Αδιάφοροι καταναλωτές οι Ελληνες
Με… κλειστά μάτια φαίνεται πως αγοράζουν πολλοί Ελληνες τα προϊόντα που καταναλώνουν: σχεδόν οι μισοί δεν δίνουν καμία σημασία στις ετικέτες των τροφίμων. Οι άλλοι… μισοί, όμως, και οι περισσότερο συνειδητοποιημένοι αποδεικνύονται και καλοί γνώστες του θέματος, καθώς απορρίπτουν τα τρόφιμα που περιέχουν την ένδειξη «Ε» για συντηρητικά, τα τρόφιμα με συστατικά γενετικά τροποποιημένα αλλά και εκείνα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Πρόκειται για μερικά από τα ενδιαφ
Με… κλειστά μάτια φαίνεται πως αγοράζουν πολλοί Ελληνες τα προϊόντα που καταναλώνουν: σχεδόν οι μισοί δεν δίνουν καμία σημασία στις ετικέτες των τροφίμων. Οι άλλοι… μισοί, όμως, και οι περισσότερο συνειδητοποιημένοι αποδεικνύονται και καλοί γνώστες του θέματος, καθώς απορρίπτουν τα τρόφιμα που περιέχουν την ένδειξη «Ε» για συντηρητικά, τα τρόφιμα με συστατικά γενετικά τροποποιημένα αλλά και εκείνα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Πρόκειται για μερικά από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα μελέτης του Ιδρύματος «Αριστείδης Δασκαλόπουλος», που διεξήχθη σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών ICAP σε δείγμα 1.200 ατόμων ηλικίας από 3 έως 65 ετών, και η οποία παρουσιάστηκε σήμερα.
Ειδικότερα, στο ερώτημα «για ποιο λόγο δεν διαβάζετε τις ετικέτες;», οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ποσοστό 45% πως δεν τους αφορούν, το 31% επικαλέστηκε την έλλειψη χρόνου ενώ το 17% παραδέχτηκε πως τα συστατικά και τα στοιχεία διατροφικής αξίας που αναγράφονται στα προϊόντα φαίνονται δυσνόητα, ιδίως δε όταν πρόκειται για συστατικά τροφίμων που αναγράφονται με τη χημική τους ορολογία, όπως π.χ. γαλακτωματοποιητές και μέσα οξίνισης. Αλλες έννοιες επίσης δυσνόητες ανέφεραν ότι είναι τα γενετικά τροποποιημένα συστατικά και τα υδρογονωμένα λιπαρά. Από την έρευνα προκύπτει ότι η πιο κατανοητή πληροφορία είναι εκείνη της ημερομηνίας λήξεως. Επτά στους δέκα τη χαρακτηρίζουν ως την πιο δημοφιλή και απλή πληροφορία.
Από την άλλη πλευρά, οι πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές που διαβάζουν τις ετικέτες δήλωσαν ότι δεν επιλέγουν τρόφιμα που περιέχουν πολλά «Ε» στην ετικέτα τους. Ειδικότερα, έξι στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν πως επηρεάζονται αρνητικά από την αναγραφή τους. Επίσης, το 28% του δείγματος δήλωσε ότι αφήνει πάλι στο ράφι όσα τρόφιμα περιέχουν λιπαρά και το 12% εκείνα με τα γενετικά τροποποιημένα συστατικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr