Κατοχύρωση κερδών για την Wall
Η ημέρα προδιέθετε για κατοχύρωση κερδών. Όπερ και εγένετο τελικά με τους βασικούς δείκτες της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς να κλείνουν χαμηλότερα, κυρίως γιατί οι εμπλεκόμενοι συνειδητοποίησαν πως τα όσα έζησαν μέχρι και το εντυπωσιακό κλείσιμο της Δευτέρας απλά πιστοποίησαν ένα εντυπωσιακό δεκαπενθήμερο, το απόλυτο δεκαπενθήμερο κερδών για τη Wall από τα τέλη της δεκαετίας του 1930! Αθόρυβα ίσως – με την ε
Η ημέρα προδιέθετε για κατοχύρωση κερδών. Όπερ και εγένετο τελικά με τους βασικούς δείκτες της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς να κλείνουν χαμηλότερα, κυρίως γιατί οι εμπλεκόμενοι συνειδητοποίησαν πως τα όσα έζησαν μέχρι και το εντυπωσιακό κλείσιμο της Δευτέρας απλά πιστοποίησαν ένα εντυπωσιακό δεκαπενθήμερο, το απόλυτο δεκαπενθήμερο κερδών για τη Wall από τα τέλη της δεκαετίας του 1930! Αθόρυβα ίσως – με την εξαίρεση της «εκρηκτικής» ανόδου που σηματοδότησε η ανακοίνωση των μέτρων «αποτοξίνωσης» της αγοράς από τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ – η Wall κατέγραψε δύο εβδομάδες εντυπωσιακών κερδών, με αποτέλεσμα αρκετοί να σπεύδουν τώρα να «κλειδώσουν» τις όποιες υπεραξίες.
Λογική ίσως αυτή η εξέλιξη και πάντως αναμενόμενη. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν η δημοσιοποίηση αρνητικών εκτιμήσεων εκ μέρους αρκετών αναλυτών που σήμερα δημοσιοποίησαν προβλέψεις για νέα χαμηλά μετοχών – ιδίως τραπεζικών – και ούτε λίγο, ούτε πολύ συνέστησαν πώληση τίτλων ή αποχή από τοποθετήσεις τουλάχιστον μέχρι την παρέλευση του πρώτου εξαμήνου!
Οι τελικές επιδόσεις των δεικτών πάντως δεν οφείλονταν σε αυτές τις προβλέψεις. Ήταν κυρίως απόρροια των πιέσεων σε τίτλους τραπεζών, αλλά και στις μετοχές πετρελαϊκών εταιριών και τίτλων εταιριών του λιανικού εμπορίου.
Στα αξιοσημείωτα πάντως της ημέρας πρέπει να καταχωρηθεί τόσο η κοινή επιστολή του υπουργού Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ, όσο και του προέδρου της FED Mπεν Μπερνάνκε, με την οποία ουσιαστικά ζητάνε από το Κογκρέσο την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους όσον αφορά στον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων σε εισηγμένες με «αποκλίνουσα» συμπεριφορά των διοικήσεών τους. Επίσης, τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση Ομπάμα να αποφασίζει, έστω με βαριά καρδιά, την χορήγηση νέων δανείων – στα τέλη του μηνός – στις αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors και Chrysler.
Σε αυτό το τοπίο οι δείκτες έκλεισαν με απώλειες, ο μεν Dow Jones με απώλειες της τάξης του 1,50% , στις 7.660,29 μονάδες, o Nasdaq χαμηλότερα κατά 2,51% και o S&P στο -2,04%.
«Θολό» το τοπίο και στην Ευρώπη με τους τίτλους των ενεργειακών εταιριών να υποχωρούν και τον τραπεζικό κλάδο να «ανασαίνει», ιδίως μετά τις προβλέψεις των στελεχών της Deutsche Bank και της Credit Suisse για δυναμικό ξεκίνημα της χρονιάς και για κερδοφόρα χρήση. Οι εντονότερες πιέσεις καταγράφηκαν στο Λονδίνο όπου ο FTSE υποχώρησε κατά 1,05%, ενώ αντιθέτως ανοδικά έκλεισαν τόσο ο DAX στη Φρανκφούρτη κατά 0,26%, όσο και ο CAC στο Παρίσι με κέρδη της τάξης του 0,17%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr