Γιατί η Αμάλ Αλαμουντίν τα «έχωσε» άγρια στον Ντόναλντ Τραμπ

Γιατί η Αμάλ Αλαμουντίν τα «έχωσε» άγρια στον Ντόναλντ Τραμπ

Η Αμάλ Κλούνεϊ δεν πήγε στο γάμο της πριγκίπισσας Ευγενίας αλλά προτίμησε να μιλήσει σε συνέδριο για τις Γυναίκες όπου άσκησε σκληρή κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ για τη συμπεριφορά του στην πανεπιστημιακό Κριστίν Μπλέιζι Φορντ

Amal_Alamountin
Αντί να δώσει το παρόν στο γάμο της πριγκίπισσας Ευγενίας στη Μεγάλη Βρετανία την περασμένη Παρασκευή προτίμησε να πάει στην Πενσυλβάνια και να τα «χώσει» άγρια στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο λόγος για την Αμάλ Κλούνεϊ Αλαμουντίν η οποία ήταν η κεντρική ομιλήτρια σε συνέδριο στην Πενσιλβάνια με θέμα τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών. Η Βρετανίδα δικηγόρος Λιβανέζικης καταγωγής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα άσκησε σκληρή κριτική στον Ντόναλτ Τραμπ ο οποίος είχε χλευάσει την Κριστίν Μπλέιζι Φορντ επειδή εκείνη κατήγγειλε τον δικαστή Μπρετ Κάβανο για σεξουαλική βία.

«Τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης σε όποια χώρα και να βρίσκονται αξίζουν καλύτερη μεταχείριση και σεβασμό. Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος της χώρας δεν θα πρέπει να γελιοποιεί δημοσίως και με αυτό τον τρόπο μια γυναίκα που είχε το θάρρος και τη δύναμη να βγει να πει την τραυματική της ιστορία», είπε η Αμάλ στο κοινό και συνέχισε: «Αυτό σημαίνει ότι ο αρχηγός της Γερουσίας δεν θα πρέπει να λέει μην πιστεύεται τη μαρτυρία της».

Στις 3 Οκτωβρίου ο Τραμπ υπερασπιζόμενος τον δικαστή Κάβανο είχε χλευάσει σε ομιλία του στο Μισισίπι την Φορντ αφήνοντας να εννοηθεί πώς δεν της ασκήθηκε κανενός είδους σεξουαλικής βίας και όλα έγιναν με την συγκατάθεσή της.

«Ήπια μια μπίρα, ήπια μια μπίρα...», πέταξε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης στο Σάουθχεϊβεν, στην Πολιτεία του Μισισιπή, μιμούμενος ολοφάνερα την κατάθεση της Μπλέιζι Φορντ. «Πώς γυρίσατε στο σπίτι σας; Δεν θυμάμαι. Πώς πήγατε εκεί; Δεν ξέρω. Σε ποια συνοικία έγιναν αυτά; Δεν ξέρω. Πού είναι αυτό το σπίτι; Δεν θυμάμαι. Στον πρώτο όροφο, στο ισόγειο, πού; Δεν ξέρω. Αλλά ήπια μία μπίρα, αυτό είναι το μόνο πράγμα που θυμάμαι», συνέχισε ο Τραμπ διακωμωδώντας τη μαρτυρία της γυναίκας, προκαλώντας γέλια στο πλήθος που τον παρότρυνε και τον επευφημούσε ηχηρά. Η Φορντ στην κατάθεσή της είχε πει ότι το περιστατικό είχε συμβεί το καλοκαίρι του 1982.

Η Αμάλ Αλαμουντίν αναφέρθηκε επίσης και στο κίνημα «#MeToo movement» λέγοντας πώς είναι στο πλευρό όλων των γυναικών. «Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών. Ζούμε σε μια στιγμή αναμέτρησης και εξισορρόπησης της εξουσίας. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να κάνουμε. Είμαι πολύ αισιόδοξη», είπε χαρακτηριστικά.

Και ο Τζορτζ Κλούνεϊ στο πλευρό των γυναικών
Την ίδια ώρα ο σύζυγος της Αμάλ, ο Τζορτζ Κλούνεϊ βρισκόταν στην σκηνή του « Variety's Power of Women» λέγοντας: «Γεια σας. Είμαι ο Τζορτζ. Ο σύζυγος της Αμάλ Κλούνεϊ».
Κλείσιμο
Ο βραβευμένος με όσκαρ ηθοποιός ετοιμαζόταν να συστήσει στο κοινό την Έμμα Γκονζάλες, μια νεαρή ακτιβίστρια που επέζησε από τους πυροβολισμούς στο Γυμνάσιο Stoneman Douglas νωρίτερα φέτος, και ήξερε πως όσον αφορά σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, η σύζυγός του είναι αυτή που έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό.
 Φυσικά, με την εισαγωγή του αυτή, το πλήθος που παραβρισκόταν στην εκδήλωση, ξέσπασε σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές.
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ όμως, δεν έκανε μόνο μια εντυπωσιακή εισαγωγή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε αρνητικά στην διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας πως η χώρα θα πρέπει «να απαντήσει στην ιστορία» εάν εξακολουθήσει να «φοβάται» αυτό που «την έκανε σπουδαία».
Ο ηθοποιός υπογράμμισε τον «φόβο των μουσουλμάνων, των μεταναστών και των δυνατών γυναικών» που έχει αυξηθεί από την κυβέρνηση του Τραμπ, προσθέτοντας πως η διοίκηση αυτή έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα φόβου.
Όπως είπε: «Ο φόβος των μουσουλμάνων. Ο φόβος των μεταναστών. Ο φόβος των μειονοτήτων. Ο φόβος των δυνατών γυναικών. Κι επειδή η κυβέρνησή μας, μας θέλει να φοβόμαστε, η ερώτηση είναι, φοβόμαστε πραγματικά όλα αυτά τα πράγματα που έχουν κάνει σπουδαία την Αμερική;».
Και συνέχισε: «Κι αν η απάντηση είναι ναι, τότε θα πρέπει να απαντήσουμε στην ιστορία. Γιατί αυτές είναι οι ιδέες που θα μας καθορίσουν ως έθνος για γενιές. Όταν αποκαλείς ένα ολόκληρο έθνος, εχθρό σου, μπορείς να κάνεις πολύ εύκολα έναν εχθρό από ένα ολόκληρο έθνος. Όταν λες σε μια ολόκληρη φυλή ανθρώπων ότι τους εκτιμάς λιγότερο, δεν μπορείς να εκπλήσσεσαι όταν αμφισβητούν τις αξίες σου».

Άφησαν το γάμο γιατί είχαν πιο σοβαρές υποχρεώσεις
Πάντως εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι το διάσημο ζευγάρι ήταν καλεσμένο στο γάμο της πριγκίπισσας Ευγενίας και του Τζακ Μπρούσμπανκ αλλά από ότι φάνηκε εκ του αποτελέσματος οι υποχρεώσεις τους για τα δικαιώματα των γυναικών ήταν πιο σημαντικές. Ο νεόνυμφος Τζακ Μπρούσμπανκ το 2016 ορίστηκε πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο της Casamigos, της εταιρείας τεκίλας που ίδρυσαν το 2013 ο Τζορτζ Κλούνεϊ και ο σύζυγος της Σίντι Κρόφορντ, Ραντ Γκέρμπερ.

Το 2017 οι Κλούνεϊ και Γκέρμπερ ανακοίνωσαν ότι πούλησαν την εταιρεία τους στην ευρωπαϊκή εταιρεία αλκοολούχων ποτών Diageo έναντι 1 δισ. δολ. και ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για το brand. Ο Μπρούκσμπανκ είχε πει στην εφημερίδα «The Daily Mail» ότι «δεν μπορεί να πει αν θα έρθει ο Τζορτζ Κλούνεϊ στον γάμο».

Ο Κλούνεϊ, ο οποίος ήταν παρών στον γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ τον Μάιο μαζί με τη σύζυγό του Αμάλ σέρβιρε σφηνάκια Casamigos στη δεξίωση.
Πριν από τη συνεργασία του με την Casamigos, ο Μπρούκσμπανκ εργάστηκε στον κλάδο της εστίασης, σε διάφορες παμπ του Λονδίνου, όπως Admiral Codrington και Markham Inn. Ήταν επίσης διευθυντής στο Mahiki, δημοφιλές νυχτερινό κλαμπ στο Λονδίνο, στο οποίο σύχναζαν και μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως ο ξάδερφος της Ευγενίας, ο πρίγκιπας Χάρι. 

Ο Μπρούκσμπανκ σχεδιάζει να βάλει το δικό του αποτύπωμα στον κλάδο οινοπνευματωδών ποτών, καθώς πέρυσι δημιούργησε μια εταιρεία διανομής αλκοολούχων ποτών, που ονομάζεται Jack Brooksbank Ltd, και σύμφωνα με πληροφορίες θέλει να δημιουργήσει μια αλυσίδα παμπ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης