Σοβαρή καταγγελία ή «fake news»; Το Κατάρ δωροδόκησε παίκτες του Ισημερινού για να ηττηθούν στην πρεμιέρα του Μουντιάλ

Σοβαρή καταγγελία ή «fake news»; Το Κατάρ δωροδόκησε παίκτες του Ισημερινού για να ηττηθούν στην πρεμιέρα του Μουντιάλ

Σύμφωνα με Άραβα δημοσιογράφο οκτώ ποδοσφαιριστές του Ισημερινού έλαβαν προσφορές έως και 7,4 εκατομμυρίων δολαρίων για να χάσουν τον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Collage_Maker-18-Nov-2022-04_25-AM
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου, εκατομμύρια οπαδοί σε όλο τον κόσμο θα έχουν στρέψει τα βλέμματά τους στο Κατάρ και στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

Η αναμέτρηση που θα ανοίξει την αυλαία της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής γιορτής είναι αυτή της διοργανώτριας χώρας κόντρα στον Ισημερινό. Ωστόσο τις τελευταίες ώρες έχει... σηκωθεί σκόνη γύρω από το ματς της πρεμιέρας εξαιτίας ένος αμφιλεγόμενου δημοσιεύματος ενός Άραβα δημοσιογράφου, ο οποίος υποστηρίζει ότι παίκτες της ομάδας του Ισημερινού δωροδοκήθηκαν για να ηττηθούν με 1-0 από το Κατάρ.

Σύμφωνα με ανάρτηση του ειδικού σε στρατηγικές πολιτικές υποθέσεις, Περιφερειακού Διευθυντή του Βρετανικού Κέντρου Μελετών και Έρευνας Μέσης Ανατολής, Αμζάντ Ταχά, οκτώ ποδοσφαιριστές από την ομάδα του Ισημερινού έλαβαν προσφορές έως και 7,4 εκατομμυρίων δολαρίων για να χάσουν τον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

«Αποκλειστικό: Το Κατάρ δωροδόκησε οκτώ ποδοσφαιριστές του Εκουαδόρ με 7.4 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ηττηθούν στην πρεμιέρα (1-0 στο δεύτερο ημίχρονο). Πέντε πηγές από το Κατάρ και το Εκουαδόρ το έχουν επιβεβαιώσει. Ελπίζουμε πως πρόκειται για ψέμα. Ελπίζουμε ότι μοιράζοντας αυτή την πληροφορία θα επηρεάσουμε το αποτέλεσμά της. Ο κόσμος πρέπει να ταχθεί απέναντι της διαφθοράς της FIFA», αναφέρει.




O Άραβας δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι αναμένονται περισσότερες πληροφορίες για το θέμα σημειώνοντας πως ανάμεσα στους πληροφοριοδότες είναι αξιωματούχος από την ομοσπονδία του Κατάρ, αλλά και  διεθνής από τον Ισημερινό, ο οποίος κόπηκε από την αποστολή στο Μουντιάλ! 

Αν και η δημοσίευση έγινε γρήγορα viral, υπήρχαν αρκετοί που δεν την πίστεψαν, όπως ο Λουίς Ερέρα, παρουσιαστής του podcast «Desde El Var », ο οποίος επιχείρησε να αποδομήσει την καταγγελία του Ταχά.

Ο Μεξικανός δημοσιογράφος επισημαίνει ότι τις πληροφορίες τις έδωσε ένας εργαζόμενος της Daily Mail, ενός μέσου που «επικρίνεται έντονα και στερείται δημοσιογραφικής αυστηρότητας». Επιπλέον, αποκαλύπτει ότι η είδηση δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην εφημερίδα, δηλώνοντας ότι υπάρχουν αμφιβολίες και στα αγγλικά ΜΜΕ «δεν θέλουν να εκτεθούν και να αντιμετωπίσουν μηνύσεις», ανέφερε. Ο Λουίς Ερέρα συνεχίζει την αμφισβήτηση της καταγγελίας, σημειώνοντας πως αν υπήρχε υποψία δωροδοκίας οι στοιχηματικές εταιρείες θα το είχαν ανακαλύψει και θα είχαν «φράξει» το παιχνίδι, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη.

Κλείσιμο
Τις τελευταίες ημέρες η FIFA είχε κάνει μεγάλη προσπάθεια για να αναδείξει τη βούληση της στην καταπολέμηση των χειραγωγημένων αγώνων στο Μουντιάλ, δίνοντας λεπτομέρειες της συνεργασίας της με την εξειδικευμένη σε τέτοια ζητήματα εταιρία Sport Radar. Η τελευταία επεξεργάζεται τεράστιο όγκο δεδομένων από 600 παγκόσμιους παρόχους στοιχηματικών υπηρεσιών, έχοντας εντοπίσει 600 ύποπτα προς χειραγώγηση ματς τους τελευταίους 9 μήνες.

Την καταγγελία του Άραβα δημοσιογράφου αμφισβητεί και ο καθηγητής και ειδικός σε πολιτικά θέματα στη Μέση Ανατολή, Μαρκ Όουεν Τζόουνς, διαβεβαιώνοντας ότι οι πληροφορίες προήλθαν από «ψευδείς ειδήσεις».



Παρόλο που όσο περνάει η ώρα η συγκεκριμένη είδηση έχει αρχίσει να αναπαράγεται από πολλά διεθνή ΜΜΕ, ούτε το Κατάρ, ούτε ο Ισημερινός και πολύ περισσότερο η FIFA δεν έχουν πάρει θέση σ' αυτήν την πολύ σοβαρή καταγγελία.

Στο παρελθόν το Κατάρ έχει κατηγορηθεί ότι δωροδοκούσε τη FIFA με εκατομμύρια δολάρια για να επιλεγεί ως διοργανωτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ ήδη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, γιατί δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. O «Guardian» αποκάλυψε πως περισσότεροι από 6.750 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στην κατασκευή των γηπέδων του Μουντιάλ του 2022. Πάντως κόντρα στις έρευνες και τα ρεπορτάζ που κάνουν λόγο για χιλιάδες θύματα στο Κατάρ, η FIFA αναπαρήγαγε το πόρισμα της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ, αναφέροντας μόλις τρεις θανάτους μεταναστών εργατών.

Ειδήσεις σήμερα:

Νίκος Δένδιας: Το plan B για να αποφύγει τον εκβιασμό στη Λιβύη - «Γεια σας και αντίο»


Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, η σιωπηλή επιδημία - Tουλάχιστον 223.000 περιστατικά στο ΕΣΥ το 2021


Αirbnb: Δήμοι και ένοικοι πολυκατοικιών θα «αποφασίζουν» για οποίον διαθέτει ακίνητα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ