Αγορά: «Ψηφίζει» αυτοδυναμίες και συναινέσεις στα μεγάλα θέματα
Με αισθήματα ανακούφισης τόσο για την επίσπευση της ήδη μεγάλης προεκλογικής περιόδου, όσο και – εν μέρει φυσικά – για τη διαφαινόμενη αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης, υποδέχθηκε η αγορά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών από τη μεριά του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Ακόμα και φορείς γνωστοί για τη στήριξή τους προς την ΝΔ δεν δίστασαν στις επίσημες δηλώσείς τους να μιλήσουν για μια «αναγκαία λύση» γνωρίζοντας την αδυναμία της γαλάζιας παράταξης να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι
Με αισθήματα ανακούφισης τόσο για την επίσπευση της ήδη μεγάλης προεκλογικής περιόδου, όσο και – εν μέρει φυσικά – για τη διαφαινόμενη αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης, υποδέχθηκε η αγορά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών από τη μεριά του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Ακόμα και φορείς γνωστοί για τη στήριξή τους προς την ΝΔ δεν δίστασαν στις επίσημες δηλώσείς τους να μιλήσουν για μια «αναγκαία λύση» γνωρίζοντας την αδυναμία της γαλάζιας παράταξης να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι και το Μάρτιο.
Παράλληλο όμως ζητούμενο φαίνεται να είναι η ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης, κάτι για το οποίο όλοι οι φορείς της επιχειρηματικότητας υπογραμμίζουν.
Ειδικότερα, για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κινήθηκε μεν στην κυβερνητική γραμμή περί πάταξης των αντιδράσεων των συνδικάτων από τη μεριά της επόμενης κυβέρνησης, όμως τόνισε και την ανάγκη ύπαρξης αυτοδυναμίας σε μια στιγμή που γνωρίζει πως το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρο προβάδισμα.
Όπως είπε ο κ. Μίχαλος «το ΕΒΕΑ, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, κατ’ επανάληψη είχε επισημάνει ότι μια μακρά προεκλογική περίοδος θα ήταν καταστροφική για την οικονομία και την αγορά. Εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι επιπτώσεις της οποίας έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές και στη χώρα μας, χρειάζεται μια νέα λαϊκή εντολή, ώστε η όποια κυβέρνηση προκύψει, να προχωρήσει με τόλμη στην προώθηση των μέτρων που απαιτούνται, έστω και αν έχει να αντιμετωπίσει αντιδράσεις από συντεχνίες και συμφέροντα. Οι επικείμενες εκλογές, όπως εκτιμά η αγορά, είναι ίσως οι σημαντικότερες των τελευταίων δεκαετιών για το μέλλον της χώρας. Για αυτό και οι πολιτικοί αρχηγοί δε θα πρέπει να χαϊδέψουν προεκλογικά τα αυτιά των ψηφοφόρων και να γεμίσουν την αγορά με νέες ακάλυπτες επιταγές. Δυστυχώς, για να βγει η χώρα από την κρίση, χρειάζεται σχέδιο και προσωρινά σκληρές και επώδυνες αλλά μακροπρόθεσμα ευεργετικές αποφάσεις».
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Θόδωρος Βάρδας υπογράμμισε για τη σύνδεση εκλογών και οικονομίας:
“O ΣΕΛΠΕ έχει επισημάνει ότι η συνεχής εκλογολογία, η οποία ανεπίκαιρα άνοιξε με το θέμα της Προεδρικής εκλογής, αλλά και οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις δεν βοηθούν την οικονομία ιδίως τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσα μιας μεγάλης διεθνούς και εσωτερικής οικονομικής κρίσης.
Με την αναγγελθείσα εκλογική αναμέτρηση δεν θα σταματήσει η εκλογολογία αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τον πρώτο γύρο, οπότε θα επακολουθήσει δεύτερος γύρος εκλογολογίας και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για επίτευξη αυτοδυναμίας. Αλλά και στην περίπτωση που υπάρξει αυτοδυναμία δεν θα σταματήσει η εκλογολογία εάν δεν επιτευχθεί πριν από τις εκλογές συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Μάρτιο του 2010.
Είναι φανερό πλέον ότι η πρόταση μας για πολιτική συναίνεση σε όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα της οικονομίας και κοινωνίας είναι όσο ποτέ επίκαιρη. Χρειάζεται άμεσα πολιτική συναίνεση, τουλάχιστον για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να σταματήσει η εκλογολογία έτσι ώστε οποιαδήποτε αυτοδύναμη κυβέρνηση προκύψει να ξεκινήσει το πρόγραμμα της ανενόχλητη για μια τετραετία από την επομένη της εκλογής της.
Απαιτείται όμως και προεκλογική πολιτική συναίνεση μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων στα κυρίαρχα θέματα της οικονομίας όπως το ασφαλιστικό, η ανεργία, η μείωση της κρατικής δαπάνης – σπατάλης, η σύλληψη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, το ενιαίο και σταθερό φορολογικό σύστημα με απλοποίηση των φόρων και κατάργηση του αναχρονιστικού ΚΒΣ κλπ, έτσι ώστε οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, ελεύθερη από το πολιτικό κόστος, να προχωρήσει σε λύσεις άμεσης εφαρμογής και αποτελεσματικότητας.
Από την άλλη η διετής έγκριση παράτασης μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 από την Ε.Ε. απαιτεί την υποβολή ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού οικονομικού προγράμματος για την οικονομική ανάπτυξη και δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Η αξιοπιστία όμως ενός τέτοιου προγράμματος επιβάλει την ύπαρξη πολιτικής συναίνεσης.
Η οικονομία και το εκλογικό σώμα δεν αντέχουν μια στείρα αντιπαράθεση επιχειρημάτων και κομματικών αντεγκλήσεων”.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr