Η κυβέρνηση λέει ναι στην προανακριτική για Παυλίδη

Η κυβέρνηση λέει ναι στην προανακριτική για Παυλίδη

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, σύστασης «προανακριτικής επιτροπής» για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση των άγονων γραμμών (ενδεχόμενο αδίκημα πρώην υπουργού Αιγαίου Αρ. Παυλίδη).

Όπως ανακοίνωσε ο ζ αντιπρόεδρος της Βουλής Β. Αποστολάτος, η συζήτηση θα αρχίσει στις πέντε το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας.

Από την κυβέρνηση διευκρινίστηκε ότι η Ν.Δ δεν θα φέρει δική

Η εθνική, η Βασίλω και ένας Ρεχάγκελ...

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, σύστασης «προανακριτικής επιτροπής» για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση των άγονων γραμμών (ενδεχόμενο αδίκημα πρώην υπουργού Αιγαίου Αρ. Παυλίδη).

Όπως ανακοίνωσε ο ζ αντιπρόεδρος της Βουλής Β. Αποστολάτος, η συζήτηση θα αρχίσει στις πέντε το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας.

Από την κυβέρνηση διευκρινίστηκε ότι η Ν.Δ δεν θα φέρει δική της πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής, αλλά η συζήτηση θα διεξαχθεί επί της προτάσεως που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Στην ψηφοφορία απαιτούνται 151 ψήφοι και η συγκρότηση της επιτροπής αναμένεται να γίνει μέχρι την Τετάρτη.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει ως εξής: «Είναι σταθερή θέση μας η ανάγκη διαφάνειας σε όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου. Υποθέσεις που αφορούν στην τιμή και την υπόληψη δημόσιων προσώπων πρέπει να διερευνώνται πλήρως, ώστε να μη μένουν στους πολίτες αμφιβολίες ή αναπάντητα ερωτήματα. Αυτό ισχύει και για τη υπόθεση που εστάλη από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και αφορά τον πρώην Υπουργό Αριστοτέλη Παυλίδη. Κατά συνέπεια, είμαστε ανοιχτοί στη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Όπως είναι γνωστό, σ` αυτή τη διαδικασία οι βουλευτές αξιολογούν και αποφασίζουν κατά συνείδηση».

Στη Βουλή η δικογραφία

Διαβιβάστηκε, χθες, από τον αρμόδιο ανακριτή στη Βουλή, η δικογραφία κατά του πρώην υπουργού Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Αρ. Παυλίδη, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το ν.3126/2003 περί «ποινικής ευθύνης υπουργών».

«Δεν θυσιάζω τα 35 χρόνια μου στην πολιτική για τον (εφοπλιστή) Μανούση με το όποιο κόστος» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Παυλίδης, με την ευκαιρία της τοποθέτησής του επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. «Δεν είναι λεονταρισμός, είναι η δήλωσή μου» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας του «φακέλου Μανούση» ο κ. Παυλίδης είπε ότι η συμπαράσταση του αδελφού του Αναστάσιου, οικονομικά ευκατάστατου μετανάστη στη Νότια Αφρική, «συνέβαλε στο να αποκτήσει η κόρη μου σπίτι». Ο κ. Παυλίδης επανέλαβε ότι «αυτή την υπόθεση την παρέδωσα εγώ στη δικαιοσύνη, όχι για το συνεργάτη μου που τον είχα μέσα στα πόδια μου, για το Μανούση [..] Τώρα πώς ξεστράτισε, θα τα βρούμε. Εγώ πήγα στη Δικαιοσύνη» είπε ο κ. Παυλίδης.

Ζήτησε παράλληλα από τον υπουργό Δικαιοσύνης να βρει «πώς γίνεται αυτό το απόρρητο, το απευθυνόμενο εις τον πρόεδρο της Βουλής [..] να μην το γνωρίζει ο πρόεδρος της Βουλής, αλλά να κυκλοφορεί από εφημερίδα σε εφημερίδα».

Ο κ. Παυλίδης δήλωσε ότι είναι πανέτοιμος να υπερασπίσει την τιμή, την αξιοπρέπεια, την προσωπική και της οικογενείας του: «Δεν δίδω ούτε μία ώρα από τη ζωή μου, προπάντων την κοινοβουλευτική, για δείγμα σε κανένα εξ αυτών των κυρίων που κινούνται υπόπτως -τους γνωρίζετε- και αντί να βρεθούν στα κάτεργα, καθοδηγούν τη δικαιοσύνη και τη Βουλή τι θα κάμει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος μίλησε για «απαράδεκτο φαινόμενο» να δημοσιεύεται πρώτα το πλήρες περιεχόμενο του φακέλου στις εφημερίδες, και ακολούθως να περιέρχεται στον Πρόεδρο της Βουλής. Επαίνεσε ωστόσο τον κ. Σιούφα διότι έκανε -όπως είπε- έντονο τηλεφωνικό διάβημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Για τα όσα είπε ο κ. Παυλίδης είπε ότι αντιλαμβάνεται την «εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται» και ζήτησε «με γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες [..] να εκκαθαριστεί αυτή η υπόθεση για να μην υπάρχει η υπόνοια».

Σε δεύτερη παρέμβασή του, ο κ. Παυλίδης είπε ότι παρέδωσε όλα τα οικονομικά στοιχεία στη Δικαιοσύνη. «Καμία υποχρέωση δεν είχα να πάω στον ανακριτή τα συμβόλαια, τα δάνεια, το πόθεν έσχες, τους λογαριασμούς μου. Παρ τους και άνοιξέ τους. Και τα κρατάς ένα χρόνο; Μετά από ένα χρόνο, αφού ντουμανιάζει ο τόπος, αφού όπως είπε ο κ. Βενιζέλος κυκλοφορεί σαν φέιγ βολάν το απόρρητο; [..] Αφού σε εμένα κάνουν αυτά, φαντάσου τι κάνουν στον πολίτη. Φέιγ βολάν τα απόρρητα. Να με παίρνουν χθες τα μεσάνυχτα οι δημοσιογράφοι, «θα παραιτηθείς; Θα επαναστατήσεις; Θα ρίξεις το γκουβέρνο;».

Ζήτησε, δε, από τους βουλευτές να διαβάσουν το κείμενο για να διαμορφώσουν άποψη: «Από εκεί και πέρα ο καθένας θα κάνει ό,τι καταλαβαίνει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ουσία του ζητήματος θα αποτελέσει αντικείμενο προκαταρκτικής εξέτασης και άσκησε κριτική κατά των δικαστικών λειτουργών που δεν διαβίβασαν «αμελλητί» τη δικογραφία στη Βουλή. Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες, συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης επέκρινε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις μεθοδεύσεις και την καθυστέρηση [..] και επισήμανε ότι εάν είχε τη στήριξη των άλλων κομμάτων η σχετική μήνυσή του κατά του κ. Σανιδά θα βοηθούσε στην επίσπευση των διαδικασιών «να έχουμε το χρόνο της μη παραγραφής η οποία έρχεται με τις ευρωεκλογές, δηλαδή στην ουσία σε πενήντα ημέρες. Δεν προλαβαίνουμε τώρα. Και σύσταση να κάνουμε, είναι αμφίβολο αν προλαβαίνουμε τις ημερομηνίες» εκτίμησε ο κ. Καρατζαφέρης.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην έρευνα της υπόθεσης και στη διαβίβασή της στη Βουλή ενώ για την παραπέρα έρευνα της υπόθεσης, είπε ότι το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί όπως γίνεται συνήθως και με τις προηγούμενες περιπτώσεις.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Εσωτερικών Χρ. Ζώης δήλωσε ότι «ούτε θα μπορούσε ούτε θα έπρεπε η κυβέρνηση ή ο οποιοσδήποτε κυβερνητικός παράγοντας να υποδείξει στις δικαστικές αρχές τον τρόπο με τον οποίο αυτές οφείλουν να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους». Επανέλαβε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στη και στους λειτουργούς και ζήτησε «να είμαστε πολύ προσεκτικότεροι στον τρόπο με τον οποίο διατυπώνουμε μομφές ή υπαινισσόμαστε διάφορα πράγματα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK