Τζάκι Κένεντι - Λι Ραντζιβίλ: Δύο αδελφές, ένα άσβεστο μίσος και τα... «τρίγωνα» με JFK και Ωνάση

Τζάκι Κένεντι - Λι Ραντζιβίλ: Δύο αδελφές, ένα άσβεστο μίσος και τα... «τρίγωνα» με JFK και Ωνάση

Το βιβλίο φέρνει στο φως λεπτομέρειες για την αντιπαλότητα των δύο αδελφών - Οι «αταξίες» της Λι με τον Κένεντι και ο παράφορος έρωτάς της για τον Ωνάση - Γιατί η Τζάκι την έβαλε στη λίστα με τους επώνυμους εχθρούς της

jackiee
Αυτό που ξεκίνησε ως μία ειδυλλιακή παιδική ηλικία στο East Hampton του Long Island για δύο αδελφές, εξελίχθηκε σε μία σχέση ζήλειας και αντιπαλότητας. Ο λόγος για την Τζάκι Κένεντι και την Κάρολιν -«Λι»- Ραντζιβίλ.

Η πρώτη έγινε η γυναίκα που θαυμάστηκε όσο καμία στην Αμερική και η πιο αγαπητή Πρώτη Κυρία της χώρας, ενώ η άλλη ήταν πάντα η αδελφή που πάλευε για την αυτότητά της με την ελπίδα να ξεφύγει από τη σκιά της Τζάκι.

Θέλοντας να δημιουργήσει το δικό της όνομα και να ξεφύγει από την επιβλητική σκιά της αδελφής της, η Λι, 85 ετών σήμερα, έγινε ηθοποιός, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων για τον Armani, διακοσμήτρια, ενώ ακόμη απέκτησε τον αμφιλεγόμενο τίτλο της Πριγκίπισσας από έναν εκ των συζύγων της σε μία προσπάθεια να βγει στο προσκήνιο.

Η περίπλοκη αυτή σχέση τους ξεκίνησε όταν η Λι  έκανε «αταξίες» με τον JFK, ο οποίος τελικά παντρεύτηκε τη Τζάκι, αλλά και όταν εκείνη μετά τη δολοφονία του Κένεντι της «έκλεψε» τον Αριστοτέλη Ωνάση, με τον οποίο η Λι ήταν παράφορα ερωτευμένη.

Σήμερα, ο αδυσώπητος αυτός ανταγωνισμός των δύο αδελφών ξεδιπλώνεται στο βιβλίο «Οι υπέροχες αδελφές Μπουβιέ: Η τραγικές και λαμπερές ζωές της Τζάκι και της Λι», των Sam Kashner και Nancy Schoenberger, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου.

book


Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η Τζάκι δεν ξέχασε τίποτα και ποτέ και φύλαξε τη λίστα των εχθρών της σε ένα βιβλίο με ονόματα, εμπιστευόμενη την ύπαρξή του στον στενό φίλο της της και διάσημο συγγραφέα, Γκορ Βιντάλ.

Από ό,τι φαίνεται, η Λι ήταν στη λίστα αυτή, καθώς όταν η Τζάκι πέθανε από λέμφωμα Non Hodgkin τον Μάιο του 1994, δεν άφησε τίποτα στην αδελφή της, ούτε καν ένα αναμνηστικό.

Κλείσιμο
«Ο Βιντάλ νόμιζε ότι η Τζάκι αστειευόταν για τη λίστα των εχθρών, όμως άλλαξε γνώμη όταν έμαθε ότι απέκλεισε τη Λι από τη διαθήκη της», γράφει το βιβλίο.

Στην 38η σελίδα της διαθήκης της, οι τελευταίες λέξεις της Τζάκι στη Λι είναι: Δεν έκανα καμία πρόβλεψη στη διαθήκη μου για την αδελφή μου, Lee B. Radziwill, για την οποία έτρεφα μεγάλη αγάπη, γιατί έκανα ήδη πολλά σε όλη μου τη ζωή»

Οι αταξίες με τον JFK και η εκδίκηση της Τζάκι

Αυτό που δεν έγραψε, σύμφωνα με τον Βιντάλ, ήταν ότι «Η Λι είχε πάει με τον Τζακ (σσ. Τζον Κένεντι)». Ο πρώτος σύζυγος της Λι, Μάικλ Κάνφιλντ, είχε πει στον Βιντάλ: Υπήρχαν στιγμές όταν... νομίζω η Λι το παρατραβούσε. Όπως το να πηγαίνει στο κρεβάτι με τον Τζακ στο διπλανό δωμάτιο από το δικό μου στη Νότια Γαλλία...»

Αλλά η Τζάκι έψαχνε την εκδίκησή της, όταν έκλεψε τον Αριστοτέλη Ωνάση από την Λι, η οποία είχε πρώτη σχέση με τον «Χρυσό Έλληνα». Τον είχε ερωτευτεί τρελά και παρά την σχέση του με την ντίβα της όπερας, Μαρία Κάλλας ενώ ήταν παντρεμένος με την Τίνα Λιβανού, η Λι ήλπιζε ότι θα ήταν η επόμενη γυναίκα του. Όμως, ξανά η Τζάκι την επισκίασε και παντρεύτηκε τον Έλληνα κροίσο.

«Αυτή ήταν και η χαριστική βολή για τη σχέση τους που δεν θα ανάρρωνε ποτέ και αυτό που ήταν ακόμη πιο επώδυνο ήταν το γεγονός ότι η Λι έφερε κοντά την Τζάκι και τον Αριστοτέλη», σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Γκλάμουρ και... ανταγωνισμός

Το αίσθημα της σκιάς της αδελφής της είχε εγκλωβίσει τη Λι για πολλά χρόνια, ακόμη και μετά το θάνατο της Τζάκι.

«Η σχέση μεταξύ των δύο ήταν εξαιρετικά στενή, αλλά γεμάτη αντιπαλότητα και ζήλεια», προσθέτει το βιβλίο.

Η Τζακς και η Πεκς, όπως αποκαλούσαν η μία την άλλη, όταν ήταν πιτσιρίκια, περνούσαν τα καλοκαίρια τους στο ανατολικό Χάμπτον και τους χειμώνες στο διαμέρισμά τους στην Park Avenue μέχρι τον χωρισμό των γονιών τους Τζάνετ Λι Μπουβιέ και Τζακ Βερνού Μπουβιέ, το 1935.

Η Λι ήτανη αγαπημένη της μητέρας της και η Τζάνετ πάντα ασκούσε κριτική στην Τζάκι για την εμφάνισή της, καθότι ένιωθε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η όσο μεγάλωνε έμοιαζε περισσότερο στον πατέρα της.

Οι δύο αδελφές αγαπούσαν τη μόδα και ξόδευαν μία περιουσία για την γκαρνταρόμπα τους, ενώ ο θετός του πατέρας πλήρωνε για την ιδιωτική τους εκπαίδευση, που περιελάμβανε σπουδές στην Ευρώπη.

Η Λι μετακόμισε στη Ρώμη και επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, πριν το γάμο της με τον πρώτο σύζυγό της, Μάικλ Κάνφιλντ, θετό γιο του Κας Κάνφιλντ, εκδότη του Harper & Row. Καθώς ο Κάνφιλντ ήταν γερό ποτήρι, αλλά και στείρος, οδήγησε τη Λι να κάνει εξωσυζυγικές σχέσεις, όταν ζούσε στο Λονδίνο. Όταν χώρισε από τον Κάνφιλντ, παντρεύτηκε τον Πολωνό αριστοκράτη, Στας Ραντζιβίλ. Ήταν η δεύτερη σύζυγός του και πήρε τον αμφιλεγόμενο τίτλο της πριγκίπισσας το 1959.

Αυτός ο γάμος τη βοήθησε να γίνει μία από τις πιο σπουδαίες γυναίκες στο Δυτικό κόσμο και την σύστησε στη βρετανική κοινωνία. Για μια στιγμή ένιωσε ότι ξεπέρασε την αδελφή της με το νέο αυτό τίτλο της πριγκίπισσας. Όμως ούτε αυτός ο γάμος στέριωσε, κυρίως λόγο της σχέσης της Λι με τον θρύλο του μπαλέτου, Ρούντολφ Νουρέγεφ.

Η Λι είχε έναν ακόμη αποτυχημένο γάμο με τον σκηνοθέτη και παραγωγό Χέρμπερτ Ρος και μία μάχη με τον αλκοολισμό, πριν τελικά βρει την εσωτερική της ηρεμία και ξεφύγει από τη σκιά της Τζάκι.

«Θα είμαστε πάντα αδελφές, αλλά ήμασταν και φίλες κάποτε», είπε η Λι, σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης