ΕΕ: Έκτακτη Σύνοδος για την ενεργειακή κρίση

ΕΕ: Έκτακτη Σύνοδος για την ενεργειακή κρίση

   Τις οικονομικές συνέπειες για την Ευρώπη, λόγω της εξαήμερης διακοπής στη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας καλούνται να αξιολογήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο για την ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Συγκεκριμένα, οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ καλούνται να εξετάσουν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη των κρατών μελών που έχουν πληγεί περισσότερο από τη διακοπή του ρωσικού αερίου, όπως

ΕΕ:  Έκτακτη Σύνοδος για την ενεργειακή κρίση

   Τις οικονομικές συνέπειες για την Ευρώπη, λόγω της εξαήμερης διακοπής στη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας καλούνται να αξιολογήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο για την ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Συγκεκριμένα, οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ καλούνται να εξετάσουν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη των κρατών μελών που έχουν πληγεί περισσότερο από τη διακοπή του ρωσικού αερίου, όπως η Βουλγαρία και η Σλοβακία, αλλά και να αναζητήσουν τρόπους σταδιακής απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

 Στις Βρυξέλλες βρίσκονται για συνομιλίες με την ΕΕ, ο Ρώσος υπουργός Ενεργείας Σεργκέι Σμάτκο, ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδιος για την ενέργεια, Ιγκορ Σέτσιν, καθώς και εκπρόσωποι της Ουκρανίας.

    Επιπλέον, η Τσεχική Προεδρία της ΕΕ καταδίκασε την εκβιαστική στάση των Ρώσων και των Ουκρανών, καλώντας τα κράτη μέλη να φανούν ενωμένα και αλληλέγγυα ενώπιον της κρίσης. Επίσης, ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μίρεκ Τοπολάνεκ ανακοίνωσε ότι η Τσεχία εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύει καθημερινά το 15% της εγχώριας κατανάλωσης αερίου στη γειτονική Σλοβακία.

    Ωστόσο, η Σλοβακία, η οποία εξαρτάται κατά 98% από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σκοπεύει να επαναλειτουργήσει ένα κομμάτι του πυρηνικού σταθμού Μποχούνιτσε, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση ορισμένων κρατών μελών, όπως της Αυστρίας. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι τυχόν επαναλειτουργία του σταθμού θα θεωρηθεί ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης προσχώρησης της Σλοβακίας στην ΕΕ και η χώρα θα υποστεί συνέπειες. Ο πυρηνικός σταθμός Μποχούνιτσε είχε κριθεί από την ΕΕ ότι δεν είναι επαρκώς ασφαλής.

    Εξάλλου, ο Βούλγαρος υπουργός εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι η μόνη στην ΕΕ που εξαρτάται εξολοκλήρου από το ρωσικό αέριο που περνά μέσω της Ουκρανίας, και σκέφτεται να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για να συνδέσει το ενεργειακό δίκτυο της χώρας του με αυτό της Ρουμανίας και της Ελλάδας.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν τον διαβεβαίωσε πως όλες οι προϋποθέσεις που έθεσε η ρωσική πλευρά έχουν ικανοποιηθεί με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, και ως εκ τούτου δεν συντρέχει κανένας λόγος για να μην επαναληφθεί η ροή του ρωσικού αερίου προς την Ουκρανία. Η ΕΕ δεν μπορεί να δεχτεί άλλες δικαιολογίες για καθυστερήσεις. Αυτή η κρίση κράτησε πολύ και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αποκατασταθεί η ροή αερίου προς την Ευρώπη δήλωσε ο Ζ. Μπαρόζο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης