Ελεύθερος με εγγύηση ο Τσουκάτος

Ελεύθερος με εγγύηση ο Τσουκάτος

Σαφείς αιχμές προς το ΠΑΣΟΚ άφησε ο πρώην ισχυρός άνδρας του κόμματος κ. Θεόδωρος Τσουκάτος, απολογούμενος σήμερα ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού για το θέμα του 1. εκατ. γερμανικών μάρκων, που κατά δήλωσή του προέρχονται από τη Siemens και κατατέθηκαν στα ταμεία του κόμματος το 1999, εν όψει των ευρωεκλογών. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός, που θα βρεθεί στο Μόναχο, για να υποστηρίξει το αίτημα έκδοσης

Ελεύθερος με εγγύηση ο Τσουκάτος

Σαφείς αιχμές προς το ΠΑΣΟΚ άφησε ο πρώην ισχυρός άνδρας του κόμματος κ. Θεόδωρος Τσουκάτος, απολογούμενος σήμερα ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού για το θέμα του 1. εκατ. γερμανικών μάρκων, που κατά δήλωσή του προέρχονται από τη Siemens και κατατέθηκαν στα ταμεία του κόμματος το 1999, εν όψει των ευρωεκλογών. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός, που θα βρεθεί στο Μόναχο, για να υποστηρίξει το αίτημα έκδοσης του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, θα αναφέρει στους Γερμανούς ομολόγους του ότι έχει στοιχεία που μπορούν να «επιμηκύνουν» το χρόνο τέλεσης των αδικημάτων που βαρύνουν τον πρώην διευθύνων σύμβουλο της Siemens μέχρι τον Οκτώβριο του 2005.

Σε ότι αφορά τον κ. Τσουκάτο μετά την απολογία του για δυο κακουργήματα - συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα - αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ και με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. «Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για οικονομική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ. Στην οικονομική καμπάνια του κόμματος και στην οικονομική επιτροπή δεν ήμουν μόνος μου, μόνος μου βρίσκομαι εδώ», δήλωσε ο κ. Τσουκάτος μετά το τέλος της απολογίας του.

Στο απολογητικό του υπόμνημα που παρέδωσε στον ανακριτή ο κ. Τσουκάτος περιγράφει καρέ – καρέ όλο το χρονικό της συνάντησης του με του πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο ενώ αναφέρεται και στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως η νέα ηγεσία του κόμματος «όφειλε να ζητήσει τα ανεπίσημα στοιχεία της αντίστοιχης περιόδου και να μιλήσει καθαρά με τα πρόσωπα που ασχολούνταν με τα οικονομικά».

Το ραντεβού με τον Χριστοφοράκο

Ο κ. Τσουκάτος αναφέρει στο υπόμνημα του ότι συναντήθηκε με τον κ. Χριστοφοράκο τον Οκτώβριο του 1998. Το ραντεβού, όπως επισημαίνει κλείστηκε υπηρεσιακά, και κατά τη συνάντηση κ. Χριστοφοράκος εξέφρασε στον κ. Τσουκάτο την επιθυμία της Siemens να βοηθήσει το οικονομικά το κόμμα, εν όψει των ευρωεκλογών χωρίς κανένα αντάλλαγμα για την εταιρεία. Το ύψος, ωστόσο, του ποσού με το οποίο η Siemens προσέφερε για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκε στον κ. Τσουκάτο από τον Χριστοφοράκο σε άλλο ραντεβού.

«Αποδέχθηκα την πρόταση», αναφέρει στο υπόμνημά του ο κ. Τσουκάτος, «υποκείμενος σε μια αναγκαιότητα, που επέβαλε την αποδοχή των προσφερομένων χρηματικών εγγυήσεων -πλην αν η προέλευσή τους ήταν από ύποπτο χώρο ή παράνομες δραστηριότητες ή αν συνοδευόταν με ανταλλάγματα- τούτο δε γιατί κανένας προεκλογικός αγώνας δεν κόστιζε μόνο τα δηλούμενα ποσά και κανένα επίσημο βιβλίο δεν απεικόνιζε την ακριβή οικονομική κατάσταση (εισπράξεις - πληρωμές) του κόμματος».

Αιχμές

Στο άλλο μέρος του απολογητικού του υπομνήματος, ο κ. Τσουκάτος, αναφέρεται στην αντιμετώπιση που του είχε από το ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η όλη υπόθεση. Αφού, επισημαίνει ότι παρέδωσε το 1. εκατ. στο ταμείο του κόμματος με αντίστοιχη καταστροφή των κουπονιών της οικονομικής εξόρμησης, παραδέχεται ότι η κατάθεση των χρημάτων αυτών στο κόμμα δεν προκύπτει από τα επίσημα βιβλία του ταμείου.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά την αποκάλυψη των γεγονότων επίσημη θέση του κόμματός μου υπήρξε πως «από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία δεν προκύπτει η κατάθεση του ποσού στο ταμείο». Αυτό είναι αληθές. Ούτε και θα μπορούσε να προκύπτει από τα επίσημα βιβλία. Είναι γνωστό στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ πως άλλη η εικόνα των βιβλίων και άλλη η πραγματικότητα του ταμείου. Η νέα ηγεσία όμως του κόμματος όφειλε να ζητήσει τα ανεπίσημα στοιχεία της αντίστοιχης περιόδου και να μιλήσει καθαρά με τα πρόσωπα που ασχολούνταν με τα οικονομικά Πάνω από όλα, θεωρώ πως έπρεπε να ακούσει και εμένα. Γνωρίζουν οι πάντες άριστα, καμιά μεγάλη χορηγία (άνω του τότε νομίμου ορίου των 10.000.000 δρχ. και σήμερα των 15.000 ευρώ) δεν αναγραφόταν στα επίσημα βιβλία. Αν συνέβαινε, τα βιβλία θα απορρίπτονταν κατά το νόμιμο έλεγχό τους από τη Βουλή και οι συνέπειες θα ήταν πέραν των ποινικών κυρώσεων για την παραβίαση του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, η μείωση κατά 50% της ετήσιας κρατικής χορηγίας (σήμερα 22 εκατ. ευρώ)».

Πάντως, χθες, ο πρώην υπεύθυνος το τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Αυγερινός κάλυψε τον κ. Τσουκάτο καταθέτοντας στον κ. Ζαγοριανό. «Μας έφερνε μεγάλα χρηματικά ποσά και μάλιστα το 1999 έφερε αντίστοιχο ποσό με αυτό που με ρωτάτε (σ.σ. 1 εκατ. γερμανικά μάρκα). Όπως τον γνωρίζω εγώ σαν άνθρωπο αποκλείεται να έχει βάλει χρήματα στην τσέπη του» ανάφερε στον ανακριτή ο κ. Αυγερινός, χωρίς ωστόσο, να γνωρίζει όπως κατέθεσε, τη προέλευση των χρημάτων.

Στο Μόναχο ο Ζαγοριανός

Εν τω μεταξύ για Μόναχο αναχωρεί ο κ. Ζαγοριανός και ο εισαγγελέας εφετών αρμόδιος για θέματα εκδόσεων κ. Ευ. Παντιώρας. Στόχος τους είναι να επισπεύσουν τις διαδικασίες έκδοσης του Μιχ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα υποστηρίζοντας νομικά τα δυο εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από τις ελληνικές αρχές σε βάρος του. Γι’αυτό το λόγο θα υποστηρίξουν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ότι ο χρόνος τέλεσης των αδικημάτων του Χριστοφοράκου επεκτείνεται μέχρι τον Οκτώβριο του 2005, οπότε και δεν υπάρχει ζήτημα παραγραφής που να εμποδίζει την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Ο Μιχ. Χριστοφοράκος, που κρατείται Στάντελχάϊμ του Μονάχου αναμένεται να συνεχίσει την κατάθεσή του στην εισαγγελέα Μπόιμλερ Χεσλ, επιδιώκοντας όπως αναφέρουν οι πληροφορίες να παραμείνει στην Γερμανία και να δικαστεί εκεί ως Γερμανός υπήκοος. Πάντως, για πρώτη φορά οι γερμανικές αρχές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης του στην Ελλάδα, κρίνοντας που το μεγαλύτερο μέρος των αδικημάτων που αντιμετωπίζει ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης δεν έχει παραγραφεί.

Οι  κ.κ. Ζαγοριανός και Παντιώρας, οι οποίο αναχωρούν σήμερα το βράδυ για Μόναχο, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή. Θα ακολουθήσουν οι απολογίες των παρένθετων προσώπων, οι λογαριασμοί των οποίων χρησιμοποιήθηκαν, για να φτάσει το 1. εκατ. γερμανικά μάρκα και να κατατεθεί στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ το 1999, όπως υποστηρίζει ο κ. Τσουκάτος.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα