Βρυξέλλες: Επιδιώκουν νέες κυρώσεις στη Μιανμάρ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε σήμερα την καταδίκη της ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κίι, ζήτησε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή της και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά την ασιατική χώρα.
Στην ανακοίνωση της σουηδικής προεδρίας τονίζεται ότι η ΕΕ θα «εντείνει περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα της κατά του καθεστώτος της Βιρμανίας/Μιανμάρ, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών της συμφερόντων», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε σήμερα την καταδίκη της ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κίι, ζήτησε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή της και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά την ασιατική χώρα.
Στην ανακοίνωση της σουηδικής προεδρίας τονίζεται ότι η ΕΕ θα «εντείνει περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα της κατά του καθεστώτος της Βιρμανίας/Μιανμάρ, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών της συμφερόντων», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Η Γαλλία και η Βρετανία ζήτησαν να επιβληθούν στη χούντα παγκόσμιο οπλικό και οικονομικό εμπάργκο, ενώ η Ιταλία τάχθηκε επίσης υπέρ της ενίσχυσης των κυρώσεων κατά της Μιανμάρ και η Νορβηγία έκανε λόγο για την ανάγκη «μιας διεθνούς αντίδρασης στην καταδίκη» της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης.
Η Αούνγκ Σαν Σου Κιι καταδικάσθηκε σήμερα σε φυλάκιση τριών ετών και καταναγκαστική εργασία για την παραβίαση των όρων του κατ οίκον περιορισμού, αλλά ο επικεφαλής της χούντας Ταν Σβε μετέτρεψε την ποινή σε 18 μήνες κατ οίκον περιορισμού.
Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης έχει περάσει σε κατ οίκον περιορισμό τα 14 από τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής της. Εάν δεν ανακοινωθεί μέχρι το 2010 κάποιο μέτρο χάρης, δεν θα μπορέσει να είναι υποψήφια στις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν το επόμενο έτος στη χώρα.
Κλίντον: Η Σούου Κι «δεν θα έπρεπε ούτε να δικαστεί ούτε να καταδικαστεί
H ηγέτις της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κι «δεν θα έπρεπε ούτε να δικαστεί ούτε να καταδικαστεί», δήλωσε σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μετά την καταδίκη στη Γιανγκόν την πρωτεύουσα της Μιανμάρ(Βιρμανίας)της Σούου Κι, 64 ετών, σε νέο κατ οίκον περιορισμό για 18 μήνες.
«Συνεχίζουμε να ζητάμε να τεθεί τέρμα στον κατ οίκον περιορισμό της», ανέφερε η Κλίντον όταν ρωτήθηκε στο περιθώριο επίσκεψής της στη Γκόμα, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό(ΛΔΚ),τέταρτο σταθμό της περιοδείας της στην Αφρική.
«Ζητάμε επίσης την απελευθέρωση των περίπου 2.000 πολιτικών κρατουμένων συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού Τζον Γετάου. Ανησυχούμε για την αυστηρή ποινή που του επιβλήθηκε ιδιαίτερα σε σχέση με την κατάσταση της υγείας του».
«Η χούντα της Μιανμάρ πρέπει να σταματήσει αμέσως τα κατασταλτικά μέτρα στη χώρα και αρχίσει ένα διάλογο με την αντιπολίτευση και τις εθνοτικές ομάδες. Εάν αυτό δεν γίνει τότε οι εκλογές που προβλέπονται για το προσεχές έτος δεν θα έχουν καμία νομιμότητα», πρόσθεσε η Κλίντον.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr