Μουντιάλ 2022, Μέσι VS Εμπαπέ: Η πιο μεγάλη μάχη

Μουντιάλ 2022, Μέσι VS Εμπαπέ: Η πιο μεγάλη μάχη

Ο Λιονέλ Μέσι, ο καλύτερος παίκτης του κόσμου που τελειώνει την καριέρα του, αναμετράται στις 17:00 (Ant1) με τον Κιλιάν Εμπαπέ, το νέο αστέρι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου - Διαβάστε την ποδοσφαιρικη διαδρομή των δύο πρωταγωνιστών-συμπαικτών στην Paris Saint Germain, που ανηκει στο Κατάρ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mundial-xr1
Αν υπάρχει ένας κερδισμένος από τον τελικό προτού καν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα, αυτός είναι ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο, αφού σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί πιο ιδανικό ζευγάρι για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, που φαίνεται να κλείνει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τις πύλες του αποζημιώνοντας τους εκατομμύρια θεατές σε όλο τον πλανήτη. Δύο ομάδες που εκπροσωπούν δύο κόσμους (Λατινική Αμερική και Ευρώπη) και οι δυο καλύτεροι παίκτες (Λιονέλ Μέσι και Κίλιαν Εμπαπέ) αναμετρώνται σε μια σύγκρουση που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ουσιαστικά, η παγκόσμια πρωταθλήτρια, που διατηρεί με αξιοσύνη τον μύθο της, καλείται να αντιμετωπίσει την ομάδα του αποφασισμένου να πάρει το τρόπαιο Μέσι, ο οποίος, αποχωρώντας από το προσκήνιο, αφού δήλωσε ότι αυτό είναι το τελευταίο του Μουντιάλ, δίνει ουσιαστικά και πανηγυρικά τη σκυτάλη στον Εμπαπέ. Οι δυο συμπαίκτες στην Παρί Σεν Ζερμέν έχουν βρεθεί επανειλημμένως στο παρελθόν ο ένας απέναντι στον άλλον, με τον Μέσι να υποκύπτει τελικά στην ορμητική δύναμη του ανελέητου νεαρού Εμπαπέ, αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες.

Ηταν σαφές ότι στη Ρωσία η «Αλμπισελέστε» δεν μπορούσε να ξεπεράσει τα εσωτερικά της προβλήματα, ειδικά όσον αφορά τις σχέσεις των παικτών και συγκεκριμένα του Μέσι με τον τότε προπονητή. Αλλά με την έλευση του Λιονέλ Σκαλόνι επήλθε η χαρά σε μια ομάδα που είχε υποφέρει από κόντρες και αντιδικίες και με ανεβασμένο πλέον το ηθικό, ειδικά μετά την κατάκτηση της κούπας στο Κόπα Αμέρικα, ο μόλις 44χρονος κόουτς έφερε την ομάδα ενωμένη στο Κατάρ.

Είναι, άλλωστε, ο Σκαλόνι αυτός που πιστεύει ότι αν πάρουν το Κύπελλο θα το οφείλουν στον «θεό του ποδοσφαίρου», στον οποίο απευθύνεται και ο ίδιος ο Μέσι στρέφοντας χαρακτηριστικά το βλέμμα προς τον ουρανό, κάθε φορά που βάζει γκολ: «Ο Ντιέγκο Μαραντόνα μάς βλέπει από τον παράδεισο, μας σπρώχνει ως το τέλος», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Αργεντίνου προπονητή, ο οποίος κατάφερε να αντισταθμίσει την απειρία του με το ψυχικό σθένος και την πίστη ότι ξέρει την «Αλμπισελέστε» από μέσα - και ίσως καλύτερα από τον καθένα.

Το άγνωστο τηλεφώνημα Μακρόν στον Εμπαπέ

Κλείσιμο
Στην περίπτωση του τελικού, πάντως, αυτό που μετράει δεν είναι μόνο ότι κοντράρονται δύο ομάδες που εκπροσωπούν δύο διαφορετικές ποδοσφαιρικές παραδόσεις, αλλά οι διάσημοι πρωταγωνιστές που συγκεντρώνουν πάνω τους τα φώτα: ο Μέσι φαίνεται να είναι αποφασισμένος να πάει επιτέλους το τρόπαιο στην Αργεντινή, αποζημιώνοντας έτσι τους συμπατριώτες του οι οποίοι δεν του συγχώρεσαν ποτέ το γεγονός ότι δεν τους το έφερε από τη Βραζιλία, ενώ στη Ρωσία είχε κάνει μερικά από τα χειρότερα παιχνίδια στην καριέρα του.

Απέναντί του ο Λιονέλ θα βρει τον νεαρό συμπαίκτη του στην Παρί Σεν Ζερμέν και τον παίκτη που φαίνεται ότι είναι ο ιδανικότερος να τον διαδεχτεί στον θρόνο: ο θρυλικός «ψύλλος», εν ολίγοις, θα κληθεί να αντιμετωπίσει το παιδί-θαύμα αποδεικνύοντας ότι η δύναμη της τεχνικής και της ποδοσφαιρικής σοφίας του είναι δύσκολη εξίσωση απέναντι στη ρωμαλέα δύναμη και τη διαστημική ταχύτητα του Εμπαπέ. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο τελευταίος γεννιόταν λίγους μόλις μήνες μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη Γαλλία, το 1998, όταν κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 20 χρόνια αργότερα το τρόπαιο θα το κρατούσε ένας πιτσιρικάς που έτρεχε σαν δαιμονισμένος και όλοι προέβλεπαν ότι αυτός είναι -και όχι άδικα- το μεγαλύτερο ταλέντο που είχε αναγνωρίσει σύσσωμος ο ποδοσφαιρικός κόσμος.

Γιατί μπορεί οι προηγούμενοι Γάλλοι αστέρες, τύπου Ζιντάν ή προηγουμένως Πλατινί, να στηρίζονταν στην ικανότητα και την ποδοσφαιρική κλάση, αλλά αυτός εδώ είχε μια ταχύτητα και μια δύναμη που είχαν χρόνια να δουν στα γήπεδα. Το ακατέργαστο ταλέντο του Εμπαπέ εξελίχθηκε γρήγορα σε ποδοσφαιρική κλάση χαρίζοντάς του δικαίως τον τίτλο του πιο ακριβοπληρωμένου, για την ώρα, παίκτη στον κόσμο ειδικά μετά τα εκατομμύρια που εκλήθησαν να καταβάλουν οι Καταριανοί για να καταφέρουν να τον κρατήσουν στην Παρί Σεν Ζερμέν. Είναι γνωστό ότι οι παρασκηνιακές κινήσεις που έλαβαν χώρα στη Γαλλία προκειμένου να παραμείνει ο κορυφαίος επιθετικός στην Παρί ξεπερνούν ακόμα και τη διπλωματία που καλείται να ακολουθήσει σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν στην Ευρώπη - και είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας που σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε τον παίκτη της PSG παρακαλώντας τον να μείνει στην ομάδα γιατί «κάνει καλό στη χώρα».

Απόδειξη του πόσο κοντά βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος στον παίκτη αλλά και στην Εθνική είναι ότι άφησε στη μέση τη συνδιάσκεψη κορυφής για να ταξιδέψει στο Κατάρ και να σταθεί δίπλα στην ομάδα στον ημιτελικό, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει στον τελικό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Εμπαπέ είναι το απόλυτο ποδοσφαιρικό πρόσωπο της Γαλλίας στο εξωτερικό, το μεγάλο αστέρι που έχει δείξει την ποδοσφαιρική του ποιότητα σπάζοντας απανωτά ρεκόρ, αλλά κι αυτός στον οποίο ποντάρει ο Γάλλος πρόεδρος για να ανεβάσει -και πάλι!- το ηθικό των Γάλλων που είναι φανατικοί με τους «Mπλε».

Ο Εμπαπέ είναι ο κατεξοχήν λόγος που ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους, στις πόλεις της Γαλλίας, φωνάζοντας «on est en final» (είμαστε στον τελικό!), ο οποίος όχι μόνο έχει τη στόφα του διεθνούς σταρ, αλλά και ξέρει τι πρέπει να κάνει για να τη χτίσει. Στο παρελθόν μάλιστα είχε τονίσει ότι πρότυπό του είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, με τον οποίο είχαν ανταλλάξει και φανέλες.

Ο Γάλλος αστέρας με την καταγωγή από το Καμερούν και την Αλγερία, από οικογένεια αθλητών και με ικανότητες που είχαν γίνει εμφανείς στους γύρω του με το καλημέρα, έχει απέναντί του έναν αντίστοιχα μεγάλο μύθο όπως ο Μέσι. Γιατί μπορεί να ακούγεται ανήκουστο να σπαταλάει μια ομάδα 180 εκατομμύρια για έναν 18χρονο παίκτη -τόσα έδωσε η Παρί για να τον αποκτήσει-, αλλά εξίσου αδιανόητο είναι να μπορέσει να εκτοπίσει ο Εμπαπέ τον πολύπειρο και άκρως αποφασισμένο για τον τίτλο Μέσι. Καθώς φαίνεται, όμως, ο τελευταίος θέλει να πάρει το αίμα του πίσω και να αποδείξει ότι παραμένει στην πρώτη γραμμή παρά τις περιπέτειες με την Μπαρτσελόνα που τον είχαν μπλοκάρει και ποδοσφαιρικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, ο Μέσι που, ως γνωστόν, του αρέσει να παίρνει τον ρόλο του προπονητή, φαίνεται να έχει δέσει την ομάδα και να έχει μπει μπροστάρης σε μια καταιγιστική κούρσα που δείχνει κατευθείαν Κύπελλο. Ακόμα και όταν οι Αργεντίνοι δυσκολεύτηκαν, ειδικά στην περίπτωση της Ολλανδίας, ο Μέσι σαν λυσσασμένος απέδειξε, ακόμα και την ώρα των πέναλτι, ότι μπορεί να το πάρει πάνω του πείθοντας την ομάδα ότι μπορεί να κερδίσει το παιχνίδι. Δεν ήταν τυχαίο ότι ο αρχηγός δικαιώνοντας τον τίτλο του, αφού αγκάλιασε σαν στοργικός πατέρας τον τερματοφύλακα Εμιλιάνο Μαρτίνες, ένωσε σε κύκλο όλους τους παίκτες δίνοντας, για μία ακόμα φορά, ως ιδανικός μαέστρος τον τόνο.

Ξέρει, άλλωστε, ότι κάθε πιτσιρίκι στις υποβαθμισμένες περιοχές του Μπουένος Αϊρες, από το «Μπομπονέρα», το περίφημο γήπεδο της Μπόκα Τζούνιορς όπου ανθούν τα ποδοσφαιρικά όνειρα, μέχρι κάθε γωνιά της Αργεντινής και όλου του κόσμου, κάθε φτωχόπαιδο που γράφει με στυλό στην μπλούζα του, γιατί δεν έχει χρήματα να αγοράσει φανέλα, το δεκάρι με το όνομα Μέσι, θέλει να τον δει να κρατάει το τρόπαιο. Μπορεί ο Εμπαπέ να πρόλαβε, προτού γίνει αστέρι πρώτης γραμμής, να σηκώσει το Παγκόσμιο, αλλά για τον απόλυτο αστέρα Μέσι το να κερδίσει το Μουντιάλ παραμένει το μεγαλύτερο ανεκπλήρωτο στοίχημα μιας σπαρμένης με δάφνες καριέρας.

Απέναντί του βέβαια θα έχει τον ταχύτατο και απίστευτα δυνατό και εξίσου ικανότατο στις ντρίπλες Εμπαπέ, ο οποίος δεν θα τα παρατήσει εύκολα. Οποιος, όμως, έχει δει σε αυτό το Μουντιάλ τον αγνώριστο Μέσι, ο οποίος όχι μόνο ανέτρεψε την ψυχρολουσία της αρχικής ήττας από τους Σαουδάραβες και βγήκε μπροστά, αλλά και φαίνεται να χαμογελάει για πρώτη φορά τόσο πολύ μετά από κάθε αγώνα ξέρει ότι είναι αποφασισμένος να τα δώσει όλα. Μπροστά βέβαια στον εκδηλωτικό πλέον Μέσι υψώνεται απειλητικά ο ανέκφραστος Εμπαπέ - απόδειξη ότι οι ψυχροί δολοφόνοι της μπάλας έχουν μάθει να κρύβουν καλά τις προθέσεις τους και ακόμα περισσότερο τα συναισθήματά τους.
mundial-1

Η «αράχνη» Αλβαρες και τα άλλα αστέρια

Αν έχει κανείς απορία για το ποια είναι τα νέα αστέρια που μπορούν να πάρουν τη θέση του Μέσι στην Εθνική Αργεντινής, αρκεί να ρίξει μια ματιά στο βίντεο με το πρώτο γκολ που έβαλε ο Χουλιάν Αλβαρες κόντρα στους Κροάτες που μοιάζει να είναι copy paste με το θρυλικό δεύτερο γκολ του Μαραντόνα εναντίον των Αγγλων, αφού ο νεαρός Αργεντίνος, έχοντας διανύσει μια κούρσα 60 μέτρων περνώντας όλους τους παίκτες της Κροατίας με μαεστρία και χωρίς να χάσει ούτε στιγμή τον έλεγχο, έβαλε το γκολ στέλνοντας τους παίκτες και τον κόσμο της Αργεντινής στον ουρανό.

Μπορεί, βέβαια, το αγόρι με εμφανή τα σημάδια της εφηβείας ακόμα στο πρόσωπό του να μην έχει την τρέλα που έκανε τον Ντιεγκίτο να μη δείχνει κανένα έλεος απέναντι στους αντιπάλους του, αλλά όλοι λένε ότι ο Αλβαρες είναι ο νέος ήλιος που λάμπει πάνω στη σημαία της «Αλμπισελέστε». Η «αράχνη», όπως είναι το παρατσούκλι του, αφού μπορεί να απλώνεται σε όλο το γήπεδο, όχι μόνο έβαλε το καθοριστικό γκολ που ανέβασε την ψυχολογία, αλλά μαγείρεψε πολλές φάσεις και έδωσε με ένα ακόμα γκολ την τελική νίκη στην Αργεντινή, η οποία μπορεί πια να λέει ότι έχει βρει τον διάδοχο του Μέσι.

Ο επιθετικός της Σίτι θεωρείται αυτή τη στιγμή ο πιο πολυσυζητημένος νέος παίκτης, αλλά και αυτός που έπεισε τον Μέσι να... παραμείνει στην Εθνική και να συμμετάσχει σε ένα ακόμα Μουντιάλ μετά την τραγική ήττα και αποχώρηση στη Ρωσία. Ηταν τότε που ο απογοητευμένος από το bullying που δέχτηκε από τους συμπατριώτες του Μέσι είχε αποφασίσει να μη συμμετάσχει στην επόμενη διεθνή ποδοσφαιρική διοργάνωση, όταν διάφοροι πιτσιρικάδες, με μπροστάρη τον Αλβαρες, ανέβαζαν βίντεο στο Διαδίκτυο όπου με δάκρυα στα μάτια παρακαλούσαν το ίνδαλμά τους να παραμείνει.

Οπως εκ των υστέρων αποκάλυψε ο Μέσι, ήταν η δραματική έκκληση του τότε ανήλικου ακόμα Αλβαρες που τον έπεισε να συμμετάσχει στο Μουντιάλ του Κατάρ και τώρα να διεκδικεί με αξιώσεις το τρόπαιο. Ποιος να φανταζόταν τότε ότι λίγα χρόνια αργότερα ο μικρός Χουλιάν -ένα καλό παιδί με ήρεμη οικογενειακή ζωή όπως και ο Μέσι- θα έπαιζε δίπλα στο ίνδαλμά του και θα έστελναν από κοινού την ομάδα τους στον τελικό;

Είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς ότι αυτό το πιτσιρίκι, που είχε δείξει το απίστευτο ταλέντο του από 4 ετών (!), το διεκδικούσαν άπειροι σκάουτερ από πολλές ομάδες, οι οποίοι όμως έπρεπε να περιμένουν την ενηλικίωσή του αφού οι γονείς του δεν συναίνεσαν ποτέ στο να τον αφήσουν να πάει στα τσικό της Ρεάλ Μαδρίτης - σε αντίθεση με τον πατέρα του Μέσι ο οποίος του είχε επιτρέψει να μεταβεί στην Ισπανία για να συμπεριληφθεί στα αστεράκια της Μπάρτσα. Το ταλέντο του Αλβαρες όμως ακούστηκε σε όλο τον κόσμο, πέρα από τα σύνορα της Αργεντινής, φτάνοντας στα 22 του μόλις χρόνια και ξεγελώντας τους Ισπανούς που τον διεκδικούσαν, να γίνει ο αγαπημένος παίκτης του Πεπ Γουαρδιόλα που τον πήρε τελικά στη Μάντσεστερ Σίτι.

Ο γεννημένος μόλις το 2000 Αλβαρες έχει σίγουρα πολλά να δώσει και ο Σκαλόνι πόνταρε σωστά όταν αποφάσισε να τον συμπεριλάβει στο ρόστερ, όπως επίσης έπραξε ορθώς να ποντάρει στο νέο αίμα που μοιάζει κυριολεκτικά να χορεύει τάνγκο μέσα στο γήπεδο: τρομερή απόδοση έχει ο επίσης πιτσιρικάς Εντσο Φερνάντες (που θεωρείται, μόλις στα 21 του χρόνια, η επόμενη πανάκριβη πώληση της Μπενφίκα) αλλά και ο νεαρός μέσος της Λεβερκούζεν Εσεκιέλ Παλάσιος -για να μην ξεχνάμε το πολυμηχάνημα Αλέξις ΜακΑλιστερ (γιο του θρυλικού Κάρλος ΜακΑλιστερ, άλλοτε συμπαίχτη του Μαραντόνα στην Εθνική), ο οποίος φαίνεται να έχει δέσει το μέχρι πρότινος αδύναμο κέντρο της ομάδας.

Ο εξαιρετικός χαφ της Μπράιτον έχει κάνει τρομερή δουλειά δικαιώνοντας τον προπονητή του για την επιλογή του, ο οποίος δείχνει να συνεργάζεται άψογα με τον 28αρη -και λάτρη του ελληνικού φαγητού!- Ροδρίγο ντε Πολ. Ο φύλακας άγγελος του Μέσι, όπως φαίνεται να είναι ο κυρίαρχος ρόλος του Ντε Πολ στο γήπεδο, αφού καλύπτει τα πολύτιμα νώτα του αρχηγού ώστε να μπορεί εκείνος να κινείται με άνεση, δείχνει να έχει συμβάλει καταλυτικά ώστε να φτιαχτεί μια συμπαγής και δυνατή Αργεντινή που ξέρει όχι μόνο να σκοράρει αλλά και να καλύπτει τα κενά που εμφάνιζε στο παρελθόν.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και το θαύμα της φύσης που ονομάζεται Εμιλιάνο Μαρτίνες, ο οποίος ανδρώθηκε στα ψυχρά κλίματα της Βρετανίας και έγινε ένας από τους καλύτερους γκολκίπερ στον κόσμο, τότε καταλαβαίνει ότι η φετινή «Αλμπισελέστε» έχει φτιάξει μια δεμένη ομάδα με ολοκληρωμένη πρόταση στην επίθεση -βλέπε αεροδυναμικό Αλβάρες και Μέσι- με δυνατό κέντρο και έναν ικανότατο γκολκίπερ, ο οποίος έσωσε πολλές φορές την ομάδα την τελευταία στιγμή, όπως συνέβη στη λήξη του αγώνα των «16» κόντρα στην Αυστραλία.
mundial-4

Ο «Ιντιάνα Τζόουνς» Γκριζμάν

Φυσικά τα «κοκόρια» δεν είναι έτοιμα να αφήσουν το παιχνίδι στα χέρια του Μέσι έχοντας αποδείξει, σε όλους τους αγώνες, ότι δεν κατέχουν τυχαίο τον τίτλο των παγκόσμιων πρωταθλητών. Μόνο που «η ομάδα του Εμπαπέ» τείνει να αποδειχθεί «ομάδα του Γκριζμάν», αφού ο τελευταίος έχει καταφέρει να σηκώσει μόνος του ολόκληρη την ομάδα: απόδειξη ότι στον ημιτελικό με το Μαρόκο δεν κάλυψε μόνο όλα τα κενά στο γήπεδο αλλά έπαιξε κυριολεκτικά όλες τις θέσεις: επιθετικός, μέσος, ακόμα και αμυντικός, 10αρι μαζί και 8αρι και 6άρι δείχνοντας ότι σε αυτό το Μουντιάλ ούτε οι στρατηγικές, ούτε οι τεχνικές έχουν πλέον σημασία (απόδειξη ότι ομάδες με συμπαγή συστήματα όπως η Γερμανία έφυγαν πολύ σύντομα από τη διοργάνωση).

Αν λοιπόν στην περίπτωση της Αργεντινής ο Μέσι και ο Αλβαρες μοιάζουν να είναι ο Χαν Σόλο και ο Λιουκ Σκάιγουοκερ από τον «Πόλεμο των Αστρων», ο Ιντιάνα Τζοόυνς αναμφίβολα είναι ο Αντουάν Γκριζμάν, όντας μάλιστα το ίδιο αποτελεσματικός και εξίσου ωραίος και μοιραίος με τον διάσημο αρχαιολόγο: ξέρει να ανακαλύπτει θησαυρούς εκεί όπου κανείς δεν τους περιμένει και να βγάζει το λάδι από τη φωτιά, όταν όλοι νομίζουν ότι ο κίνδυνος είναι αναπόφευκτος. Στα 30+ δείχνει ότι μπορεί να καλύπτει χιλιόμετρα που ακόμα και οι πιτσιρικάδες της ομάδας του Ντεσάν αδυνατούν. Ειδικά μετά τη γρίπη της καμήλας που φαίνεται να χτύπησε ανελέητα την ομάδα και συγκεκριμένα τους Αντριάν Ραμπιό, Νταγιό Ουπαμεκανό και Κινγκλέ Κομάν, ο κατά τα άλλα νευρώδης και γρήγορος Ουεσλί Φοφανά και ο σπουδαίος παίχτης της Λίβερπουλ Ιμπραΐμα Κονατέ έδειξαν κάπως βαριεστημένοι στους δύο τελευταίους αγώνες - και όχι τόσο ικανοί να στηρίξουν την ομάδα όπως ο Γκριζμάν.

Θα παίξει τελικά ο Μπενζεμά;

Ωστόσο, ο Ντιντιέ Ντεσάν ξέρει ότι έχει πολλούς καλούς παίκτες στη διάθεσή του ώστε να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές ακόμα και αν δεν χρειαστεί να βάλει τελικά τον Καρίμ Μπενζεμά που τόσο σάλο έχει ξεσηκώσει σχετικά με την ενδεχόμενη ή μη συμμετοχή του. Ολοι ξέρουν ότι ο κορυφαίος επιθετικός έπρεπε να πάρει ειδική άδεια από τη Ρεάλ και ότι αδυνατούσε να συμμετάσχει εξαρχής στην αποστολή ως τραυματίας, αλλά το ψυχρό κλίμα ανάμεσα στον ίδιο και τον Ντεσάν έπαιξε και αυτό τον ρόλο του (μην ξεχνάμε και τις παλιές τους κόντρες του Μπενζεμά με τον Ματιέ Βαλμπουενά που έφτασαν μέχρι τα δικαστήρια).

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε ο Γάλλος τεχνικός όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με τον Μπενζεμά: «Προσέχω τους 24 παίκτες που έχω εδώ, αυτή τη στιγμή. Δεν με νοιάζει για εκείνους που δεν είναι όπως οι Κιμπεμπέ και Πογκμπά. Δεν πρόκειται να μιλήσω για πράγματα που δεν αφορούν την καθημερινότητά μου». Οι δηλώσεις αυτές φαίνονται να εξόργισαν τον Γάλλο ηγέτη της Ρεάλ, ο οποίος, όμως, τελικά σύμφωνα με τα τελευταία νέα φαίνεται ότι θα συμπεριληφθεί στην αποστολή του τελικού. Ο λόγος είναι ότι δεν αντικαταστάθηκε στο ρόστερ, κάτι που δείχνει ότι ο κόουτς άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής του.

Ο Ντεσάν αναμφίβολα τον έχει ανάγκη και ο ίδιος δεν θα χάσει την ευκαιρία να χάσει τον τελικό και το ενδεχόμενο της κατάκτησης του τροπαίου. Σε αυτούς τους αγώνες του Κατάρ, που ξεκίνησαν γεμάτοι εκπλήξεις αλλά τελικά απέδειξαν ότι στον τελικό συνήθως φτάνουν οι καλύτεροι, σημαντικό ρόλο δείχνουν να παίζουν οι τερματοφύλακες - και στην περίπτωση της Γαλλίας - Αργεντινής, πρόκειται κυριολεκτικά για μάχη γιγάντων. Ο Ουγκό Γιορίς παραμένει ένας από τους κορυφαίους γκολκίπερ του κόσμου, αν όχι ο καλύτερος, που ξέρει να διαβάζει πολύ καλά τις φάσεις.

Ηδη με τις συμμετοχές του στην Εθνική Γαλλίας ο κορυφαίος γκολκίπερ έχει φτάσει τον επίσης κορυφαίο Μάνουελ Νόιερ και όλοι περιμένουν να δουν αν ο 35χρονος Γάλλος θα σηκώσει, για μια ακόμα φορά, το τρόπαιο. Μόνο που απέναντι του θα έχει έναν πολύ γερό αντίπαλο, που είναι ο Εμιλιάνο Μαρτίνες, ο άνθρωπος που έχει βάψει το κεφάλι του στα χρώματα της σημαίας της Αργεντινής και δείχνει ότι είναι έτοιμος να σώσει την ομάδα του κρατώντας δυνάμεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Ολοι περιμένουν να δουν αν ο «Ντιμπού» θα καταφέρει, για μια ακόμα φορά, να αναδειχθεί ο κρυφός άσος της Αργεντινής, ο εξολοθρευτής κορυφαίων ομάδων, όπως η πανίσχυρη Ολλανδία, και ο μόνος, ίσως, ικανός να σταθεί απέναντι στον παντοδύναμο Γιορίς.

Τo life story των δύο θρύλων του μεγάλου τελικού
mundial-2

Λιονέλ Μέσι: Το ασθενικό παιδί που έγινε ο κορυφαίος του 21ου αιώνα

Σε αντίθεση με τον Ντιέγκο Μαραντόνα, η ζωή του Λιονέλ Μέσι μπορεί να μην περιλαμβάνει εντυπωσιακά εξώφυλλα και σκάνδαλα -αν εξαιρέσεις αυτά της φοροδιαφυγής- αλλά σίγουρα έχει περιπέτειες που αρκούν για να γράψουν πολλές μελό σελίδες. Η πρώτη φάση της ζωής του, άλλωστε, στιγματίζεται από ακραία φτώχεια και από μια σπάνια ασθένεια που ανάγκασε τον εργάτη πατέρα του να στείλει τον μικρό στη Βαρκελώνη ώστε να μπορέσει να έχει περίθαλψη , αδυνατώντας να καλύψει τα ιατρικά έξοδα. Οπως γράφει και η επίσημη βιογραφία του Μέσι από τον Λούκα Καϊόλι, το μυϊκό σύστημά του, που τον κάνει να ξεχωρίζει τόσο από τους άλλους, είναι ταυτόχρονα τόσο εύθραυστο που «μοιάζει κυριολεκτικά με πορσελάνη».

Οπως αναφέρει η βιογραφία, είναι οι ίδιοι οι γιατροί που είχαν πει ότι «το μυϊκό του σύστημα είναι όπως των σπρίντερ. Του δίνει αυτή την ταχύτητα που τον χαρακτηρίζει, αλλά το ρίσκο των μυϊκών τραυματισμών είναι κάτι σημαντικό. Σε κάθε περίπτωση, ο Λίο είναι εντελώς συνειδητοποιημένος για το ότι πρέπει να προσέχει - και πολύ μάλιστα». Είναι εξάλλου γνωστοί οι συχνοί τραυματισμοί του αλλά και η ικανότητα που έχει να χειρίζεται με εξίσου εντυπωσιακό τρόπο και τα δύο πόδια, που τον έκανε να ξεχωρίζει από νωρίς.

Από τότε που πέτυχε το πρώτο του γκολ σε επίσημο αγώνα με την Μπάρτσα, σε ηλικία μόλις 17 ετών, το στυλ του είναι πανομοιότυπο: μοναδικά ένα-δύο, ανεπανάληπτες ασίστ που μόνος εκείνος ξέρει να δίνει και απίστευτα σουτ που αφήνουν ενεούς όλους τους τερματοφύλακες. Επιπλέον είναι γνωστό ότι είναι ο παίχτης-ενορχηστρωτής, κάτι που τον καθιστά συμπαθή στους συμπαίκτες του και στον κόσμο - σε αντίθεση με τον πιο εγωκεντρικό Κριστιάνο Ρονάλντο.

Καθοριστικό ρόλο στη ζωή του φαίνεται να έπαιξε η γιαγιά του Σέλια, η οποία του έδωσε την εμπιστοσύνη που χρειαζόταν ώστε να βρεθεί μόνος του στην Ευρώπη σε ηλικία 12 ετών, αφήνοντας πίσω του την ομάδα του Νιούελς Ολντ Μπόις στο φτωχικό Ροσάριο της επαρχίας Σάντα Φε (οι λεγόμενοι και «Λεπροί» εξαιτίας του τοπικού λεπροκομείου). Ο Μέσι έδωσε την πρώτη του συνέντευξη ως αθλητής σε ηλικία 13 ετών (!), χωρίς να έχει καν προλάβει να ενταχθεί στις ακαδημίες της Μπάρτσα, όταν όλοι άρχισαν να παραμιλάνε με το ταλέντο του.

Παραμένει μέχρι σήμερα, παρά τα ρεκόρ που έχει καταρρίψει -μεταξύ άλλων, 7 Χρυσές Μπάλες και 6 Χρυσά Παπούτσια- σεμνός και προσηνής, παρότι οι Dolce & Gabbana τον είχαν βάλει κάποτε να ποζάρει ημίγυμνος με το ημιδιάφανο σλιπάκι να διαγράφει τα ανδρικά του προσόντα. Είναι με την ίδια σύντροφο από τα 18 του χρόνια, την εξωτική Αντονέλα Ροκούτσο με την οποία έχει δυο παιδιά, ενώ η προσπάθεια να την απατήσει, κάποια στιγμή, με τη Λουτσιάνα Σαλασάρ ήταν ατυχής. Εν ολίγοις παραμένει συνεπής με την εικόνα που έχουν πλάσει εκατομμύρια παιδιά που τον έχουν ως πρότυπο σε όλο τον πλανήτη και περιμένουν με αγωνία να τον δουν να σηκώνει -ναι, για πρώτη φορά!- το πολύτιμο τρόπαιο.
mundial-3
Ο Kylian Mbappé, στο σπίτι του στο Bondy την 1η Ιουλίου 2013  (J-L. Fel/L'Equipe)

Κιλιάν Εμπαπέ: Ο ακριβοπληρωμένος «γιος του ανέμου» με τη φωνή αηδονιού

Δύο μέρες μετά τον τελικό ο Κιλιάν Εμπαπέ θα σβήνει 24 κεράκια στην τούρτα του έχοντας ήδη προλάβει να γνωρίσει ποδοσφαιρικές δόξες που άλλοι δεν καταφέρνουν σε μια ολόκληρη καριέρα: έχει κατακτήσει ήδη ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει παίξει στα πιο διάσημα γήπεδα στον κόσμο και έχει αποτελέσει το αντικείμενο του πόθου για κορυφαίες ομάδες. Για να τον κρατήσει η Παρί Σεν Ζερμέν αναγκάστηκε να καταβάλει το ποσό-ρεκόρ των 180 εκατ. ευρώ (!) μετατρέποντας τον νεαρό επιθετικό στον ακριβότερο παίκτη στον κόσμο.

Γεννημένος σε οικογένεια αθλητών, ήταν φυσικό να έχει στο πλάι του από μικρός τον προπονητή πατέρα του Βιλφρίντ Εμπαπέ, ο οποίος ξεχώρισε το ταλέντο του ανήλικου τέκνου του και έκανε ο,τι μπορούσε για να τον προωθήσει και την επίσης πρωταθλήτρια του χάντμπολ μητέρα του, με καταγωγή από την Αλγερία, η οποία συναινούσε με χαρά. Ηξεραν, άλλωστε, ότι αυτό που δίνει δύναμη στο παιδί τους ήταν να βλέπει τα μεγάλα του είδωλα, τον Ζινεντίν Ζιντάν και τον Ρονάλντο, να παίζουν και να κοιμάται έχοντας την αγαπημένη του δερμάτινη μπάλα αντί για μαξιλάρι! Ηταν αυτό που του έδινε δύναμη και κουράγιο ώστε να αντέξει τα οικονομικά προβλήματα που του στέρησαν μια άνετη παιδική ηλικία αλλά του έδωσαν την ευκαιρία να οργώσει όλες τις αλάνες του μπανλιέ Μποντί.

Το προάστιο όπου μεγάλωσε ο Εμπαπέ είναι πολύ γνωστό στη Γαλλία για τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει το 2005, όταν δηλαδή ο επτάχρονος πιτσιρικάς είχε αρχίσει ήδη να ξεχωρίζει ως μοναδικό ταλέντο. Ο μικρός είχε καταφέρει προτού καν κλείσει τα 7 να μπει στην τοπική ομάδα Μποντί, ενώ ο θετός του αδελφός και επίσης ποδοσφαιριστής Ζιρές Κεμπό-Εκοκό έκανε ο,τι μπορούσε για να τον μεταφέρει σε μια καλύτερη ομάδα, τη Ρεν. Είναι ο ίδιος που μεσολάβησε ώστε ο Κιλιάν να μεταβεί σε καλύτερο μέρος και να φοιτήσει στο Κολέγιο Catherine De Vivonne, όπου διακρίθηκε για την ωραία φωνή και το ταλέντο του στο τραγούδι! Ο μικρός Εμπαπέ συνήθιζε μάλιστα τον ελεύθερο χρόνο του να παίζει φλάουτο στο σκοτεινό δωματιάκι του, το οποίο είχε γεμίσει με αφίσες του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Φρόντισε μάλιστα να συναντήσει το είδωλο του και να δεχτεί τις ποδοσφαιρικές του συμβουλές σε μια επίσκεψή του στο γήπεδο της Ρεάλ. Προτού καν τελειώσει το σχολείο το υπερταλαντούχο αστέρι θα εντασσόταν στο δυναμικό της Μονακό, η οποία μάλιστα θα απέρριπτε το πρωτοφανές για ανήλικο ποσό των 40 εκατ. ευρώ από τη Μάντσεστερ Σίτι, ξέροντας ότι δεν μπορεί να αφήσει το πολύτιμο ποδοσφαιρικό διαμάντι να φύγει από την ομάδα. Κατά τραγική ειρωνεία ο Εμπαπέ θα έκλεινε τα 18 πετυχαίνοντας το πρώτο του χατ τρικ στο Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα εις βάρος της Μάντσεστερ Σίτι.

Εκεί θα διακρινόταν ως δεύτερος νεαρότερος Γάλλος σκόρερ στην ιστορία της διοργανωσης μετά τον Καρίμ Μπενζεμά. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας θα ξεχώριζε ως ο κορυφαίος παίχτης και πρόσφατα θα έκλεινε το πιο ακριβό συμβόλαιο στον κόσμο - όχι λίγα κατορθώματα για κάποιον που δεν έχει ακόμα προλάβει να κλείσει τα 25 του χρόνια. Οσον αφορά την προσωπική του ζωή, την οποία φροντίζει να κρατάει μυστική, οι φήμες τον θέλουν να συνοδεύει διάφορα γνωστά μοντέλα. ενώ πρόσφατα τα εξώφυλλα τον είχαν να φιγουράρει δίπλα στη διάσημη και πανέμορφη τρανς Ινές Ράου. Πρόκειται για το πρώτο τρανς μοντέλο που έγινε εξώφυλλο στο «Playboy» το 2017, μοντέλο και γνωστή παρουσιάστρια και ακτιβίστρια.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : AFP / VISUALHELLAS.GR, GETTY IMAGES / IDEAL IMAGE
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ