
Οι σουπερ σταρ της κουτάλας
Μπορεί να μην τους φαίνεται, είναι όμως πάμπλουτοι! Εστω κι αν δεν κυκλοφορούν με Cayenne ή δεν κάνουν διακοπές στο Μόντε Κάρλο, το χρηματιστήριο της τηλεοπτικής κουτάλας καλά κρατεί. Εχετε σκεφτεί ότι η κυρία Βέφα μπορεί να έβγαλε περισσότερα χρήματα από την οικοδέσποινα της εκπομπής Ελένη Μενεγάκη ή ότι ο Ηλίας Μαμαλάκης εξαργύρωσε την προσωπική του μετοχή καλύτερα και από τον διευθυντή προγράμματος του καναλιού στο οποίο εργαζόταν, τον Πέτρο Μπούτο; Οι άνθρωποι αυτ

Μπορεί να μην τους φαίνεται, είναι όμως πάμπλουτοι! Εστω κι αν δεν κυκλοφορούν με Cayenne ή δεν κάνουν διακοπές στο Μόντε Κάρλο, το χρηματιστήριο της τηλεοπτικής κουτάλας καλά κρατεί. Εχετε σκεφτεί ότι η κυρία Βέφα μπορεί να έβγαλε περισσότερα χρήματα από την οικοδέσποινα της εκπομπής Ελένη Μενεγάκη ή ότι ο Ηλίας Μαμαλάκης εξαργύρωσε την προσωπική του μετοχή καλύτερα και από τον διευθυντή προγράμματος του καναλιού στο οποίο εργαζόταν, τον Πέτρο Μπούτο; Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να μας έμαθαν να μαγειρεύουμε, εναπόθεσαν όμως στη μαρμίτα τους αστρονομικές αμοιβές.
Η Βέφα και τα μυθικά της σπίτια!
Πρώτη διδάξασα η τηλεοπτική μαγείρισσα Βέφα Αλεδιάδου. Χημικός στο επάγγελμα, κατάλαβε ότι η κωνσταντινουπολίτικη τσαχπινιά της κάνει τηλεοπτικό γκελ με το αζημίωτο. Διαθέτοντας τρία σπίτια, ένα στα βόρεια, μια απίστευτη έπαυλη στα νότια προάστια και μια εξοχική βίλα υπερπαραγωγή στη Χαλκιδική (τύφλα να χει το κονάκι των Χολιγουντιανών σταρ), απέδειξε ότι είναι μια δαιμόνια business woman. Το 1980 βγάζει το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Πρόσκληση σε γεύμα». Αυτό δεν ήταν παρά μόνο η αρχή. Οι τζίροι θα χτυπήσουν κόκκινο όταν θα γίνει η βασική μαγείρισσα του «Πρωινού καφέ». Η συμφωνία με το κανάλι του Αμαρουσίου ήταν να μην παίρνει αμοιβή αλλά διαφημιστικό χρόνο προκειμένου να προμοτάρει την προσωπική της επιχείρηση, που δεν είναι άλλη από το «Vefas House». Ατάκες του τύπου «στα Vefas House θα βρείτε τις φορμίτσες για να φτιάξετε το κεκάκι ή στολίδια για το γιορτινό σας τραπέζι» γίνονται το τηλεοπτικό σήμα κατατεθέν της. Τελικός απολογισμός; Στα είκοσι χρόνια έχει εκδώσει 11 βιβλία, έχει ανοίξει 19 καταστήματα που φέρουν το όνομά της και έχει κάνει εκπομπές μέχρι και στο κανάλι ΣΙΓΜΑ της Κύπρου... Ο κορβανάς έχει γεμίσει χρήμα και χάρη σε εκείνη ζουν πλουσιοπάροχα τρία σπίτια: το δικό της, της κόρης της Αλεδίας (γράφει και εκείνη βιβλία) και της Αντζυς Αλεδιάδου (της λιγότερο γνωστής κόρης της), που μαζί με τον άνδρα της Γιάννη Ντόντορο διευθύνουν... τι άλλο; Τα γνωστά «Vefas House»!
Μπουκιά και χιλιάρικο!
Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και ο έτερος τηλεοπτικός σταρ Ηλίας Μαμαλάκης. Φήμες τον ήθελαν να παίρνει για κάθε επεισόδιο του δημοφιλούς «Μπουκιά και συχώριο» 2.000 ευρώ! Το οικονομικό του limit up όμως θα έρθει και από αλλού. Ως άνθρωπος που ασχολείται με το design προϊόντων σε βιομηχανίες τροφίμων, δημιουργεί το Greek Mac και Greek Chicken για χάρη της «McDonalds» και γεμίζει τις τσέπες του χρήμα. Η καρ-τουνίστικη φυσιογνωμία του τον κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή και μια σειρά από εταιρείες -αφού πρώτα κόψουν επιταγές με... μηδενικά- τον πείθουν να κάνει διαφήμιση στα προϊόντα τους. Ο ραδιοφωνικός σταθμός City τον διεκδικεί από τον ΣΚΑΪ και τον κερδίζει πασπαλίζοντας το ταλέντο του με «χρυσάφι». Η «Γαία» βγάζει σάλτσες με το όνομά του και σε συνεργασία με τα ζαχαροπλαστεία «Fresh» και τον Chartier λανσάρουν 4 καινούριες σοκολάτες. Διαθέτει δικό του γραφείο στην Κηφισιά, μανατζάρεται από τη σύζυγό του και για να βρει ημερομηνία προκειμένου να κάνει μια παρουσίαση κρασιού, ποτού ή άλλου προϊόντος, καλό είναι να του προκαταβάλει την αμοιβή του.
Ακριβό μου γλυκό
Ο Στέλιοι Παρλιάρος είναι ο πιο γλυκός millionaire της γκουρ-μεδοπαρέας. Ο άνθρωπος που μας άλλαξε τη γευστική αντίληψη πάνω στα γλυκά. Τα ζαχαροπλαστεία «Fresh» έγιναν της μόδας όταν η Ζωή Λάσκαρη και η Αλίκη Βουγιουκλάκη αγόραζαν από εκεί την τάρτα φράουλα. Οταν το όνομά του ταυτίστηκε με την εκπομπή του Φώτη και της Μαρίας, το «Σαν το σπίτι σας», η εταιρία «Υφαντής» θα του αραδιάσει ασύλληπτα ποσά στα πόδια προκειμένου τα «Fresh» να γίνουν δικά τους. Τη δόξα πολλοί εμίσησαν, το χρήμα ουδείς! Η πώληση θα πραγματοποιηθεί και έτσι εκείνος θα ανοίξει ένα νέο εργαστήριο στον Λυκαβηττό, όπου θα κάνει γλυκά κατά παραγγελία σε ανθρώπους της υψηλής κοινωνίας. Ηταν ο άνθρωπος, για παράδειγμα, που πήγε στη βίλα του Μίνωα Κυριακού στην Εκάλη για να φτιάξει την τούρτα του γάμου του με τη Μαρί. Είναι αυτός που για να δώσει το «παρών» σε ένα συνέδριο στην Κύπρο, φτιάχνοντας γλυκά για τους παριστάμενους με τη μοναδική του τεχνική, πληρώθηκε σύμφωνα με τις φήμες 10.000 ευρώ. Η εκπομπή του «Γλυκές αλχημείες» τον βοηθά να διαφημίσει τις πρώτες ύλες που εισάγει (από βανίλια μέχρι ακριβούτσικη σοκολάτα), να γεμίσει τα σεμινάριά του με μαθητές και, το κυριότερο, τον κρατά στα υψηλά κασέ!
«Κορρές» και «Γαία» έβγαλαν προϊόντα με το όνομά του αυξάνοντας τον τραπεζικό του λογαριασμό. Οσο για τα βιβλία του; Ο εκδοτικός οίκος Σιδέρης έχει να το λέει: τα περισσότερα από αυτά πήγαν σε τρίτες και τέταρτες εκδόσεις και έγιναν best sellers, ενώ το ποσοστό του από τις πωλήσεις είναι 15%, όταν οι κανονικοί συγγραφείς δεν ξεπερνούν το 8% με 10%!
Η Τασία, οι τρελοί λογαριασμοί και τα πουρμπουάρ!
Μπορεί η Τασία Δενδρινού να μην κυκλοφορεί με Louis Vuitton, να απαρνείται τους οίκους μόδας και τα πολυτελή αυτοκίνητα και να μην την πιάνει το μάτι σας, χάρη στην κατσαρόλα της όμως η προσωπική της περιουσία έχει αυξηθεί κατά πολύ. Οι τηλεοπτικές της εμφανίσεις, τα βιβλία της και κυρίως το εστιατόριό της στην Κεφαλλονιά την έβαλαν στη χρυσή δεκάδα των πλουσίων της κουζίνας. Οσκαρούχοι σταρ και μεγαλοεπιχειρηματίες πληρώνουν αδρά τον αστακό και τη μακαρονάδα του με τον λογαριασμό πολλές φορές να αγγίζει πολλές εκατοντάδες ευρώ και η ίδια αποκτά όλο και περισσότερα ακίνητα στο Φισκάρδο. Διαθέτει ξενοδοχείο, σπίτι στην Αθήνα και χτίζει μια πολυτελέστατη βίλα πολλών τετραγωνικών στο νησί της. Το πόσο άνετη είναι οικονομικά φαίνεται και από την σε ετήσια βάση επίσκεψή της στο μαγαζί που τραγουδάει ο φίλος της Αντώνης Ρέμος. Πάει τουλάχιστον δέκα φορές τη σεζόν, κάνοντας σε κάθε ξενύχτι της λογαριασμό που ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ, ενώ κάθεται πάντα πρώτο τραπέζι πίστα. Για τραπέζι στο δικό της μαγαζί, πάντως, οι φήμες λένε ότι υπάρχουν άνθρωποι-επιχειρηματίες και εφοπλιστές που την πλησιάζουν και της προσφέρουν 1.000 έως 1.500 ευρώ, προκειμένου να τακτοποιηθούν άμεσα!
Τα φαγκρόπουλα του Λευτέρη!
Στις χρυσές κουτάλες ανήκει και ο ιδιοκτήτης του «Βαρούλκου» Λευτέρη Λαζάρου. Μπορεί να ξεκίνησε ως μάγειρας στα καράβια, είχε μια τύχη όμως: να τον συμπαθήσει η Γιάννα Αγγελοπούλου! Στη διεκδίκηση αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, βασιλείς και αθάνατοι απολαμβάνουν δείπνα σ αυτόν, σημειώνοντας τρελούς τζίρους και τα φαγκρόπουλα αναδεικνύονται ολυμπιονίκες!
Εκπροσωπεί την ελληνική κουζίνα στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ (με το αζημίωτο βέβαια) και το 2002 παίρνει το πολυπόθητο αστέρι Michelin. Διαφημίζει την ελληνική κουζίνα στα πέρατα της Γης και αποκτά μόνιμη συνεργασία με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών λανσάροντας προϊόντα από τη χώρα μας. Λέγεται μάλιστα ότι ο ΟΠΕ υπήρξε ιδιαίτερα γαλαντόμος μαζί του.
Τα υψηλά κασέ και ο Εκτορας της οργής!
Μάγειρας που ξέρει να διεκδικεί υψηλά κασέ είναι και ο Γιάννης Γκελντής. Πέρασε ένα φεγγάρι από τον «Πρωινό καφέ» και έκτοτε έγινε σύμβουλος σε διάφορα εστιατόρια. Η ταρίφα; Λένε οι άνθρωποι του χώρου 3.000 με 5.000 ευρώ ο κατάλογος με το μενού και 2.000 η εβδομαδιαία επίσκεψη στην κουζίνα για να διαπιστωθεί ότι όλα βαίνουν καλώς. Συνεργάζεται με το Star Channel και πρόσφατα υπέκυψε στο οικονομικό deal του Βερόπουλου, για δυο σειρές από 25 βιβλία που έβγαλε μαζί με τον διαιτολόγο Κωνσταντίνο Ξένο.
Ο Γιάννης Μπαξεβάνης είναι από τους δυνατούς επιχειρηματίες της κουζίνας.
Στα εστιατόριά του «Γιορτή», «Εργαστήρι» και «Πίτα Μπαξεβάνη» (έχει δεχτεί πολλές προτάσεις για να τα πουλήσει) γίνεται συνωστισμός, ενώ κλασάτοι χώροι όπως το «Grand Resort» στο Λαγονήσι και οι «Ορίζοντες» στον Λυκαβηττό τον πληρώνουν μυθικά ποσά προκειμένου ο κόσμος να ευχαριστιέται δυνατές γεύσεις από τα χέρια του. Το όνομά του στοιχίζει πολλά. Πρόσφατα πληρώθηκε αρκετές χιλιάδες ντιρχάμ για να φτιάξει το εστιατόριο «Ελιά» στο ξενοδοχείο «Naestc» του Ντουμπάι! Ο Χριστόφορος Πέσκιας μάς έμαθε να πληρώνουμε τουλάχιστον 150 ευρώ το κεφάλι για το «48» και το «Balthazar», αλλά, παρ όλα αυτά, έπρεπε να κάνεις κράτηση για να βρεις τραπέζι για πιάτα που έχουν πάνω τους το άγγιγμα του Μίδα! Σήμερα είναι από τους βασικούς συνεργάτες της εταιρείας αλλαντικών «Creta Farm». Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου έχει το δικό του site με συνταγές που πήζει στη διαφήμιση, προμοτάρει τα βιβλία του και μας ενημερώνει για σεμινάρια μαγειρικής. Η ιδέα που είχε να μας μάθει πώς φτιάχνεται το σούσι μετατρέποντάς μας σε «Matsuhisa» και «Νοbou» έκανε την κάθε πικραμένη κοσμικιά να το ρίξει στην εξάσκηση πληρώνοντας την ιαπωνική τέχνη όσο - όσο.
Η νέα τηλεοπτική μόδα στη ζωή μας ακούει στο όνομα Εκτορας Μποτρίνι ή ο Ελληνας Gordon Ramsay! Φόρεσε τους σκούφους του (χρυσούς πάντα, μια και το εστιατόριό του «Etrusco» στην Κέρκυρα θεωρείται από τα καλύτερα) και είπε «φώτα - κάμερες - πάμε!» για να μεταμορφωθεί στον Εκτορα της οργής προκειμένου να επενδύσει στην επιχειρηματική του αξία ακόμη περισσότερο. Η ζήτησή του είναι μεγάλη. Ηδη έγινε σύμβουλος στην αλυσίδα εστιατορίων «La pasteria», αυξάνοντας κατά πολύ τις ετήσιες αποδοχές του. Ο Ιταλός σεφ αποδεικνύει μαζί με όλους τους άλλους συναδέλφους του ότι στην εγχώρια κουζίνα εδώ και χρόνια επικρατεί ένας συνωστισμός εκατομμυριούχων!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr