Οι σουπερ σταρ της κουτάλας

Οι σουπερ σταρ της κουτάλας

Μπορεί να μην τους φαίνεται, είναι όμως πάμπλουτοι! Εστω κι αν δεν κυκλοφορούν με Cayenne ή δεν κά­νουν διακοπές στο Μόντε Κάρλο, το χρηματιστήριο της τηλεοπτικής κου­τάλας καλά κρατεί. Εχετε σκεφτεί ότι η κυρία Βέφα μπορεί να έβγαλε πε­ρισσότερα χρήματα από την οικο­δέσποινα της εκπομπής Ελένη Μενεγάκη ή ότι ο Ηλίας Μα­μαλάκης εξαργύρωσε την προσωπική του μετοχή καλύτερα και από τον διευθυντή προγράμματος του καναλιού στο οποίο εργαζόταν, τον Πέτρο Μπούτο; Οι άνθρωποι αυτ

Οι σουπερ σταρ της κουτάλας

Μπορεί να μην τους φαίνεται, είναι όμως πάμπλουτοι! Εστω κι αν δεν κυκλοφορούν με Cayenne ή δεν κά­νουν διακοπές στο Μόντε Κάρλο, το χρηματιστήριο της τηλεοπτικής κου­τάλας καλά κρατεί. Εχετε σκεφτεί ότι η κυρία Βέφα μπορεί να έβγαλε πε­ρισσότερα χρήματα από την οικο­δέσποινα της εκπομπής Ελένη Μενεγάκη ή ότι ο Ηλίας Μα­μαλάκης εξαργύρωσε την προσωπική του μετοχή καλύτερα και από τον διευθυντή προγράμματος του καναλιού στο οποίο εργαζόταν, τον Πέτρο Μπούτο; Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να μας έμαθαν να μαγειρεύουμε, εναπόθεσαν όμως στη μαρμίτα τους αστρονομικές αμοιβές.

Η Βέφα και τα μυθικά της σπίτια!

Πρώτη διδάξασα η τηλεοπτική μαγείρισσα Βέφα Αλεδιάδου. Χημικός στο επάγγελμα, κατάλαβε ότι η κωνσταντινουπολίτικη τσαχπινιά της κάνει τηλεοπτικό γκελ με το αζημίωτο. Δια­θέτοντας τρία σπίτια, ένα στα βόρεια, μια απίστευτη έπαυλη στα νότια προάστια και μια εξοχική βίλα υπερπαραγωγή στη Χαλκιδική (τύφλα να χει το κονάκι των Χολιγουντιανών σταρ), απέδειξε ότι είναι μια δαιμόνια business woman. Το 1980 βγά­ζει το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Πρόσκληση σε γεύμα». Αυ­τό δεν ήταν παρά μόνο η αρχή. Οι τζίροι θα χτυπήσουν κόκκι­νο όταν θα γίνει η βασική μαγείρισσα του «Πρωινού καφέ». Η συμφωνία με το κανάλι του Αμαρουσίου ήταν να μην παίρνει αμοιβή αλλά διαφημιστικό χρόνο προκειμένου να προμοτάρει την προσωπική της επιχείρηση, που δεν είναι άλλη από το «Vefas House». Ατάκες του τύπου «στα Vefas House θα βρείτε τις φορμίτσες για να φτιάξετε το κεκάκι ή στολίδια για το γιορτινό σας τραπέζι» γίνονται το τηλεοπτικό σήμα κατατε­θέν της. Τελικός απολογισμός; Στα είκοσι χρόνια έχει εκδώσει 11 βιβλία, έχει ανοίξει 19 καταστήματα που φέρουν το όνομά της και έχει κάνει εκπομπές μέχρι και στο κανάλι ΣΙΓΜΑ της Κύ­πρου... Ο κορβανάς έχει γεμίσει χρήμα και χάρη σε εκείνη ζουν πλουσιοπάροχα τρία σπίτια: το δικό της, της κόρης της Αλεδίας (γράφει και εκείνη βιβλία) και της Αντζυς Αλεδιάδου (της λιγότερο γνωστής κόρης της), που μαζί με τον άνδρα της Γιάννη Ντόντορο διευθύ­νουν... τι άλλο; Τα γνωστά «Vefas House»!

Μπουκιά και χιλιάρικο!

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και ο έτερος τηλεο­πτικός σταρ Ηλίας Μαμαλάκης. Φήμες τον ήθελαν να παίρνει για κάθε επεισόδιο του δημοφιλούς «Μπουκιά και συχώριο» 2.000 ευρώ! Το οικονομικό του limit up όμως θα έρθει και από αλλού. Ως άνθρωπος που ασχολείται με το design προϊόντων σε βιομη­χανίες τροφίμων, δημιουργεί το Greek Mac και Greek Chicken για χάρη της «McDonalds» και γεμίζει τις τσέπες του χρήμα. Η καρ-τουνίστικη φυσιογνωμία του τον κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή και μια σειρά από εταιρείες -αφού πρώτα κόψουν επιταγές με... μη­δενικά- τον πείθουν να κάνει διαφήμιση στα προϊόντα τους. Ο ραδιοφωνικός σταθμός City τον διεκδικεί από τον ΣΚΑΪ και τον κερδίζει πασπαλίζοντας το ταλέντο του με «χρυσάφι». Η «Γαία» βγάζει σάλτσες με το όνομά του και σε συνεργασία με τα ζαχα­ροπλαστεία «Fresh» και τον Chartier λανσάρουν 4 καινούριες σοκολάτες. Διαθέτει δικό του γραφείο στην Κηφισιά, μανατζάρεται από τη σύζυγό του και για να βρει ημερομηνία προκει­μένου να κάνει μια παρουσίαση κρασιού, ποτού ή άλλου προϊό­ντος, καλό είναι να του προκαταβάλει την αμοιβή του.

Ακριβό μου γλυκό

Ο Στέλιοι Παρλιάρος είναι ο πιο γλυκός millionaire της γκουρ-μεδοπαρέας. Ο άνθρωπος που μας άλλαξε τη γευστική αντίληψη πάνω στα γλυκά. Τα ζαχαροπλαστεία «Fresh» έγιναν της μό­δας όταν η Ζωή Λάσκαρη και η Αλίκη Βουγιουκλάκη αγόραζαν από εκεί την τάρτα φράουλα. Οταν το όνομά του ταυτίστηκε με την εκπομπή του Φώτη και της Μαρίας, το «Σαν το σπίτι σας», η εταιρία «Υφαντής» θα του αραδιάσει ασύλληπτα πο­σά στα πόδια προκειμένου τα «Fresh» να γίνουν δικά τους. Τη δόξα πολλοί εμίσησαν, το χρήμα ουδείς! Η πώληση θα πραγ­ματοποιηθεί και έτσι εκείνος θα ανοίξει ένα νέο εργαστήριο στον Λυκαβηττό, όπου θα κάνει γλυκά κατά παραγγελία σε ανθρώ­πους της υψηλής κοινωνίας. Ηταν ο άνθρωπος, για παράδειγ­μα, που πήγε στη βίλα του Μίνωα Κυριακού στην Εκάλη για να φτιάξει την τούρτα του γάμου του με τη Μαρί. Είναι αυτός που για να δώσει το «παρών» σε ένα συνέδριο στην Κύπρο, φτιά­χνοντας γλυκά για τους παριστάμενους με τη μοναδική του τε­χνική, πληρώθηκε σύμφωνα με τις φήμες 10.000 ευρώ. Η εκ­πομπή του «Γλυκές αλχημείες» τον βοηθά να διαφημίσει τις πρώτες ύλες που εισάγει (από βανίλια μέχρι ακριβούτσικη σο­κολάτα), να γεμίσει τα σεμινάριά του με μαθητές και, το κυριό­τερο, τον κρατά στα υψηλά κασέ!

«Κορρές» και «Γαία» έβγαλαν προϊόντα με το όνομά του αυ­ξάνοντας τον τραπεζικό του λογαριασμό. Οσο για τα βιβλία του; Ο εκδοτικός οίκος Σιδέρης έχει να το λέει: τα περισσότερα από αυτά πήγαν σε τρίτες και τέταρτες εκδόσεις και έγιναν best sellers, ενώ το ποσοστό του από τις πωλήσεις είναι 15%, όταν οι κανο­νικοί συγγραφείς δεν ξεπερνούν το 8% με 10%!

Η Τασία, οι τρελοί λογαριασμοί και τα πουρμπουάρ!

Μπορεί η Τασία Δενδρινού να μην κυκλοφορεί με Louis Vuitton, να απαρνείται τους οίκους μόδας και τα πολυτελή αυτοκίνητα και να μην την πιάνει το μάτι σας, χάρη στην κατσαρόλα της όμως η προσωπική της περιουσία έχει αυξηθεί κατά πολύ. Οι τηλεοπτι­κές της εμφανίσεις, τα βιβλία της και κυρίως το εστιατόριό της στην Κεφαλλονιά την έβαλαν στη χρυσή δεκάδα των πλουσίων της κουζίνας. Οσκαρούχοι σταρ και μεγαλοεπιχειρηματίες πληρώ­νουν αδρά τον αστακό και τη μακαρονάδα του με τον λογαρια­σμό πολλές φορές να αγγίζει πολλές εκατοντάδες ευρώ και η ίδια αποκτά όλο και περισσότερα ακίνητα στο Φισκάρδο. Διαθέτει ξε­νοδοχείο, σπίτι στην Αθήνα και χτίζει μια πολυτελέστατη βίλα πολ­λών τετραγωνικών στο νησί της. Το πόσο άνετη είναι οικονομικά φαίνεται και από την σε ετήσια βάση επίσκεψή της στο μαγαζί που τραγουδάει ο φίλος της Αντώνης Ρέμος. Πάει τουλάχιστον δέ­κα φορές τη σεζόν, κάνοντας σε κάθε ξενύχτι της λογαριασμό που ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ, ενώ κάθεται πάντα πρώτο τραπέζι πί­στα. Για τραπέζι στο δικό της μαγαζί, πάντως, οι φήμες λένε ότι υπάρχουν άνθρωποι-επιχειρηματίες και εφοπλιστές που την πλη­σιάζουν και της προσφέρουν 1.000 έως 1.500 ευρώ, προκειμένου να τακτοποιηθούν άμεσα!

Τα φαγκρόπουλα του Λευτέρη!

Στις χρυσές κουτάλες ανήκει και ο ιδιοκτήτης του «Βαρούλκου» Λευτέρη Λαζάρου. Μπορεί να ξεκίνησε ως μάγειρας στα κα­ράβια, είχε μια τύχη όμως: να τον συμπαθήσει η Γιάννα Αγγε­λοπούλου! Στη διεκδίκηση αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, βασιλείς και αθάνατοι απολαμβάνουν δείπνα σ αυ­τόν, σημειώνοντας τρελούς τζίρους και τα φαγκρόπουλα ανα­δεικνύονται ολυμπιονίκες!

Εκπροσωπεί την ελληνική κουζίνα στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ (με το αζημίωτο βέβαια) και το 2002 παίρνει το πολυπόθητο αστέρι Michelin. Διαφημίζει την ελληνική κουζίνα στα πέρατα της Γης και αποκτά μόνιμη συνεργασία με τον Οργανισμό Προ­ώθησης Εξαγωγών λανσάροντας προϊόντα από τη χώρα μας. Λέ­γεται μάλιστα ότι ο ΟΠΕ υπήρξε ιδιαίτερα γαλαντόμος μαζί του.

Τα υψηλά κασέ και ο Εκτορας της οργής!

Μάγειρας που ξέρει να διεκδικεί υψηλά κασέ είναι και ο Γιάννης Γκελντής. Πέρασε ένα φεγγάρι από τον «Πρωινό καφέ» και έκτοτε έγινε σύμβουλος σε διάφορα εστιατόρια. Η ταρίφα; Λένε οι άνθρωποι του χώρου 3.000 με 5.000 ευρώ ο κατάλογος με το μενού και 2.000 η εβδομαδιαία επίσκεψη στην κουζίνα για να διαπιστωθεί ότι όλα βαίνουν καλώς. Συνεργάζεται με το Star Channel και πρόσφατα υπέκυψε στο οικονομικό deal του Βε­ρόπουλου, για δυο σειρές από 25 βιβλία που έβγαλε μαζί με τον διαιτολόγο Κωνσταντίνο Ξένο.

 

 

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης είναι από τους δυνατούς επιχειρημα­τίες της κουζίνας.

Στα εστιατόριά του «Γιορτή», «Εργαστήρι» και «Πί­τα Μπαξεβάνη» (έχει δεχτεί πολλές προτάσεις για να τα πουλήσει) γίνεται συνωστισμός, ενώ κλασάτοι χώροι όπως το «Grand Resort» στο Λαγονήσι και οι «Ορίζοντες» στον Λυκαβηττό τον πληρώνουν μυθι­κά ποσά προκειμένου ο κόσμος να ευχαριστιέται δυ­νατές γεύσεις από τα χέρια του. Το όνομά του στοι­χίζει πολλά. Πρόσφατα πληρώθηκε αρκετές χιλιάδες ντιρχάμ για να φτιάξει το εστιατόριο «Ελιά» στο ξε­νοδοχείο «Naestc» του Ντουμπάι! Ο Χριστόφορος Πέσκιας μάς έμαθε να πληρώνουμε τουλάχι­στον 150 ευρώ το κεφάλι για το «48» και το «Balthazar», αλλά, παρ όλα αυτά, έπρεπε να κάνεις κράτηση για να βρεις τραπέζι για πιάτα που έχουν πάνω τους το άγγιγμα του Μίδα! Σήμερα είναι από τους βασικούς συνεργάτες της εταιρείας αλλαντικών «Creta Farm». Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου έχει το δικό του site με συνταγές που πήζει στη διαφήμιση, προμοτάρει τα βι­βλία του και μας ενημερώνει για σεμινάρια μαγειρικής. Η ιδέα που είχε να μας μάθει πώς φτιάχνεται το σούσι μετατρέποντάς μας σε «Matsuhisa» και «Νοbou» έκανε την κάθε πικραμένη κοσμικιά να το ρίξει στην εξάσκηση πληρώνοντας την ιαπωνική τέχνη όσο - όσο.

Η νέα τηλεοπτική μόδα στη ζωή μας ακούει στο όνομα Εκτο­ρας Μποτρίνι ή ο Ελληνας Gordon Ramsay! Φόρεσε τους σκού­φους του (χρυσούς πάντα, μια και το εστιατόριό του «Etrusco» στην Κέρκυρα θεωρείται από τα καλύτερα) και είπε «φώτα - κάμερες - πάμε!» για να μεταμορφωθεί στον Εκτορα της οργής προκειμένου να επενδύσει στην επιχειρηματική του αξία ακό­μη περισσότερο. Η ζήτησή του είναι μεγάλη. Ηδη έγινε σύμ­βουλος στην αλυσίδα εστιατορίων «La pasteria», αυξάνοντας κατά πολύ τις ετήσιες αποδοχές του. Ο Ιταλός σεφ αποδεικνύ­ει μαζί με όλους τους άλλους συναδέλφους του ότι στην εγχώ­ρια κουζίνα εδώ και χρόνια επικρατεί ένας συνωστισμός εκα­τομμυριούχων!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης