Επικοινωνιακό κόλπο η συναίνεση
Το επικοινωνιακό κόλπο της συναίνεσης παίζει ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, σε μία προσπάθεια να προκαλέσει πολιτική πόλωση και να επισκιάσει την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής του και τη λήψη επιπλέον μέτρων.
Τα ραντεβού του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ήδη κλείστηκαν για την Πέμπτη. Την Τετάρτη ο κ. Καραμανλής θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στην οικονομία τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της
Το επικοινωνιακό κόλπο της συναίνεσης παίζει ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, σε μία προσπάθεια να προκαλέσει πολιτική πόλωση και να επισκιάσει την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής του και τη λήψη επιπλέον μέτρων.
Τα ραντεβού του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ήδη κλείστηκαν για την Πέμπτη. Την Τετάρτη ο κ. Καραμανλής θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στην οικονομία τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να προσδώσει θεσμικό χαρακτήρα στην πρωτοβουλία του και να υπογραμμίσει τον εθνικό χαρακτήρα της αντιμετώπισης της κρίσης. Φυσικά τα κόμματα τα της αντιπολίτευσης δεν θα προσφέρουν στον κ. Καραμανλή σανίδα σωτηρίας και ήδη έχουν απορρίψει το αίτημα συναίνεσης. Σε γενικές γραμμές θεωρούν ότι ο κ. Καραμανλής έρχεται εκ των υστέρων και ζητά συναίνεση σε προειλημμένες αποφάσεις, αποσκοπώντας απλώς στη διάχυση του πολιτικού κόστους για τη δική της αποτυχία. Αλλά και από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι ο κ. Καραμανλής θα ζητήσει τη συμφωνία των πολιτικών ηγετών πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις πιέσεις στην οικονομία από το διεθνές περιβάλλον, για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να προστατεύσει τους ευαίσθητους τομείς της ελληνικής οικονομίας και θα τους ζητήσει να αποφεύγουν δηλώσεις για την ελληνική οικονομία που έχουν αντίκτυπο στο εξωτερικό και δυσχεραίνουν το δανεισμό. Είναι αμφίβολο αν ο κ. Καραμανλής ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για τη λήψη επιπλέον μέτρων. Τα μέτρα που ήδη επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο είναι η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων με καταβολή του ανάλογου ποσού από τους ιδιοκτήτες, αύξηση του φόρου κληρονομιάς και επιβολή έκτακτου φόρου εισοδήματος. Η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει την κοινή γνώμη για έκτακτα μέτρα. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου μετά την κυβερνητική επιτροπή, ο οποίος δήλωσε ότι «κάθε μέρα βιώνουμε αναπάντεχες, δυσάρεστες εξελίξεις στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που αγγίζει όλες τις παγκόσμιες οικονομίες και κατ επέκταση και την ελληνική».
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς πιέζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν εγκρίνει το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθεροποίησης. Οι συνεχείς αλλαγές των στοιχείων για την κατάσταση στην οικονομία, όπως και των προβλέψεων που υποβάλλει το οικονομικό επιτελείο, έχουν γίνει ανέκδοτο μεταξύ των Ευρωπαίων, που θεωρούν την Ελλάδα έναν από τους αδύνατους κρίκους της Ε.Ε.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι προφανές ότι η συναίνεση που ζητά ο κ. Καραμανλής είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα. Αν οι πολιτικοί αρχηγοί του προσφέρουν συναίνεση -κάτι που έχει ήδη αποκλεισθεί- θα μειωθεί το πολιτικό κόστος από την αδυναμία του να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Αν δεν του προσφέρουν συναίνεση θα καταγγείλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το ΠΑΣΟΚ ότι αρνείται τη συνεννόηση σε μία κρίσιμη στιγμή και για ένα θέμα που στην παρούσα συγκυρία αποκτά εθνικό χαρακτήρα. Ο κ. Καραμανλής έχει ήδη πετύχει έναν παράπλευρο αλλά βασικό στόχο, να αποδώσει στη διεθνή συγκυρία την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της πενταετίας. Η δημοσιονομική κατάρρευση, η μείωση των δημοσίων εσόδων, η αύξηση της σπατάλης του δημοσίου τομέα, η διόγκωση του δημοσίου χρέους αλλά και τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία όπως η μειωμένη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και τα διαρθρωτικά προβλήματα που καθιστούν σε αυτή τη συγκυρία ευάλωτη την Ελλάδα δεν σχετίζονται με τη διεθνή οικονομική κρίση αλλά με την πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης την τελευταία πενταετία. Με τους επικοινωνιακούς της σχεδιασμούς η κυβέρνηση και με τη βοήθεια των φιλικών της συγκροτημάτων, πέτυχε να βγάλει από τη δημόσια ατζέντα τη συζήτηση για τις ευθύνες στην αποτυχία της οικονομικής της πολιτικής και να μεταθέσει την αντιπαράθεση στο επίπεδο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της διεθνούς συγκυρίας.
Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι η επικοινωνιακή διαχείριση της οικονομικής κρίσης είναι το θέμα που μπορεί να της δώσει τη δυνατότητα να αλλάξει το εις βάρος της πολιτικό κλίμα. Στο βάθος αυτού του σχεδιασμού είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, παρότι επισήμως τις ξορκίζει ο κ. Καραμανλής. Το σενάριο που κυκλοφορεί πλέον στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία προβλέπει διπλές εκλογές τον Ιούνιο.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr