Συμβουλές καθαριότητας και συντήρησης φαγητού από μικροβιολόγους ώστε να αποφεύγετε την εξάπλωση μικροβίων στην κουζίνα
13.07.2025
14:00
Κάθε πότε αλλάζετε σφουγγάρι για τα πιάτα και πρέπει να ξεπλένετε το κοτόπουλο;
Καθημερινές συνήθειες στην κουζίνα που θεωρούμε αθώες, μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας. Από το πώς πλένετε τα χέρια σας μέχρι τον τρόπο που ξεπαγώνετε το κρέας, μικρές αλλαγές κάνουν μεγάλη διαφορά.
Αφήνετε φαγητό έξω όλη νύχτα; Χρησιμοποιείτε το ίδιο σφουγγάρι για μέρες; Ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε ορισμένες καθημερινές σας συνήθειες στην κουζίνα. Μικροβιολόγοι προειδοποιούν, μιλώντας στον Guardian, ότι απλοί «πειραματισμοί» στην καθαριότητα και την αποθήκευση μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας. Δείτε τι να προσέχετε, σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις ειδικών.
Μην υποτιμάτε τη δύναμη της μόλυνσης
Τα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το E. coli, μεταφέρονται εύκολα από τα ωμά τρόφιμα σε σημεία που αγγίζετε συχνά – όπως η βρύση ή το ψυγείο. Γι’ αυτό:
Πλένετε τα χέρια σας συχνά για 20 δευτερόλεπτα με ζεστό νερό.
Μην ξεπλένετε ωμό κρέας – αντί να το καθαρίζετε, διασπείρετε τα βακτήρια.
Χρησιμοποιείτε καθαρές πετσέτες και αλλάζετέ τες τακτικά.
Μαγειρέψτε σωστά τα κρέατα. Η σωστή εσωτερική θερμοκρασία σώζει ζωές: Το μοσχάρι, το χοιρινό και το ψάρι στους 63°C. Ο κιμάς στους: 71°C. Τα πουλερικά στους 74°C.
Χρησιμοποιείτε πλαστικές επιφάνειες κοπής και καθαρίστε τις σχολαστικά μετά τη χρήση.
Διαβάστε περισσότερα στο marieclaire.gr
Αφήνετε φαγητό έξω όλη νύχτα; Χρησιμοποιείτε το ίδιο σφουγγάρι για μέρες; Ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε ορισμένες καθημερινές σας συνήθειες στην κουζίνα. Μικροβιολόγοι προειδοποιούν, μιλώντας στον Guardian, ότι απλοί «πειραματισμοί» στην καθαριότητα και την αποθήκευση μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας. Δείτε τι να προσέχετε, σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις ειδικών.
Μην υποτιμάτε τη δύναμη της μόλυνσης
Τα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το E. coli, μεταφέρονται εύκολα από τα ωμά τρόφιμα σε σημεία που αγγίζετε συχνά – όπως η βρύση ή το ψυγείο. Γι’ αυτό:
Πλένετε τα χέρια σας συχνά για 20 δευτερόλεπτα με ζεστό νερό.
Μην ξεπλένετε ωμό κρέας – αντί να το καθαρίζετε, διασπείρετε τα βακτήρια.
Χρησιμοποιείτε καθαρές πετσέτες και αλλάζετέ τες τακτικά.
Μαγειρέψτε σωστά τα κρέατα. Η σωστή εσωτερική θερμοκρασία σώζει ζωές: Το μοσχάρι, το χοιρινό και το ψάρι στους 63°C. Ο κιμάς στους: 71°C. Τα πουλερικά στους 74°C.
Χρησιμοποιείτε πλαστικές επιφάνειες κοπής και καθαρίστε τις σχολαστικά μετά τη χρήση.
Διαβάστε περισσότερα στο marieclaire.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr