Όσα φέρνει η Oris

Όσα φέρνει η Oris

Η άφιξη της ιστορικής ελβετικής ωρολογοποιίας ORIS στην Ελλάδα σηματοδοτεί την εμφάνιση μιας διαφορετικής φιλοσοφίας πάνω στο χρόνο και τα αριστοτεχνικά εργαλεία μέτρησής του. Με στιβαρές προτάσεις υψηλής αξίας αλλά λογικού κόστους και με το πνεύμα της ανεξαρτησίας που τη χαρακτηρίζει παντού διάχυτο

or00

Η Oris ιδρύθηκε το 1904 στο ειδυλλιακό χωριό του Holstein, στην καρδιά της πανέμορφης κοιλάδας του Waldenburg, κοντά στη Βασιλεία. Με όπλο της τους αυτόματους μηχανισμούς που η ίδια δημιουργεί κατάφερε να επιβιώσει πολέμων και παγκόσμιων οικονομικών κρίσεων και σήμερα να θεωρείται ως ένα από τα πιο έξοχα παραδείγματα ανεξάρτητης ωρολογοποιίας. Η ανάπτυξη αυτόματων μηχανικών ρολογιών είναι ο δημιουργικός πυρήνας πάνω στον οποίο βάσισε την πρόοδό της, καθώς όλοι οι μηχανισμοί είναι αυτόματοι, ελβετικής κατασκευής και παραγόμενοι in house. Εκτιμάται ότι έχουν αναπτυχθεί περίπου 270 calibres όλα αυτά τα 115 χρόνια ζωής, κάτι που της προσδίδει ξεχωριστή ταυτότητα και χαρακτήρα, αλλά και την αυτονομία ώστε να καθορίζει τις εξελίξεις σύμφωνα με τη φιλοσοφία και τις επιλογές της. Σημειωτέον, οι ελβετικές ωρολογοποιίες που παράγουν μόνο μηχανικά ρολόγια είναι ελάχιστες, δείγμα της τεχνογνωσίας και της παράδοσης που πρέπει να υπάρχει για να υποστηριχτεί κάτι τέτοιο. Ένα μηχανικό ρολόι, άλλωστε είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο μέτρησης του χρόνου, το οποίο είναι προορισμένο να αντέξει σε αυτόν και όπως η τεχνογνωσία περνάει από γενιά σε γενιά έτσι να περάσει και αυτό από τον πατέρα στο γιο και στην επόμενη γενιά.

Oris_Aquis_Collection_01_HighRes_8316__1___1_


Παρόλη την κληρονομιά της και την υπεραιώνια παρουσία της, η Oris δεν σταματάει να καλλιεργεί την έρευνα και να επιδιώκει την καινοτομία. Για παράδειγμα, το 1985 πήρε την απόφαση να προσηλωθεί αποκλειστικά στα αυτόματα ρολόγια -δηλαδή πριν από 35 χρόνια-, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή αριστουργημάτων και εμβληματικών μοντέλων απόλυτης αξιοπιστίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κόκκινος ρότορας που εισήγαγε το 2002 και βρίσκεται στην καρδιά κάθε Oris θεωρείται σήμερα ως ένα σύμβολο ποιότητας και αξιοπιστίας και είναι κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα. Σε όλο αυτό το υπέροχο ταξίδι, αυτό που μένει ίδιο είναι οι αξίες που ενστερνίζεται η εταιρεία και που εν είδη δόγματος ακολουθεί πιστά. Είναι το «Go Your Own Way», η φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται και περιέχει τις βασικές αξίες της λειτουργίας της: Το πνεύμα της Ανεξαρτησίας, της Δεξιοτεχνίας και της Ποιότητας, αλλά και την αδιαπραγμάτευτη δημιουργική επιδίωξη: τα πράγματα πρέπει να βγάζουν νόημα και όχι να γίνονται για το θεαθήναι. Αυτές οι αξίες χαρακτηρίζουν και το νεότευκτο και κορυφαίο μοντέλο της ORIS, Big Crown Pro Pilot X Calibre 115, το οποίο για να καταλάβει κάποιος την αξία του πρέπει να το δει εξελικτικά.

Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115 30s 1920x1080 Mpeg4 H264 11282


Ένας κόσμος συναισθημάτων

Αμιγώς ελβετικά τα ρολόγια Oris, παράγονται με τα υψηλότερα πρότυπα σε όλη τη διαδικασία κατασκευής, με τις τιμές τους να θεωρούνται ο ορισμός του value for money, καθώς υπάρχουν μοντέλα που ξεκινούν από τα 850 ευρώ, ενώ ως μια μέση τιμή θα μπορούσαν να οριστούν τα 2000 ευρώ. Πέραν όμως της εξαιρετικής σχέσης τιμής – προϊόντος είναι αντικείμενα με ψυχή, καθώς κάθε ένα από αυτά αντιπροσωπεύει μία άποψη πάνω στη ζωή και έναν αισθητικό τρόπο βίωσης της.

Πιο συγκεκριμένα, η συλλογή της Oris διακρίνεται σε τέσσερις κατηγορίες: Στα καταδυτικά ρολόγια, τα τύπου aviation (αεροπορίας), τα motor sport, και τα πολιτισμού (culture). Στην πρώτη κατηγορία κυριαρχούν οι σειρές Aquis Sixty-Five και Prodiver και απευθύνονται όχι μόνο σε επαγγελματίες δύτες, scubadivers και αθλητές watersports, αλλά και σε ανθρώπους με δραστήριο και μοντέρνο lifestyle.

Κλείσιμο
Στη δεύτερη κατηγορία κυριαρχεί η σειρά Big Crown, με συναρπαστική σχεδίαση, τη χαρακτηριστική μεγάλη κορώνα και χρήσιμες complications που απευθύνονται και σε επαγγελματίες αεροπόρους, αλλά και σε ενθουσιώδεις τύπους που αγαπούν το στυλ του Aviation.

Στην τρίτη κατηγορία, οι σειρές Artix GT και Williams αντιπροσωπεύουν το πάθος για τη δύναμη και τις επιδόσεις, αλλά και την καινοτομία, όπως αυτή εκφράζεται τόσο σε επίπεδο υλικών (π.χ. ανθρακονήματα) όσο και μηχανισμών.

01_733_7762_4081-Set_-_Oris_Art_Blakey_Limited_Edition_HighRes_9995__1_


Στην τέταρτη κατηγορία (σειρές Artelier και Classic) το εκλεπτυσμένο design και το αμπιγιέ αποτύπωμα εκφράζεται με σύγχρονα μοντέλα που είναι ταυτόχρονα κλασικά και αγαπιούνται ιδιαίτερα από business men και ανθρώπους που εμπνέονται από τον πολιτισμό και παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Τέχνη.

Κάπως έτσι, ρολόγια της Oris επιλέγουν μια πλειάδα ξεχωριστών ανθρώπων, από θρύλους της σύγχρονης κατάδυσης όπως οι Roman Frischknecht, Jérôme Delafosse, της Formula 1, όπως οι Pastor Maldonado και Nico Rosberg, της αεροπλοΐας (Don Vito Wypraechtiger), αλλά και πολλοί εικαστικοί καλλιτέχνες, μουσικοί της jazz, αλλά και ευρύτερα άνθρωποι που αναζητούν το νόημα της καλής ζωής.

Τα timepieces αυτής της σπουδαίας και ιστορικής ωρολογοποιίας φέρνει στην Ελλάδα η RIST Hellas, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, που ιδρύθηκε το 2014 και δραστηριοποιείται στο χώρο του ρολογιού και του κοσμήματος. Σημειωτέον, μέσα σε ελάχιστα χρόνια έχει καταφέρει να γίνει η αποκλειστική αντιπρόσωπος για Ελλάδα και Κύπρο των επώνυμων brand ORIS, GANT Time, TW Steel, Paul Hewitt, Paul Smith & Nomination, όπως και του Fossil Group με τα brand: Michael Kors, Emporio Armani, DKNY, Fossil, Skagen, Armani Exchange & Emporio Armani Swiss.
Τα ρολόγια Oris θα τα βρείτε στο δίκτυο συνεργατών της RIST Hellas, που αποτελείται από 22 φυσικά καταστήματα και πάνω από 10 e-shop, στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης