγάλο βάρος στις γενικές εφημερίες  –αν μη τι άλλο φαίνεται ότι οι αρμόδιοι έχουν εμπεδώσει πλέον ότι τις εφημερίες τις «βγάζουν» κυρίως οι ειδικευόμενοι γιατροί και γι αυτό προσπαθούν να ενισχύσουν το δυναμικό τους…

Οι θέσεις αυτές είναι εξ ορισμού περιζήτητες όχι μόνο διότι ο μέσος χρόνος αναμονής για την έναρξη της υποχρεωτικής ιατρικής ειδίκευσης για τους χιλιάδες νέους γιατρούς στην χώρα μας κυμαίνεται γύρω στα  έξι χρόνια, αλλά και γιατί πρόκειται για τις τελευταίες από τις 1200 συνολικά θέσεις ειδικευόμενων γιατρών που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση με ορίζοντα τριετίας τον Μάιο του 2006. Σύμφωνα με τον πίνακα κατανομής των θέσεων ιατρικής ειδίκευσης, που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν (και πάλι), παρότι κορεσμένες , οι λεγόμενες παραδοσιακές ιατρικές ειδικότητες.

Για παράδειγμα στην Παθολογία «ανοίγουν» 52 θέσεις ειδικευόμενων, στη Χειρουργική 43, στην Καρδιολογία 33, στη Μικροβιολογία 30, στην Παιδιατρική και την Ορθοπαιδική 23, στην Ακτινοδιαγνωστική 20. Αντιθέτως, σε κάποιες άλλες σημαντικές ιατρικές ειδικότητες –σε ορισμένες εκ των οποίων μάλιστα καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις-  δεν «ανοίγει» ούτε μία θέση! Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) –πρόκειται για το όργανο του υπουργείου  που αξιολογεί τις κλινικές των νοσοκομείων και εγκρίνει τις θέσεις ιατρικής ειδίκευσης , αλλά και σταθμίζει γενικότερα την κατάσταση στον ιατρικό χώρο, και δη σε αυτό το κομμάτι που αφορά την υποχρεωτική μετεκπαίδευση των αποφοίτων Ιατρικής, σε σχέση με τις ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας – άγνωστο πώς και γιατί έκρινε ότι δεν χρειάζονται νέοι αλλεργιολόγοι, ιατροδικαστές, παιδοψυχίατροι, ρευματολόγοι, φυσικοί ιατροί και ιατροί εργασίας!

Κι αν ο πίνακας που αποτυπώνει την κατανομή των 424 (τελευταίων από τις 1200) θέσεων ιατρικής ειδίκευσης αφήνει στους παροικούντες τον ιατρικό χώρο πολλά κενά και αναπάντητες ερωτήσεις για την αξιολόγηση που έγινε και τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη, η κατανομή των θέσεων ανά νοσοκομείο αναμένεται με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό διότι λέγεται ότι τα μέλη του ΚΕΣΥ  βρίσκονται υπό κλοιό …. κομματικών, ιατρικών, πανεπιστημιακών και πλείστων άλλων παραγόντων που διεκδικούν ο καθένας για τους λόγους του, κάποιες (από) ή και όλες τις περιζήτητες θέσεις. Κατά πληροφορίες, η κατανομή των  424 ειδικευόμενων  γιατρών θα πριμοδοτήσει κυρίως τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, καθώς και ορισμένα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής τα οποία ουσιαστικά «στηρίζουν»  το σύστημα εφημεριών. Το μόνο βέβαιον είναι ότι το «άνοιγμα» αυτών των θέσεων δίνει …βαθιά ανάσα ζωής στο κουρασμένο σύστημα λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Το  υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί με αυτή την τελευταία παρτίδα ειδικευόμενων γιατρών να καλύψει κάποια από τα τεράστια κενά σε ιατρικό προσωπικό που καταγράφονται σε όλα τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι επισημαίνεται ευκαιρίας δοθείσης από την ηγεσία του ότι στο σύνολο των περίπου 7.000 ειδικευόμενων γιατρών που απασχολούνται στα δημόσια νοσοκομεία, προστίθενται τώρα άλλοι 1200 συνάδελφοί τους, δηλαδή πρόκειται για αύξηση των θέσεων ειδίκευσης της τάξεως του  17%. Ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο όντως , αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν «καταργηθεί»  πλέον οι προσλήψεις μόνιμων γιατρών…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης