Αυξάνονται τα κρούσματα(upd)
Αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα
Η γρίπη Α έχει μολύνει μέχρι τώρα 3.440 ανθρώπους σε 29 χώρες και έχει προκαλέσει 48 νεκρούς, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στη Γενεύη.
Η σημαντική αύξηση του αριθμού των περιστατικών των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, καθώς την Παρασκευή έφταναν τους 2.384, προκύπτει από τον διπλασιασμό των επιβεβαιω
Αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα
Η γρίπη Α έχει μολύνει μέχρι τώρα 3.440 ανθρώπους σε 29 χώρες και έχει προκαλέσει 48 νεκρούς, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στη Γενεύη.
Η σημαντική αύξηση του αριθμού των περιστατικών των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, καθώς την Παρασκευή έφταναν τους 2.384, προκύπτει από τον διπλασιασμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών στις ΗΠΑ, που είναι πλέον η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο.
Ο αριθμός επίσης των χωρών όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα της νόσου πέρασε από 24 σε 29 με την επιβεβαίωση περιστατικών στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Αργεντινή, την Βραζιλία και τον Παναμά.
Επιβεβαιώθηκαν τρία κρούσματα της νέας γρίπης στην Ιαπωνία
Τρεις Ιάπωνες άνδρες έχουν επιβεβαιωμένα προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης, μετέδωσαν σήμερα Σάββατο ιαπωνικά ΜΜΕ, επικαλούμενα αξιωματούχους υγείας.
Πρόκειται για τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ιαπωνία.Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε πως οι τρεις άνδρες είναι ένας καθηγητής γυμνασίου περίπου 40 ετών και δύο έφηβοι φοιτητές που είχαν επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η παγκόσμια εξάπλωση του ιού δεν έχει αφήσει να εξαλειφθούν οι φόβοι για μια ενδεχόμενη πανδημία, αν και επιστήμονες δηλώνουν πως αυτό το στέλεχος του ιού δεν φαίνεται να είναι περισσότερο φονικό απ΄ό,τι η εποχιακή γρίπη.
Ακόμη ένα κρούσμα στην Ιταλία
Tο πρώτο κρούσμα γρίπης Η1Ν1 στην Ιταλία, του οποίου ο φορεάς δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας της γειτονικής χώρας.
Πρόκειται για έναν άνδρα 70 ετών, του οποίου ο 11χρονος εγγονός είχε ταξιδέψει στο Μεξικό, προσεβλήθη από τον ιό και νοσηλεύεται στη Ρώμη. Στο νοσοκομείο βρίσκεται επίσης ο παππούς.
Το Υπουργείο Υγείας υπογράμμισε ότι πρόκειται για «κρούσμα οικογενειακής μόλυνσης» και ότι ανάλογες περιπτώσεις έχουν υπάρξει και σε άλλες χώρες. Πρόκειται για το 8ο κρούσμα του νέου ιού Η1Ν1 στην Ιταλία.
Αυστραλία
Μια γυναίκα από τη Νέα Νότια Ουαλία επιβεβαιώθηκε ότι προσβλήθηκε από τη νέα γρίπη Α, τον ιό H1N1. Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ασθένειας, στην Αυστραλία, όπως μετέδωσε το Australian Associated Press επικαλούμενο αξιωματούχους των εγχώριων υπηρεσιών Υγείας.
Η γυναίκα ασθένησε ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό, αλλά θεραπεύτηκε πλήρως, δήλωσε η Δρ. Τζανέτ Γιανγκ, κορυφαίο στέλεχος των υπηρεσιών υγείας στο Κουήνσλαντ.
Η γυναίκα έφθασε αεροπορικώς στην πρωτεύουσα του Κουήνσλαντ, Μπίσμπεην, από το Λος Άντζελες την Πέμπτη και οι εξετάσεις που διεξήχθησαν ότι είχε προσβληθεί, αλλά «ελαφρά», από τον H1N1, φέρεται να δήλωσε η Γιανγκ στο AAP.
Νέα κρούσματα του ιού Α σε Αργεντινή και Βραζιλία
Τέσσερα κρούσματα του νέου ιού της γρίπης, τα πρώτα στη χώρα, εντοπίστηκαν στη Βραζιλία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ζοσέ Γκόμες Τεμποράο. Οι τρεις από τους φορείς του ιού Α (Η1Ν1) έφτασαν στη χώρα από το Μεξικό και ένας από τις ΗΠΑ. Όλοι τους είναι νέοι και η υγεία τους εξελίσσεται καλά, όπως βεβαίωσε ο υπουργός.
Τα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στο Σάο Πάουλο, ένα στο Ρίο ντε Ζανέιρο και ένα στην πολιτεία Μίνας Ζεράις. «Η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο. Δεν υπάρχει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στη Βραζιλία, όλοι τους κόλλησαν στο εξωτερικό», τόνισε ο Τεμποράο.
Το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης εντοπίστηκε στην Αργεντινή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Πρόκειται για ένα τουρίστα που επέστρεψε στην Αργεντινή από το Μεξικό στις 25 Απριλίου και παρουσίασε συμπτώματα της γρίπης. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, Γκρασιέλα Οκάνα, ο ασθενής δεν νοσηλεύεται σε νοσοκομείο και η κατάστασή του είναι καλή. Με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι αρχές, στην Αργεντινή έχουν καταγραφεί 52 ύποπτα κρούσματα της γρίπης.
Μεταξύ των μέτρων που έλαβε η Αργεντινή για να αντιμετωπιστεί η επιδημία της νέας γρίπης είναι και η απαγόρευση, για 10 ημέρες, της προσγείωσης των αεροσκαφών που προέρχονται από το Μεξικό.
Η παγκόσμια εξάπλωση του ιού δεν έχει αφήσει να εξαλειφθούν οι φόβοι για μια ενδεχόμενη πανδημία, αν και επιστήμονες δηλώνουν πως αυτό το στέλεχος του ιού δεν φαίνεται να είναι περισσότερο φονικό από ό,τι η κοινή γρίπη.
Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 3.000 κρούσματα του ιού σε 27 χώρες και θάνατοι σε τρεις, με την πλειοψηφία στο Μεξικό και τον τελευταίο στον Καναδά.
Δεκατρείς χώρες αυξάνουν τα αποθέματα φαρμάκων για τη γρίπη
Δεκατρείς χώρες της Ασίας αποφάσισαν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε φάρμακα για να αντιμετωπίσουν της νέα γρίπη (γρίπη των χοίρων) και να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μοιραστούν «τα μέσα πρώτης ανάγκης» σε περίπτωση πανδημίας.
Οι υπουργοί Υγείας της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και τα δέκα μέλη του Asean συναντήθηκαν στην Μπανγκόκ για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου απέναντι στην απειλή του ιού Α (Η1Ν1).
Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο αποφάσισαν να εξετάσουν τις πιθανές ανάγκες, να αυξήσουν τα αποθέματα σημαντικών φαρμάκων και να ενισχύσουν τις ιατρικές δυνατότητες των χωρών, σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και εξοπλισμό ώστε να φτάσουν σε ένα αποτελεσματικό επίπεδο, αναφέρεται στο ανακοινωθέν.
ΠΟΥ: Να διαθέσει η Roche τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης του φαρμάκου Tamiflu στις χώρες που το χρειάζονται
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από την πλευρά του, ζήτησε από τη φαρμακευτική εταιρεία Roche να αναπτύξει τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης του φαρμάκου Tamiflu για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος πανδημίας από τη γρίπη Α, όπως ανακοίνωσε η ίδια η ελβετική εταιρεία.
Η Roche στην ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης «βρίσκονται καθ οδόν για προώθηση στις χώρες που τα χρειάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ», χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιες είναι αυτές Οι χώρες.
Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο δύο φάρμακα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης: το Tamiflu και το Relenza της βρετανικής εταιρείας GlaxoSmithKline.
Το σύνολο των αποθεμάτων του Tamiflu της Roche αποτελείται από 2 εκατομμύρια δόσεις που διαθέτει ο ΠΟΥ και άλλα 3 εκατομμύρια που έχει η ίδια η εταιρεία. Την περασμένη εβδομάδα η Roche ανακοίνωσε ότι αύξησε την παραγωγή της για να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση του φαρμάκου.
Διευκρινίσεις για τον ιό της νέας γρίπης Α και τις πιθανότητες μετάδοσής του στον άνθρωπο έδωσε την Πέμπτη η Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
1. Ο νέος ιός της γρίπης Α δεν έχει βρεθεί σε εκτροφές χοίρων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.
2. Στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, όλα τα ζώα ελέγχονται, καταρχήν σε επίπεδο στάβλου για ύπαρξη νοσημάτων, για τη διασφάλιση τόσο της δικής τους υγείας, όσο και του ανθρώπου.
3. Σύμφωνα με τον υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο, κανένα ζώο που εμφανίζει συμπτώματα οποιασδήποτε νόσου δε φτάνει στο στάδιο της σφαγής.
4. Ο υγειονομικός κρεοσκοπικός έλεγχος, που ακολουθεί μετά τη σφαγή, επιπλέον διασφαλίζει τον καταναλωτή καθώς τυχόν ακατάλληλα σφάγια κατάσχονται και απορρίπτονται.
5. Ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει από κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του με την προϋπόθεση ότι αυτά υφίστανται σωστό χειρισμό και καλό μαγείρεμα.
6. Ο Έλληνας καταναλωτής θα πρέπει να αναζητά ενημέρωση από αρμόδιους φορείς
Αβραμόπουλος: «Πιθανό το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα»
«Ούτε ολιγωρία, ούτε υπερβολές: Αυτή είναι, σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η στάση που κρατά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, απέναντι στον κίνδυνο εξάπλωσης της νέας γρίπης στη χώρα μας - στάση που σήμερα έλαβε τα εύσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.).
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την εμφάνιση του νέου ιού, ο κος Αβραμόπουλος επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ., για σοβαρό ενδεχόμενο αντιμετώπισης πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται, χωρίς να αποκλείεται και μια δραματική αύξηση της θνησιμότητας, αντίστοιχης με εκείνης της επιδημίας της «ισπανικής γρίπης» του 1918. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα κινείται για την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου.
«Είναι πολύ πιθανό, να έχουμε και το πρώτο κρούσμα και στην πατρίδα μας. Βασική μας αρχή, είναι η αλήθεια, η διαφάνεια, η ενημέρωση. Μ αυτά τα θέματα δεν παίζουμε» ανέφερε ο κος Αβραμόπουλος, προχωρώντας στη συνέχεια, στην επισκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί:
«Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έκρινε το ζήτημα ως πρώτης σημασίας. Έχουν ήδη υλοποιηθεί, όλες οι δράσεις που αφορούν στο επίπεδο πρόληψης και λειτουργούμε σε επίπεδο προετοιμασίας, εφαρμογής όλων των απαραίτητων μέτρων, για την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου. Θέσαμε σε εφαρμογή, το «σχέδιο Άρτεμις». Απαγορεύσαμε την εξαγωγή σε τρίτες χώρες και την διακίνηση αντι-ιικών φαρμάκων, (τα οποία επαρκούν για το 12% του πληθυσμού) με εξαίρεση 300 δείγματα που εστάλησαν στην Κύπρο που είχε άμεση ανάγκη. Τα φάρμακα διατίθενται πλέον, μόνον απ τα νοσοκομεία. Ελέγχουμε την αλόγιστη πρόσληψη, ώστε να μην καταστεί ανθεκτικός ο ιός σ αυτά. Περιορίζουμε την φαρμακευτική δαπάνη στη νοσοκομειακή τιμή. Προμηθεύσαμε την πρεσβεία μας στο Μεξικό και την ελληνική παροικία του Μεξικού. Κατέχουμε αντιδραστήρα για την αυτόνομη διάγνωση του ιού στη χώρα μας. Κάθε μέρα στις 4 το απόγευμα, εκδίδεται ανακοίνωση».
Ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, όπου έχουν εγκατασταθεί θερμικές κάμερες εντοπισμού των περιστατικών και έχει εξασφαλιστεί προσωπικό, για να ελέγχει τα εν λόγω περιστατικά. Στο σχεδιασμό, υπάρχει και η δημιουργία πρόσθετης γραμμής επικοινωνίας, οδηγίες, ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και των επαγγελματιών.
Τέλος, ο κος Αβραμόπουλος επανέλαβε πως η γρίπη δεν έχει σχέση με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος, καθώς μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο όπως η κοινή γρίπη - με το φτέρνισμα, αλλά και το κάπνισμα που μεταφέρει στη μύτη και το στόμα, τα επικίνδυνα μικρόβια.
Πιο καθησυχαστικός, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε πως «η ευαισθησία του ιού στα φάρμακα είναι παρήγορη» και πως «δεν έχει μεγάλη λοιμογονικότητα, ούτε την μεταδοτικότητα του ιού του 1918». Πάντως, ο επιδημιολόγος Δ. Τριχόπουλος, παρότι ανέφερε πως «η μέχρι τώρα πορεία του ιού μοιάζει να είναι καθησυχαστική και ο μοναδικός θάνατος που είχαμε στις ΗΠΑ, μοιάζει να οφείλεται και σε άλλα νοσήματα του φορέα, παραμένουν ερωτηματικά σε σχέση με την θανατηφόρα «ισπανική γρίπη» που ακολούθησε παρόμοια πορεία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr