«Καζαντζάκης»: Η πολυβραβευμένη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή στην ΕΡΤ1

«Καζαντζάκης»: Η πολυβραβευμένη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή στην ΕΡΤ1

Τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου, στις 20:45 - O σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, Γιάννης Σμαραγδής, την προσφέρει αφιλοκερδώς, για τους σκοπούς του «Μένουμε σπίτι»

Kazantzakis-2
Η πολυβραβευμένη ταινία, «Καζαντζάκης», η οποία αποτελεί βιογραφία ενός από τους εμβληματικότερους Έλληνες συγγραφείς, θα προβληθεί από το κανάλι της ΕΡΤ1, τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου, στις 20:45.
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής αποφάσισε μαζί με τους συνεργάτες του να προσφέρουν αφιλοκερδώς την ταινία για να προβληθεί από τη δημόσια τηλεόραση, στηρίζοντας τους σκοπούς του «Μένουμε σπίτι».

Kazantzakis-10

«Σε καιρούς πολεμικούς όπως αυτούς που ζούμε» σημειώνει ο Γιάννης Σμαραγδής «ο καθένας μας πρέπει να πολεμά με τα δικά του όπλα για το καλό του συνόλου. «Ο καθείς και τα όπλα, είπα», όπως προστακτικά το διατύπωσε ο ποιητής και μέγας Έλληνας Οδυσσέας Ελύτης.

Εμείς, οι άνθρωποι της τέχνης, δεν έχουμε άλλο όπλο παρ’ εκτός τα έργα μας, που όταν έχουν αγαθή ψυχή, δύναται να λειτουργήσουν παρηγορητικά και λυτρωτικά για τους συνανθρώπους μας, να τους δώσουν δύναμη και φως ενάντια στη σκοτεινιά και στο φόβο.

Τα αγαθά έργα γίνονται ακόμα πιο ισχυρά όταν «δίδονται» χωρίς προσωπικές ιδιοτέλειες και υστεροβουλίες, δηλαδή όταν χαρίζονται.

Με αυτή τη σκέψη αποφασίσαμε να προσφέρουμε αφιλοκερδώς την ταινία «Καζαντζάκης» στην ΕΡΤ για μια προβολή, για τους σκοπούς του «Μένουμε Σπίτι» συμβάλλοντας με τον τρόπο μας ενάντια στην έρπουσα εξάπλωση του κορωνοϊού, με την ελπίδα ότι γρήγορα θα εξέλθουμε από το σκοτεινό τούνελ του φόβου ξαναβρίσκοντας το γεννοβόλο αναζωογονητικό και λυτρωτικό «μέσα» Φως.

Η σκέψη να δοθεί αφιλοκερδώς στην κρατική τηλεόραση προέκυψε, εκτός των άλλων, διότι είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κύριο σκοπό τη διατήρηση, στήριξη και διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού που υπηρετεί πιστά χρόνια τώρα, έξω από τις όποιες ταλαντεύσεις των καιρών.

Με το ίδιο σκεπτικό, η ταινία έχει δοθεί, επίσης αφιλοκερδώς, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος για την πολιτιστική διπλωματία της χώρας.

Θυμίζουμε πως η ταινία ήρθε πρώτη σε θεατές στις αίθουσες το 2017 και όπου προβλήθηκε εκτός Ελλάδος, γνώρισε αποθεωτική υποδοχή».
Κλείσιμο
Kazantzakis-1
Στην ταινία κάνει την τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ο Στάθης Ψάλτης. Στη φωτογραφία με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, στον ρόλο του Νίκου Καζαντζάκη


Η ταινία γυρίστηκε σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Σμαραγδή. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκονται οι Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρίνα Καλογήρου και Θοδωρής Αθερίδης, ενώ επίσης εμφανίζονται και οι: Στέφανος Ληναίος, Νίκος Καρδώνης, Ζέτα Δούκα, Αργύρης Ξάφης, Γιούλικα Σκαφιδά, Τάκης Παπαματθαίου, Μαρία Σκουλά, Αμαλία Αρσένη, Στάθης Ψάλτης, Πάνος Σκουρολιάκος, Όλγα Δαμάνη, Έρση Μαλικένζου κ.ά Η πλοκή της ταινίας επικεντρώνεται στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη, Νίκου Καζαντζάκη και στηρίζεται πάνω στο έργο του «Αναφορά στον Γκρέκο», το οποίο είναι η αυτοβιογραφία του.

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ - TRAILER


Ειδήσεις σήμερα:

Πώς οι Κινέζοι παραπλάνησαν τον κόσμο στην πρώτη φάση εκδήλωσης του κορωνοϊού

«Κούρεμα» 40% στα ενοίκια φοιτητών - 800 ευρώ σε περισσότερους εργαζόμενους

Στέλνουν το αρνί με το ΚΤΕΛ - Συνωστίζονται για να το παραλάβουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης