Ο Δημήτρης Τσούτσης δεν ήταν μόνο ο Νικηφόρος από τους «Δύο Ξένους»...

Ο Δημήτρης Τσούτσης δεν ήταν μόνο ο Νικηφόρος από τους «Δύο Ξένους»...

Ο 88χρονος ηθοποιός με το φλεγματικό χιούμορ και την παροιμιώδη ευγένεια που έφυγε σήμερα από τη ζωή, είχε μια πολύχρονη καριέρα έξω από τη μικρή οθόνη στο Εθνικό Θέατρο από το 1965, σε εμβληματικές παραστάσεις που έχουν μείνει στην ιστορία

Nik
Είναι άδικο αλλά δυστυχώς αυτή είναι η μοίρα των περισσότερων ηθοποιών. Οι τηλεοπτικοί ρόλοι τους, και μάλιστα σε θρυλικές σειρές, πάντα θα τους καταδιώκουν. Ο Δημήτρης Τσούτσης, ένας "ανώνυμος" ηθοποιός για τους περισσότερους, ήταν ένας γκράντε ρολίστας για όσους θεατρόφιλους τον είχαν δει επί σκηνής. Δυστυχώς, ο ρόλος του νονού της Λιλής (Κωνσταντίνα Μιχαήλ) στο αξέχαστο «Λαβ Σόρρυ» της Ελένη Μαβίλη, το 1994 και του καναλάρχη Νικηφόρου Κασιμάτη στους σαρωτικούς «Δύο Ξένους» του Αλέξανδρου Ρήγα στο Mega, ήταν τα δύο "εισιτήριά" του για την αναγνωρισιμότητα από το ευρύ κοινό.
Ο Δημήτρης Τσούτσης, ένας ιδιαίτερα καλλιεργημένος και φιλομαθής άνθρωπος του θεάτρου, που διατηρούσε μέχρι και τα τελευταία του χρόνια αυτή την περιέργεια για τη ζωή, είχε την τύχη να συνεργαστεί σε δεκάδες ρόλους επί χρόνια με το Εθνικό Θέατρο. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το εύρος των ρόλων που είχε ερμηνεύσει, από την αρχαία τραγωδία και το κλασικό δράμα, μέχρι την αττική κωμωδία και τα νεοελληνικά έργα.
Μπορεί να μην υπήρξε αυτό που λένε πρωταγωνιστής στη σκηνή, αλλά ήταν πάντα ένας αστραφτερός καρατερίστας, μια πολύ ισχυρή μονάδα πίσω από κάθε παράσταση που εμφανιζόταν. Γλαφυρός στις αφηγήσεις του, πρωταγωνιστής στις καλλιτεχνικές παρέες, με κοφτερή ματιά και απίθανο χιούμορ,  ήταν ένας κινητός θησαυρός αναμνήσεων και γνώσεων, από όλες εκείνες τις εμβληματικές θεατρικές συναντήσεις του.


Το Εθνικό Θέατρο εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση για την απώλειά του:

Καταγραφη_1
Είναι εντυπωσιακό ότι σύμφωνα με το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου, ο Δημήτρης Τσούτσης από το 1965 μέχρι το 2001 είχε εμφανιστεί σε 66 παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου,  ανάμεσά τους σε πολλές ιστορικές παραστάσεις.

epidavros-tsoutsis-ape
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 2002: Ειρήνη Παπά, Μάνος και Μυρτώ Περράκη, Δημήτρης Τσούτσης, Διονύσης Φωτόπουλος


Μόνιμος καλοκαιρινός "κάτοικος" Επιδαύρου και ίσως ο πιο συνεπής  θεατής τα τελευταία χρόνια των παραστάσεων στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, διατηρούσε εξοχικό σπίτι στην  Επίδαυρο, ακριβώς δίπλα σε εκείνο της Μελίνας Μερκούρη.  Ένα από τα αγαπημένα του χόμπι τα τελευταία χρόνια ήταν η ζωγραφική, είχε μάλιστα πραγματοποιήσει και ατομικές εκθέσεις. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που η στενή του φίλη, Μανουέλα Παυλίδου τον αποχαιρέτησε μέσω Facebook  με μία φωτογραφία από το σπίτι της στην Επίδαυρο και έναν δικό του πίνακα.



Κλείσιμο

 O Δημήτρης Τσούτσης τιμούσε πολύ την αξία της φιλίας. Στενός του φίλος επί χρόνια ο συνάδελφός του, Τρύφων Καρατζάς ο οποίος πέθανε ένα χρόνο πριν, τον Ιανουάριο του 2019 στα 82 του. Τότε στην κηδεία του στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ο Δημήτρης Τσούτσης ήταν πραγματικά καταβεβλημένος.
5c43055dadd1b


Δυστυχώς, η γρίπη που τον ταλαιπωρούσε τις τελευταίες ημέρες, τον οδήγησε στο νοσοκομείο,  όπου άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή.  
Όσοι τον αγάπησαν,  φίλοι, συνάδελφοι, συγγενείς του θα τον αποχαιρετήσουν την Πέμπτη το πρωί στις 10.00 στο Κοιμητήριο Βύρωνα.

Καταγραφη_2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης