Η «νέα εποχή Ομπάμα» στο Μόναχο
«Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν να διανύσουν μαζί πολύ δρόμο και η νέα στρατηγική αντίληψη πρέπει να το λάβει υπόψη της αυτό», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χόοπ Σέφερ, στην ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Μόναχο.
Το 2009 παρουσιάζεται μία μοναδική ευκαιρία για το ΝΑΤΟ, με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να επιδιώκει την εγκαθίδρυση μίας νέας αμυντικής πολιτικής και παράλληλα τη Ρωσία να επιθυμεί να ληφθεί υπόψη η άποψή της σε ορι
«Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν να διανύσουν μαζί πολύ δρόμο και η νέα στρατηγική αντίληψη πρέπει να το λάβει υπόψη της αυτό», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χόοπ Σέφερ, στην ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Μόναχο.
Το 2009 παρουσιάζεται μία μοναδική ευκαιρία για το ΝΑΤΟ, με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να επιδιώκει την εγκαθίδρυση μίας νέας αμυντικής πολιτικής και παράλληλα τη Ρωσία να επιθυμεί να ληφθεί υπόψη η άποψή της σε ορισμένα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Ο κ. Σέφερ εκτιμά ότι είναι σημαντικό τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο και για την Ευρώπη, να ακούσουν τις ρωσικές απαιτήσεις, αλλά ότι πρέπει επίσης να καταστήσουν σαφές στους Ρώσους ηγέτες τι θεωρούν αποδεκτό.
Όσον αφορά τα αιτήματα των ευρωπαίων για περισσότερη δύναμη στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ο κ. Σέφερ θεωρεί ότι υπονομεύονται από την κατηγορηματική άρνηση ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αποστείλουν ενισχύσεις στο Αφγανιστάν και καταφέρθηκε εναντίον τής, κατ αυτόν, ανεπάρκειας των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αφγανιστάν και της δυσκολίας συντονισμού των ενεργειών των δύο οργανισμών στη χώρα αυτή.
«Πρέπει να βρούμε μία νέα ισορροπία στον καταμερισμό των καθηκόντων», εκτιμά ο κ. Σέφερ που θεωρεί ότι οι ΗΠΑ φέρουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος των επιχειρήσεων και δηλώνει ανήσυχος για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δηλώνουν πρόθυμες να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο Αφγανιστάν, ενώ άλλοι σύμμαχοι το αποκλείουν.
Η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποστείλει 20.000 με 30.000 επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν, ενώ τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Γάλλοι αποκλείουν το ενδεχόμενο αποστολής νέων δυνάμεων. Αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν έχουν αναπτυχθεί 2.800 Γάλλοι στρατιώτες, ενώ η Γερμανία έχει θέσει ως ανώτατο όριο τους 4.500 στρατιώτες.
Σαρκοζί: «Η Ρωσία δεν αποτελεί στρατιωτική απειλή για τη Δύση»
Η Ρωσία δεν αποτελεί στρατιωτική απειλή κατά της ΕΕ, ή το ΝΑΤΟ, κι η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο εταίρων θα πρέπει να αποκατασταθεί, τόνισε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
«Δεν πιστεύω πως σήμερα η Ρωσία αποτελεί στρατιωτική απειλή για το ΝΑΤΟ, ή την ΕΕ. Θα πρέπει ν αποκαταστήσουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη», τόνισε ο Σαρκοζί, μιλώντας κατά τη Συνδιάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Ο Μπάιντεν παρουσιάζει τη «νέα εποχή Ομπάμα»
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα στο Μόναχο την πρώτη μεγάλη ομιλία επί της εξωτερικής πολιτικής της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, που αναμένεται να σηματοδοτήσει τη ρίξη με την πολιτική του πρώην Αμερικανού προέδρου Τζωρτζ Μπους.
Με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψής του στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου, ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης αναμένεται να επιβεβαιώσει την πρόθεση της Ουάσινγκτον να θέσει τέρμα στη μονομέρεια της προηγούμενης κυβέρνησης, μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια η οποία πραγματοποιείται στο Μόναχο, μπροστά σε 300 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος αντιπρόεδρος Σεργκέι Ιβανόφ.
Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζανί, μίλησε χθες και έχει ήδη εγκαταλείψει τη βαυαρική πρωτεύουσα, αφού εξέφρασε μία συγκρατημένη ικανοποίηση για την αμερικανική κυβέρνηση, παρατηρώντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι εμφανίζεται έτοιμος «να ακούσει και όχι να υπαγορεύσει».
Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Μπάιντεν πρόκειται να πραγματοποιήσει κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ιβανόφ, την πρώτη ανωτάτου επιπέδου συνάντηση των δύο χωρών από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση Ομπάμα.
Όσο για το Νικολά Σαρκοζί και την Άγκελα Μέρκελ, αναμένεται να επιβεβαιώσουν την εγκατάσταση μίας μονάδας γερμανίων στρατιωτών στη Γαλλία, για πρώτη φορά ύστερα από τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και να καθορίσουν τις παραμέτρους της πρωτοβουλίας αυτής, η οποία χαρακτηρίζεται ως ένα νέο «ιστορικό» βήμα στη «γαλλο-γερμανική φιλία».
Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος τόνιζε πως δεν υπάρχει άλλος εναλλακτικός δρόμος από το να επεκταθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν για την πυρηνική του πολιτική, εάν δεν ικανοποιηθούν οι δυτικές απαιτήσεις κι η Ρωσία θα πρέπει να δείξει πως είναι έτοιμη να βοηθήσει μία τέτοια κίνηση.
«Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των Ρώσων για να είναι αποτελεσματικές οι κυρώσεις κατά του Ιράν», δήλωσε ο Σαρκοζί από το βήμα της Συνδιάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
«Μας απομένει μόνον μία λύση, να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά του Ιράν και να συνδέσουμε τη Ρωσία σ αυτήν τη διαδικασία. Εναπόκειται στη Ρωσία ν αποφασίσει ποιο πρόσωπο θέλει να δείξει. Εάν επιθυμεί την ειρήνη ιδού τι θα δείξει. Εάν επιθυμεί να είναι ένας παίκτης σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε θα πρέπει να μας βοηθήσει με το Ιράν», πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr