Την παρασκευή εμβολίου ζήτησε ο ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήλθε σε επαφή με τη γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi Pasteur, που ειδικεύεται στον τομέα των εμβολίων, για να τής ζητήσει την ανάπτυξη και παρασκευή εμβολίου για τη γρίπη των χοίρων, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.
Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε επαφή με τις αμερικανικές φαρμακευτικές αρχές (FDA) και τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές αρχές (EMEA), οι οποίες είναι αρμόδιες για την αδει
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήλθε σε επαφή με τη γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi Pasteur, που ειδικεύεται στον τομέα των εμβολίων, για να τής ζητήσει την ανάπτυξη και παρασκευή εμβολίου για τη γρίπη των χοίρων, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.
Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε επαφή με τις αμερικανικές φαρμακευτικές αρχές (FDA) και τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές αρχές (EMEA), οι οποίες είναι αρμόδιες για την αδειοδότηση του εμβολίου που θα παρασκευασθεί, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Sanofi Pasteur.
Η εταιρεία «είναι έτοιμη να αναπτύξει εμβόλιο κατά του νέου ιού A/H1N1 που εντοπίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.
Η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο ΠΟΥ ήλθε σε επαφή μαζί της για την παρασκευή εμβολίου, ενώ η επίσης ελβετική Roche ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να στείλει 3 εκατομμύρια δόσεις του αντι-ιικού σκευάσματος Tamiflu ανά τον κόσμο.
Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline, που παρασκευάζει το δεύτερο φάρμακο που συνιστάται από τον ΠΟΥ, το Relenza, έχει χορηγήσει 100.000 κουτιά στις μεξικανικές αρχές και αναζητά τρόπους για την αύξηση της παραγωγής.
Το Tamiflu και το Relenza είναι αντι-ιικά σκευάσματα που προορίζονται για λήψη μετά τη μετάδοση του ιού. Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα (προληπτικό) εμβόλιο κατά της γρίπης των χοίρων.
Με την ανθρωπότητα να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πανδημία της γρίπης των χοίρων, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να απέχει ίσως και ώρες από το να κηρύξει τον ύψιστο βαθμό παγκόσμιου συναγερμού για αυτή τη νέα λαίλαπα και τις αγορές να «ασθενούν βαριά», τα σενάρια περί των οικονομικών επιπτώσεων αυτού του κλιμακούμενου εφιάλτη δίνουν και παίρνουν.
Σε μια αναγωγή της παλαιότερης γρίπης των πτηνών (το 2003), η Παγκόσμια Τράπεζα ήδη έχει προβλέψει πως το οικονομικό κόστος μιας ενδεχόμενης πανδημίας της νέας αυτής γρίπης θα ανέλθει τουλάχιστον στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, με το σύνολο σχεδόν των επαγγελματικών κλάδων και αγορών να υποκύπτουν – μετά την χρονίζουσα χρηματοπιστωτική κρίση – στη νέα αυτή απειλή.
Προφανώς η κρίση θα δώσει την ευκαιρία στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες που διαγωνίζονται για την παρασκευή του εμβολίου καταπολέμησης της γρίπης των χοίρων, με τους διευθύνοντες τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να έχουν ήδη δώσει και επισήμως την ανάλογη «παραγγελία».
Πέραν της Sanofi, για εμπλοκή στην χρυσοφόρα αυτή επιχείρηση ενδιαφέορνται να μπουν και οι Novartis AG και Baxter International Inc, οι οποίες επισήμως δεν έχουν στο «οπλοστάσιό» τους φάρμακο αντιϊκό τέτοιας δράσης. Οι ερευνητικές ομάδες των εταιρειών έχουν αποδυθεί το τελευταίο διάστημα σε έναν αγώνα δρόμου για να παρασκευάσουν πρώτες ένα εμβόλιο δραστικό κατά των μεταλλαγμένων ιών της γρίπης.
Ενδεικτική της ... τροπής που έχει πάρει ο «αγώνας» αυτός είναι και η πορεία των μετοχών αυτών των εταιριών. Όπου ήδη οι τίτλοι και των τριών έχουν πάρει την ανιούσα: αναλυτικότερα, η μετοχή της Sanofi διαπραγματεύεται στα 43,15 δολάρια (από 41,63 τη Δευτέρα) με άνοδο της τάξης του 2,89%. Άνοδος καταγράφεται και για τον τίτλο της Novartis (στα 37,25 δολάρια με κέρδη της τάξης του 1,67%) αλλά και για τον τίτλο της Baxter International Inc. (στα 49,68 δολάρια με κέρδη της τάξης του 0,91%).
Τι γίνεται όμως με τους άλλους δύο φαρμακευτικούς κολοσσούς που είχαν αναδειχθεί σε πρωταγωνιστές της προηγούμενης παγκόσμιας λαίλαπας το 2003; Η Roche Holding – Gilead Sciences Inc, κατασκευάστρια του αντιϊκού φαρμάκου Tamiflu που έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο από τον ιό SARS και η GlaxoSmithKline – Biota, κατασκευάστρια του ανταγωνιστικού σκευάσματος Relenza, προς ώρας μοιάζουν να αρκούνται στις αθρόες παραγγελίες των φαρμάκων τους τα οποία – και μέχρι να βρεθεί το περιβόητο εμβόλιο – αποτελούν την μόνη γνωστή και αξιόπιστη θεραπεία στην θανατηφόρα γρίπη!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr