Ψαλίδι στις αγροτικές επιδοτήσεις με κοινοτική ντιρεκτίβα

Ψαλίδι στις αγροτικές επιδοτήσεις με κοινοτική ντιρεκτίβα

Ψαλίδι στις αγροτικές επιδοτήσεις «μαϊμού» προβλέπεται να βάλλει το σχέδιο της ψηφιακής καταγραφής των αγροτικών εκτάσεων που θα φέρει μεγαλύτερη διαφάνεια αλλά ταυτόχρονα θα «τσιμπήσει» και όσους μέχρι σήμερα κορόιδευαν την Ευρωπαϊκή Ένωση εισπράττοντας χρηματοδοτήσεις που δεν δικαιούνταν.

Ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες  στη βουλή, προβλέπει την καταγραφή 6.500.0000 εκατομμυρίων αγροτεμαχίων, διαδικ

Ψαλίδι στις αγροτικές επιδοτήσεις με κοινοτική ντιρεκτίβα

Ψαλίδι στις αγροτικές επιδοτήσεις «μαϊμού» προβλέπεται να βάλλει το σχέδιο της ψηφιακής καταγραφής των αγροτικών εκτάσεων που θα φέρει μεγαλύτερη διαφάνεια αλλά ταυτόχρονα θα «τσιμπήσει» και όσους μέχρι σήμερα κορόιδευαν την Ευρωπαϊκή Ένωση εισπράττοντας χρηματοδοτήσεις που δεν δικαιούνταν.

Ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες  στη βουλή, προβλέπει την καταγραφή 6.500.0000 εκατομμυρίων αγροτεμαχίων, διαδικασία που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης βάπτισε «αγροτικό κτηματολόγιο».

Η διαφορά είναι ότι το νέο κτηματολόγιο δεν γίνεται με την έννοια της απονομής κυριότητας αλλά στη βάση ποιο κομμάτι και σε ποια έκταση αντιστοιχεί σε κάθε αγρότη. Το μέτρο αφορά 920.000 δικαιούχους με σκοπό στο εξής οι επιδοτήσεις καλλιεργειών να βγαίνουν βάσει των αεροφωτογραφιών. Μη φανταστείτε όμως ότι αποφασίσαμε μόνοι μας ξαφνικά να ακολουθήσουμε το δρόμο της νομιμότητας!

Τις νέες ρυθμίσεις επιβάλλει η αλλαγή στον τρόπο καταβολής των επιδοτήσεων που θα εφαρμόσει τέλος του χρόνου η ΕΕ και οι οποίες προβλέπεται να δημιουργήσουν πολλαπλές αναταράξεις στους κόλπους των αγροτών που μέχρι σήμερα δήλωναν όσα στρέμματα ήθελαν και εισέπρατταν τις ενισχύσεις ακόμη και για εκτάσεις που δεν είχαν.

Ταυτόχρονα είναι και το πρώτο βήμα για να γλιτώσει η χώρα μαμούθ πρόστιμα για πλασματικές επιδοτήσεις που μόνο από το 1997 έως το 2003 πληρώσαμε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.

Η πρώτη απόπειρα καταγραφής γαιών ξεκίνησε το 1997, έτος κατά το οποίο μπήκαν οι βάσεις για τις αμπελουργικές και ελαιοπαραγωγικές εκτάσεις. Το σύστημα όμως είχε χαμηλό βαθμό αξιοπιστίας ενώ σημαντικά τμήματα καλλιεργειών όπως το σιτάρι και μπαμπάκι είχαν μείνει εκτός.

Το 2005 η διαδικασία ανατέθηκε στη Διεύθυνση Τοπογραφικής του υπουργείου αλλά οι μαζικές ενστάσεις που υπέβαλλαν οι εταιρείες (ιδιώτες μηχανικοί και γεωπόνοι) που συμμετείχαν στους σχετικούς διαγωνισμούς φρέναραν την πορεία των έργων.

Εδώ και λίγο διάστημα το υπουργείο αποφάσισε να ανατρέψει τον σχεδιασμό του και πλέον την ευθύνη των έργων έχει αναλάβει η εταιρεία Αγρογή σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με τις νέες αρμοδιότητες η πρώτη θα επεξεργάζεται τα καινούρια χαρτογραφικά υπόβαθρα πάνω στα οποία θα απεικονίζονται τα αγροτεμάχια. Στη συνέχεια θα τα δίνει  στις Ενώσεις Συνεταιρισμών και εκείνες με τη σειρά τους θα ψηφιοποιήσουν τα στοιχεία ώστε να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα που θα αναγνωρίζει σε ποιον ανήκει τι.   

Επαγγελματίες μηχανικοί χαρακτηρίζουν το έργο ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την καταγραφή της αγροτικής γης βάσει της οποίας δίνονται οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις.

Τονίζουν όμως ότι οι φορείς που έχουν αναλάβει το «κτηματολόγιο» του αγρότη δεν έχουν καμία τεχνογνωσία (Αγρογή, Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών) γεγονός που καθιστά  αμφίβολο εάν θα περπατήσει η διαδικασία όπως πρέπει.

Ενστάσεις και διαφωνίες έχει διατυπώσει και το ίδιο το Τεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο αισθάνεται «ριγμένο» από τον τρόπο που έχει αποφασίσει να χειριστεί το θέμα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο υπουργείο πάντως μιλούν ανοικτά για σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ συνεταιρισμών και ιδιωτών καθώς το έργο της ψηφιοποίηση της αγροτικής γης θα έχει συνολικό κόστος περίπου 25 εκ. ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό τα γραφεία ιδιωτών δεν μπορούν να χωνέψουν ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε στους συνεταιρισμούς!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης