Αποτυχία: Η νέα τάση στα ριάλιτι

Είτε αφορούν πλαστικές είτε γάμους, τα νέα ριάλιτι έρχονται να αποδείξουν ότι ακόμη και αυτό που εσύ θεωρείς αποτυχημένη ζωή και εικόνα είναι επιτυχημένη τηλεοπτική συνταγή

Ενας γάμος που φτάνει στο τέλος του και οδηγεί σε οδυνηρό διαζύγιο με απρόβλεπτες συνέπειες ή μία αποτυχημένη πλαστική που πρέπει να διορθωθεί άμεσα είναι φαινόμενα που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς πριν από μερικά χρόνια ότι θα αποτελούσαν πηγή έμπνευσης για τηλεοπτικούς παραγωγούς και πόλο έλξης για τους τηλεθεατές. Κι όμως, η νέα γενιά ριάλιτι πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω και εγκαταλείποντας τις μονότονες περιπέτειες επιβίωσης σε ερημικά νησιά και τους αγώνες στις κουζίνες επενδύει σε μια νέα τάση η οποία καλπάζει διεθνώς. Το λάθος, την αποτυχία, την υπερβολή.

Οι απαιτήσεις για πιο τροφαντά οπίσθια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα καθώς οι Αμερικανίδες ζουν στον πυρετό των Καρντάσιαν. Δεν λείπουν όμως και οι διορθωτικές επεμβάσεις, είτε λόγω αποτυχημένης πλαστικής, είτε λόγω δυσμορφίας, είτε κάποιου ατυχήματος που προκάλεσε παραμόρφωση



Φυσικά οι εμπνευστές είναι οι Αμερικάνοι παραγωγοί που φημίζονται για τις τολμηρές ιδέες και τη φαντασία τους ώστε να μετατρέπουν μια εξόφθαλμη αποτυχία σε εκρηκτική επιτυχία. Τρανταχτό παράδειγμα τα παραμορφωμένα χείλη ή τα άνισα στήθη, ως αποτέλεσμα αποτυχημένης χειρουργικής επέμβασης, γίνονται ο καμβάς γύρω από τον οποίο στήνεται μια ολόκληρη εκπομπή στην οποία σπεύδουν όσοι θέλουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, ενώ οι τηλεθεατές παρακολουθούν το «πριν», το «μετά» αλλά και τη διαδικασία της επανορθωτικής επέμβασης. Μια διαδικασία που κεντρίζει το ενδιαφέρον όχι μόνο εκείνων που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα, αλλά και αυτών που φοβούνται τις αποτυχημένες πλαστικές και πλέον έχουν λόγο να ξεπεράσουν τις αναστολές τους. Η σειρά «Botched» στο E! ENTERTAINEMENT μόλις εγκαινίασε την πέμπτη σεζόν της και η επιτυχία που σημειώνει είναι πρωτοφανής. Η πρεμιέρα έγινε το 2014 και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν ένα από τα πιο επιτυχημένα ριάλιτι του σταθμού. Δύο πλαστικοί χειρουργοί από την Καλιφόρνια, ο Πολ Νασίφ και ο Τέρι Ντουμπρό, είναι πρόθυμοι κατόπιν συζήτησης να διορθώσουν όλα όσα πήγαν στραβά και είναι ολοφάνερα ακόμα και στους πλέον αφηρημένους. Αλλά ακόμη και αυτά που δεν πιάνει το μάτι ή πρόκειται για δυσμορφίες που απειλούν την υγεία του ασθενούς.
Στην Ελλάδα κάτι ανάλογο είχαμε παρακολουθήσει πριν από χρόνια αλλά με τη μορφή μυθοπλασίας, το δημοφιλές σίριαλ «Nip/ Tuck». Τότε ακόμη η πλαστική θεωρούνταν ταμπού και η σειρά είχε προκαλέσει πλήθος δημοσιευμάτων αλλά σημείωνε υψηλή τηλεθέαση αφού το γοητευτικό δίδυμο των πρωταγωνιστών έκανε μεγάλο γκελ στα γυναικεία κοινά.
Στο «Botched» όλο το στόρι βασίζεται στους δύο «τρυφερούς» γιατρούς, οι οποίοι σαν άλλοι Μεσσίες αντικρίζουν τα λάθη των προηγούμενων και σε πείθουν ότι όλα μπορούν να διορθωθούν. Με πρωτοφανή ηρεμία συζητούν με τους ασθενείς, ακούνε ακόμη και τις πιο υπερβολικές απαιτήσεις και φυσικά έρχονται να αντιμετωπίσουν και πολύ δύσκολα περιστατικά.

Πλέον περισσότερες από 20 εκατομμύρια πλαστικές γίνονται στον πλανήτη ετησίως - όχι φυσικά με ισάριθμη επιτυχία. Οι περιπτώσεις παραμορφωμένων ανθρώπων που καταφεύγουν στην εκπομπή είναι εκτός από πολλές και ποικίλες. Η γυναίκα με το ένα στήθος και τις έξι ρινοπλαστικές, η γυναίκα body builder που ζητά από τους γιατρούς να γίνει πιο θηλυκή, ένας άλλος που θέλει να μοιάζει με κούκλα blow-up και πάει λέγοντας. Οι συμμετέχοντες αλλάζουν ακόμη και θηλές, ανανεώνουν επιθέματα στήθους (συνήθως τα μεγαλώνουν), φουσκώνουν τα χείλη, ενώ εσχάτως έχουν αυξηθεί ραγδαία προφανώς λόγω Καρντάσιαν και οι επεμβάσεις στα οπίσθια (τα ζητούν πιο τροφαντά).
 
 Πριν από λίγα χρόνια ο δρ Ντουμπρό παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή του Γιώργου Σατσίδη «Buzz» και αποκάλυψε ποια διασημότητα έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στις πλαστικές επεμβάσεις: «Δεν χωράει αμφιβολία ότι είναι η αδελφή της Κιμ Καρντάσιαν, Κάιλι Τζένερ. Εκανε μόδα τα φουσκωμένα χείλη και από την επόμενη μέρα το τηλέφωνο στο γραφείο μου κυριολεκτικά έσπασε από γυναίκες κάθε ηλικίας που ήθελαν να κάνουν το ίδιο». Φυσικά η ενίσχυση γλουτών ήταν σημείο αναφοράς στη συνέντευξη, ενώ περιέγραψε και περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν κάνει δεκάδες πλαστικές και συνεχίζουν να ζητούν κι άλλες.  Περιπτώσεις όπως ο Τζάστιν, το βίντεο του οποίου υπάρχει στο YouTube, που ξεπερνούν τις 130 πλαστικές, αλλά και πολλές γυναίκες που κάθε φορά επιθυμούν όλο και μεγαλύτερο στήθος σπεύδουν στο «μαγικό» ιατρείο των γιατρών που το κοινό είτε λατρεύει είτε μισεί.
Οι συντηρητικοί τούς κατηγορούν και οι πιο σύγχρονοι τους λατρεύουν. Ομως ο στόχος δεν είναι μόνο να ικανοποιηθεί η ματαιοδοξία αλλά και να ανακουφιστούν άνθρωποι που γεννήθηκαν με δυσπλασία ή αντιμετώπισαν κάποια προβλήματα λόγω ατυχημάτων ή κάποιων έκτακτων περιστατικών. Η τηλεθέαση του ριάλιτι είναι πολύ υψηλή με εκατομμύρια fan σε όλο τον κόσμο. Η εικόνα συχνά πυκνά σκληρή. Τόσο ώστε να συνηθίσει το μάτι, αλλά και να μπορεί μετά να δει τη μεγάλη διαφορά. Ο ασθενής δεν φοβάται να εκτεθεί. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να αποκατασταθεί η ζημιά ή να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα στον καθρέφτη. Και είναι γεγονός ότι τα μαγικά χέρια των γιατρών κάνουν το θαύμα τους. Είχε προηγηθεί κάτι σχεδόν αντίστοιχο στην αμερικάνικη τηλεόραση, το «Swan». Ενα ριάλιτι στο οποίο κοπέλες με προβλήματα στο σώμα και στο πρόσωπο δέχονταν να παραμείνουν στο ριάλιτι για κάποιες εβδομάδες προκειμένου να μεταμορφωθούν από τα μαγικά χέρια των γιατρών. Οι κοπέλες υποβάλλονταν σε διάφορες πλαστικές επεμβάσεις όλων των ειδών και το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικά διαφορετικό.

Πολ Νασίφ και Τέρι Ντουμπρό: Οι δύο πλαστικοί χειρουργοί του ριάλιτι «Botched», που προβάλλεται για 5η σεζόν στο κανάλι E! ENTERTAINMENT με απρόσμενα μεγάλη επιτυχία



Το αμερικάνικο κοινό είναι συνηθισμένο σε τέτοια θεάματα. Για την ακρίβεια είναι εθισμένο στο ριάλιτι της οικογένειας Καρντάσιαν, όπου η πλαστική επέμβαση δεν απενοχοποιείται απλώς, αλλά και σχεδόν επιβάλλεται. Οι αδελφές Καρντάσιαν σέρνουν τον χορό των πλαστικών στην Αμερική. Γυναίκες σπεύδουν στους γιατρούς κρατώντας μία φωτογραφία στα χέρια και ζητώντας τους απλώς να προσπαθήσουν να αντιγράψουν αυτό που βλέπουν.

Οπως λέει ο δρ Ντουμπρό, η Κάιλι Τζένερ, αδελφή της Κιμ Καρντάσιαν, έβαλε φωτιά στα ραντεβού για φουσκωμένα χείλη μόλις εμφανίστηκε μετά την πλαστική!



Διαζύγια μετά φόνων

Στο «Fatal Vows» που προβάλλεται μεταμεσονύκτια από τον ΣΚΑΪ, ένα δραματοποιημένο ριάλιτι, χρησιμοποιούνται ως έμπνευση οι αληθινές ιστορίες διαζυγίων. Οχι απλών. Είναι μία ακόμη τάση της αμερικάνικης τηλεόρασης αντίστοιχης των «Deadly women», όπου ακραίες καταστάσεις δραματοποιούνται υπό τη μορφή ριάλιτι και μεταφέρονται τηλεοπτικά.

Στο ριάλιτι που αφορά «ματωμένους» γάμους παρακολουθούμε σε κάθε επεισόδιο συνεντεύξεις και δραματοποίηση των συνθηκών που οδηγούν το ζευγάρι από το απλό (;) διαζύγιο στον φόνο


Στη σειρά παρακολουθούμε διαφορετικά ζευγάρια να μετατρέπονται από αγαπημένοι σύντροφοι σε εχθροί που είναι έτοιμοι να κατατροπώσουν ο ένας τον άλλον για να κερδίσουν την κηδεμονία των παιδιών τους, τα χρήματα τα δικά τους ή της πρώην συζύγου τους, ή μεγαλύτερη διατροφή. Σε κάθε επεισόδιο, συνεντεύξεις και δραματοποίηση μας δείχνουν πού μπορεί να οδηγήσει ένα διαζύγιο, και ποιες ψυχολογικές μεταστροφές περνά ένας κατά τα φαινόμενα απλός άνθρωπος προτού καταλήξει στον φόνο.  Οι περιγραφές των επεισοδίων είναι αποκαλυπτικές. Οπως η περίπτωση του ζευγαριού Κέλι και Φράνκλιν, ή αλλιώς Πάνκι, δύο ερωτευμένων εφήβων που έσπευσαν να παντρευτούν αμέσως μόλις η ηλικία τους το επέτρεψε, καθώς το όνειρό τους ήταν να φτιάξουν μια μεγάλη οικογένεια. Ομως όλα άλλαξαν όταν γνώρισαν την Τάμι και τον Τζέρι, ένα ζευγάρι σεξουαλικά απελευθερωμένο και χωρίς ηθικές αναστολές. Σύντομα ανακάλυψαν ότι στους δύο τρίτος δεν χωρεί, και αν προστεθεί και τέταρτος, το παιχνίδι μπορεί να καταλήξει σε φόνο πρώτου βαθμού. Οι περιπτώσεις είναι παρόμοιες. Σύζυγοι που γίνονται εμμονικοί και στο τέλος οδηγούνται σε καταδίωξη των γυναικών, διαζύγια που δεν γίνονται αποδεκτά με καλή διάθεση, πρόσωπα που αποκαλύπτουν μια σκοτεινή πλευρά καλά κρυμμένη μέχρι τότε. Μια σκοτεινή τηλεόραση γενικά...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr