Να αξιοποιήσει τον ελληνισμό της διασποράς θέλει ο Παπανδρέου γράφει αυστραλιανή εφημερίδα
«Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας θέλει και ο ελληνισμός της διασποράς να παίξει ρόλο στην ανόρθωση της Ελλάδας», γράφει η εφημερίδα της Μελβούρνης The Age που φιλοξενεί ανταπόκριση της Χέλενα Σμιθ από την Αθήνα με τίτλο «Κοιτώντας προς την Αυστραλία ψάχνει για το ταλέντο της άλλης Ελλάδας».
Στην ανταπόκριση σημειώνεται πως ποτέ στην έως τώρα σταδιοδρομία του, ο κ. Παπανδρέου δεν αισθάνθηκε να βρίσκεται μόνο στα περιορισμένα σύνορα της Ελλάδας, αφού νιώθει πως «Έλληνας σημαίνει και οικουμενιστή
Στην ανταπόκριση σημειώνεται πως ποτέ στην έως τώρα σταδιοδρομία του, ο κ. Παπανδρέου δεν αισθάνθηκε να βρίσκεται μόνο στα περιορισμένα σύνορα της Ελλάδας, αφού νιώθει πως «Έλληνας σημαίνει και οικουμενιστής».
«Γιος πρωθυπουργού, εγγονός πρωθυπουργού, γεννημένος στις ΗΠΑ και σπουδαγμένος εκεί, στη Βρετανία, τη Σουηδία και τον Καναδά ταυτίζεται και με τον Ελληνισμό της διασποράς» σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την κα Σμιθ, ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να στηριχθεί και στα επτά εκατομμύρια των Ελλήνων της διασποράς για να κάνει πράξη το όραμά του για την Ελλάδα.
Η ίδια εκτιμά πως στα πλαίσια αυτής του της εκστρατείας, η Αυστραλία θα είναι στο επίκεντρο επειδή έχει μια πολυάριθμη ομογένεια και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ως σύμβουλό του και τον πρώην αντιπρόεδρο του Εργατικού κόμματος Βικτορίας Δημήτρη Δόλλη.
Ο κ. Δόλλης δηλώνει πως η Αυστραλία κατέχει μια ξέχωρη θέση στην καρδιά του κ. Παπανδρέου που την έχει επισκεφτεί αρκετές φορές.
«Ιδιαίτερα για το ρόλο της κατά την διάρκεια της χούντας. Ήταν η μόνη χώρα που έδεσε τότε τα ελληνικά πλοία ενώ είχε υποδεχθεί με θέρμη και εντυπωσιασμό τον τότε αρχηγό του ΠΑΚ Ανδρέα Παπανδρέου που επισκέφθηκε κατά την διάρκεια της χούντας την Αυστραλία και έγινε δεκτός ακόμα και από τον τότε πρωθυπουργό, Γκοφ Ουίτλαμ στην πρωθυπουργική κατοικία» είπε.
Κατά το δημοσίευμα, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ελκύσει αξιόλογους Έλληνες του εξωτερικού για να στελεχώσουν διάφορες υπηρεσίες, θα προβεί σε αλλαγές στο σύστημα αναγνώρισης ξένων πτυχίων και στα στρατολογικά.
Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Κασσίμη, που υποστηρίζει ότι για πολλά χρόνια διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν χειρίστηκαν τον Ελληνισμό της διασποράς ως όφειλαν.
«Δεν αξιοποιήσαμε τον πλούτο, το ταλέντο και τον δυναμισμό των Ελλήνων του εξωτερικού. Αντιθέτως δίναμε χρήματα σε οργανώσεις του για να οργανώνουν εκδηλώσεις σε ταβέρνες» είπε ο κ. Κασσίμης και πρόσθεσε:
«Μόνο πρόσφατα δημιουργήσαμε ένα δίκτυο Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού. Ειδικά για την Αυστραλία είχα συζητήσει με τις πολιτειακές κυβερνήσεις της Βικτόριας, της Νέας Νότιας Αυστραλίας και της Δυτικής Αυστραλίας το ενδεχόμενο καθιέρωσης προγραμμάτων ετήσιας ανταλλαγής πτυχιούχων. Πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου θα θελήσει να συνεχίσει την προσπάθεια αυτή».
Ο κ. Δόλλης συμπλήρωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κάνει πράξη την υπόσχεσή του και θα επισκεφθεί την Αυστραλία και πρόσθεσε:
«Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης που ζούμε δεν κάνει και μεγάλη διαφορά αν κάποιοι ομογενείς δεν κατέχουν άριστα την ελληνική. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουν άριστες γνώσεις, προσόντα, να αγαπάνε την Ελλάδα και να θέλουν να συμβάλουν στην ανάπτυξή της».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr