Θάνος Μικρούτσικος για τον καρκίνο: «Τα έβαλε με λάθος άνθρωπο, θα τον ταλαιπωρήσω φρικτά»

thanosmikroutsikos

Για τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο μίλησε ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα

Για τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο μίλησε ο Θάνος Μικρούτσικος σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα «δυσκολέψει όσο μπορεί» την ασθένεια και ότι - στον όποιο βαθμό εξαρτάται από εκείνον - «το παλεύει του κερατά».

Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης αποκάλυψε πότε και πώς έμαθε για τον καρκίνο στο συκώτι του, την πορεία της υγείας του έκτοτε, και πώς το αντιμετωπίζει.

Ακολουθούν αποσπάσματα συνέντευξής του

«Ετοιμαζόμουν πέρυσι τον Ιούνιο να κάνω μια περιοδεία με το έργο του Καββαδία. Μου λέει η γυναίκα μου: μήπως να κάνεις μια εξέταση για το σάκχαρο στην προοπτική των 40 συναυλιών; Η παθολόγος, ως μη όφειλε, μου γράφει να κάνω υπέρηχο άνω και κάτω κοιλίας βλέποντας κάτι σαν αιμαγγείωμα. Μετά τον υπέρηχο κάνω μαγνητική. Αποδεικνύεται ότι έχω καρκίνο στο συκώτι. Και μετά κάτι φαίνεται και στο κόκκαλο.

Αν ο συνδυασμός ίσχυε ήμουν καταδικασμένος. Ήταν πράγματι ένα φρικώδες επταήμερο. Η Μαρία και ο γιος μου ο Στέργιος ήταν κινούμενα πτώματα. Η κόρη μου στο Λονδίνο μισοήξερε πράγματα. Οι δύο μεγαλύτερες ήταν κάπως πιο ψύχραιμες. Τα αποτελέσματα από τις βιοψίες βγαίνουν στις 4 Ιουλίου και χαμογελάμε λίγο. Το κόκκαλο είναι εντάξει. Μένει ο καρκίνος στο συκώτι. Κανονίζω να χειρουργηθώ στο Μετροπόλιταν. Παρεμβαίνει ένας εξάδελφος της Μαρίας και γίνεται η επαφή με τον Μαλαγκό, τον καλύτερο ογκολόγο στο Λονδίνο, ο οποίος ανατρέπει όλο τον προγραμματισμό και κανονίζει το αδιανόητο: χειρουργείο μετά από τρεις μέρες. Το χειρουργείο διαρκεί 8,5 ώρες. Είχαν πειραχτεί και τρεις λεμφαδένες, αλλά ο Ιταλός είχε καθαρίσει όλη την ευρύτερη περιοχή όπως μου είπε, καλύτερα και από μαφιόζο στο Σικάγο.

Τον Νοέμβριο, όπως λέει, βρίσκουν άλλους τρεις λεμφαδένες κοντά στα επινεφρίδια και χρειάστηκε να κάνει πετ σκαν. «Στις 10 Δεκεμβρίου το απόγευμα έρχεται ο γιατρός, κάθεται στη θέση που κάθεσαι εσύ τώρα. Είναι σε πλήρη απογοήτευση. Μου λέει: «Μετάσταση στα κόκκαλα, στο δεύτερο θωρακικό κι πέντε σημεία θεωρούνται απλώς ύποπτα». Η εξέλιξη ήταν εξαιρετικά απρόβλεπτη. Όταν το πληροφορήθηκε ο Μαλαγκό στο Λονδίνο, έπαθε σοκ με τη ταχύτητα μετάβασης. Ενδέχεται, προ της εγχείρησης, να έφυγε κύτταρο που δεν πιάστηκε στο πετ σκαν, δυστυχώς γίνονται αντιληπτά όταν πια δημιουργούν αποικίες. Ξεκίνησα από τον Δεκέμβριο τις ακτινοβολίες, στις 20 Ιουνίου κλείνει ο πρώτος κύκλος χημειοθεραπείας. Τον Μάρτιο είχαμε ένα ικανοποιητικό κατά τον γιατρό αποτέλεσμα του πετ σκαν. Υπάρχουν τα ευρήματα του Δεκεμβρίου, παραμένουν όμως στο ίδιο στάτους χωρίς να έχουν επεκταθεί. Θεωρεί ότι φρενάρισε. Κάθε τρεις μήνες θα κάνουμε εξετάσεις» επισημαίνει.

«Νομίζω ότι αντιμετωπίζω τον καρκίνο με δύναμη, έτσι πρέπει να γίνεται. Η αθλιότητα της χημειοθεραπείας δεν με έχει καταβάλει, νιώθω τυχερός, είμαι και δημιουργικός. Είναι μονόδρομος. Ξυπνάω στις 8 το πρωί και δουλεύω. Μετά τη χημειοθεραπεία βάζω πρόβα 7-9 και ο γιατρός τρελαίνεται. Έχει αποδειχτεί και ιατρικά πως αν δώσεις κατάθλιψη στον καρκίνο είναι το καλύτερό του. Ε, λοιπόν, εγώ θα τον δυσκολέψω όσο μπορώ» λέει ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης.

«Όχι, δεν φοβήθηκα. Έχω πλήρη συνείδηση ότι πρόκειται για πολυπαραγοντική ασθένεια η οποία αυτονομείται -άρα δεν εξαρτάται από σένα πώς το παλεύεις. Όμως θα σου πω κάτι. Στον όποιο βαθμό κάποια πράγματα εξαρτώνται από μένα, το παλεύω του κερατά… Σε εκείνο τον βαθμό που έχω έστω μικρό ρόλο, θα του βγάζω τη γλώσσα. Δεν θα τον κοροϊδεύω έτσι κι αλλιώς, όχι. Ξέρω πως μπορεί να αυτονομηθεί. Δεν είμαι βλαξ ούτε ζω με ψευδαισθήσεις. Ένα πρωί κοιτάχτηκα στον καθρέφτη και του είπα: Τα έβαλες με λάθος άνθρωπο. Θα σε ταλαιπωρήσω φρικτά. Αν με ρωτήσεις τι ελπίζω, θα σου πω όχι την ίαση αλλά να καταστήσω το νόσημα χρόνιο. Η ιατρική εξελίσσεται. Βλέποντας και κάνοντας. Και ζώντας κάθε λεπτό. Ας πούμε ότι ζω τάδε καιρό, δεν τον προσδιορίζω. Δεν πρέπει να τον ζήσω καλά;» προσθέτει ο Θάνος Μικρούτσικος.

ΣΧΟΛΙΑ (50)

ftemp

Να κοιτάξουμε σαν κοινωνία, να δώσουμε περισσότερα χρήματα, αν όχι όλα, στην επιστήμη και την έρευνα, να επενδύσουμε στην λογική και τον ορθολογισμό, γιατί είναι το μόνα ρεαλιστικά όπλα που έχουμε για την καλυτέρευση της ζωής μας. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Καλή δύναμη και περαστικά στον άνθρωπο, μακάρι να βγει δυνατότερος.

ΑΠ

ο κύριος αυτός είχε πει δημόσια πιο παλια οτι θα ήθελε να κάνει σεξ πάνω στην Αγία Τράπεζα μιας εκκλησίας!!!!!

XT

Μικρούτσικος στο όνομα, τεράστιος στην πράξη. Περαστικά μεγάλε, εξάλλου ήδη είσαι αθάνατος μέσω του έργου σου.

κπο

κράτα γερά Θάνο και σου εύχομαι αίσια έκβαση στον αγώνα σου...Σαν καλλιτέχνη σε παραδέχομαι σαν αριστερό θέλω να σε βρίσω μαζί με τους άλλους αριστερούς...όμως για τον αγώνα σου, όπως και για τον αγώνα του κάθε συνανθρώπου μας δεν μπορεί παρά να ευχηθούμε τα βέλτιστα

Billy

Συμφωνώ μαζί σου 100%. Κάθε άνθρωπος που δίνει τέτοιο αγώνα πρέπει να έχει την βοήθεια όλων. Ολόψυχα εύχομαι να το νικήσει το άτιμο.

Δύναμη γιά υπέρβαση

Η αισθαντικότερη και σε υψηλό επίπεδο σύνθεση του Κου Μικρούτσικου είναι '' ο Τυμβωρύχος'' που μαζί με τον στίχο του Λαχανίδη ( Λαχά ), όπως δόθηκε στο πιάνο απ τον συνθέτη ( για φωνή και πιάνο ) στο εξωτερικό με Ελληνίδα τραγουδίστρια, είχε εξιτάρει το αλλοδαπό κοινό και μαζί απέσπασε διθυράμβους μουσικής σύνθεσης από τους ειδικούς. Σε συνδυασμό με το επακολουθήσαν αριστουργηματικό '' Κιλκίς -Χαλκίς '' ήταν η επιτομή της ποιό προσωπικής σύνθεσης στο έργο του Κου Μικρούτσικου. Μουσικός της αλλοδαπής και αυστηρός κριτικός Μουσικής ταυτόχρονα είπε - έγραψε , σχετικά με τις παραπάνω συνθέσεις , ότι : ο κος Μικρούτσικος μέσω μουσικής απέδειξε ότι, η απόδοση της ουσίας λιτά είναι ο κοινός πυρήνας κλασσικισμού και ρομαντισμού στην τέχνη. Νά πάνε όλα καλά στην υγεία του κου Μικρούτσικου και δημιουργεί.

Εντάξει τώρα

Αυτή η οριζόντια ισοπέδωση των πάντων γεννάει ηττοπάθειες. Δεν είναι δηλητηριασμένα όλα τα τρόφιμα, υπάρχουν επιλογές και βάσει των επιλογών μας αρρωσταίνουμε λένε οι στατιστικές κι οι έρευνες. Π.χ. φρουτολαχανικά από λαικές βιολογικών προιόντων, για τους ασθενείς, κι αυτός που έβαλε εισαγωγικά στις λέξεις "κακό" κρέας, θολώνει το τοπίο για τους ασθενείς... Ας σκεφτεί οτι κάποτε που δεν υπήρχαν καρκίνοι, οι άνθρωποι έτρωγαν σπάνια κρέας, (τυχαίο;) ειδικά στην πάμτωχη επαρχία, αλλά κι από πεποίθηση, όπως νηστείες κλπ.

Οχι ρε φίλε

Στο χωριό μου-τέρμα Θεού- τρώνε κάθε μα κάθε βράδυ ψητά,συνοδεία κρασιού ή τσίπουρου χύμα,στην μία και μοναδική ταβέρνα που έχουν όλη κ όλη(και που παίζει και ρόλο καφενείου, παντοπωλείου,ψυχαγωγίας κτλ).Καλά να 'ναι οι άνθρωποι που ζουν εκεί μόνιμα,τα 85 με 90 τα πιάνουν ασυζητητί.Τρώς εκεί πάνω κρέας(αγνό αρνάκι ή κοτοπουλάκι ελευθέρας που μεγαλώνει αργά και φυσιολογικά στα λειβάδια)και μετά κατεβαίνεις στην Αθήνα και νομίζεις οτι σου σερβίρουν ποντίκια.Δεν φταίει το κρέας από μόνο του.Τα φάρμακα το κάνουν βλαβερό.Επίσης παλιά πολλοί κάπνιζαν τσιγάρα χύμα,hand made,όπως το κρασί και το τσίπουρο και δεν πάθαιναν τίποτα.Βλέπω ακόμα στο χωριό κάτι γερόντια, τύφλα να 'χουν οι καμινάδες!Το τσιγάρο σήμερα γιατί είναι βλαβερό?Γιατί δεν είναι καπνός,είναι ένα χημικό περιτύλιγμα.Δυστυχώς αυτό που έγραψα είναι η σκληρή πραγματικότητα.Τα βιολογικά προϊόντα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς,όπως δεν μπορεί ούτε η φυσιολογική εξέληξη των όποιων προϊόντων.Γι'αυτό τα ντοπάρουν όλα για γρήγορα αποτελέσματα.

Εντάξει τώρα

Δεν έχω τόσες γνώσεις για να σου απαντήσω, πάντως λάβε υπ' όψιν σου πως οι έρευνες ξένων Πανεπιστημίων γίνονται πάνω σε πολλές χιλιάδες άτομα και "μαυρίζουν" το κρέας και το τσιγάρο. Και δικές έρευνες από τον Τριχόπουλο, τον Καφάτο, Τούντα, Αηδονόπουλο, (όλοι πανεπιστημιακοί), τα ίδια συμπεράσματα έβγαλαν... Από κει και πέρα υπάρχει κι η συνείδηση του κάθε ενός...

@Εντάξει τώρα

Το ίδιο λέμε αδερφέ!Οταν είναι όλα νταπαρισμένα,όλες οι έρευνες σε εκείνο το συμπέρασμα θα καταλήξουν.Λογικότατο.Τι θές να ελέγξουν;200 αρνιά που βόσκουν ελεύθερα σε ένα χωριό ή τις τεράστιες ποσότητες που σου πουλάνε στις πόλεις?Φυσικά το 2ο.Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα-λαχανικά,φρούτα,κοτόπουλα...

ΜΙΚ

Κάποτε δεν υπήρχαν καρκίνοι γιατί τους προλάβαιναν άλλες αρρώστιες και δεν υπήρχαν τα φάρμακα, οι εξετάσεις και οι θεραπείες που υπάρχουν σήμερα, π.χ. πόσο καιρό έχεις να ακούσεις ότι ο τάδε πήγε από έλκος του στομάχου, από τύφο ή από δυσεντερία; Καλύτερα να κοιτάζουμε το προσδόκιμο ζωής αν θέλουμε να συγκρίνουμε το τότε με το τώρα.

Τ

Γιγαντας

@

Γιαχνί

Φωτης

Ο καρκινος δεν ειναι ανθρωπος , για να τα βαλεις μαζι του. ΕΙναι μια ασθενεια και ενα κρας τεστ. Ο γιατροι κανουν οτι καλυτερο , οκ, αλλά την τελευταια κουβεντα την εχει ο Θεος που επιβλεπει τα παντα και γνωριζει τα παντα ως Παντογνωστης και Καρδιογνωστης.

Η σημασία της προσωπικότητας

Έχει βρεθεί ότι η αισιόδοξη διάθεση (ακόμα κι η θρησκευτική πίστη ίσως επιδράει μέσω αυτού του μηχανισμού, και βέβαια ανεξαρτήτως ποιάς θρησκείας, όλες βοηθάνε ψυχολογικά) βελτιώνει το ανοσοποιητικό και νικάει αρρώστειες με καλύτερα ποσοστά επιβίωσης και σε περίπτωση καρκίνου. Η καταθλιπτική προσωπικότητα οδηγεί σε χαμηλότερης αποτελεσμάτικότητας ανοσοποιητικό σύστημα και το άτομο φαίνεται να είναι πιο ευάλωτο σε πολλές αρρώστειες (και στον καρκίνo) και γενικά οδηγεί και σε μικρότερη διάρκεια επιβίωσης. Ας το πούμε και πιο απλά... οι γκρινιάρηδες και οι καταθλιπτικοί συμβάλλουν κι οι ίδιοι σε αυτοάνοσα και σε παθήσεις και από άλλες αρρώστειες. Ίσως το έχει κάνει η φύση. Οι γκρινιάρηδες να φεύγουν νωρίτερα και να μην σπαταλούν τους περιορισμένους πόρους που μένουν για τους υγιείς. Ίσως έτσι να είναι έμμεσα και μέρος του μηχανισμού φυσικής επιλογής. Άλλωστε οι γκρινιάρηδες, οι καταθλιπτικοί, οι θυμωμένοι και οι αγανακτισμένοι δυσκολεύουνται να βρουν και ταίρι για να αναπαραχθούν. Η φύση αποθαρρύνει την αναπαραγωγή τους.

kpo

κοίταξε, όλα σχετικά είναι...ο προϊστάμενος μου -τρομερός γκρινιάρης- πάτησε τα 90...τον είδα προχτές....έπιανε την γκρίνια από το πρωϊ και σταματούσε με το σχόλασμα...

Dr Ελένη

Ας αφήσει καλύτερα την έπαρση, την υπερήφανη ύβρη, τις μαγκιές, κι ας επικεντρωθεί σε ταπεινότητα, βελτίωση διατροφής, προσευχή, και πιστή ακολουθία των συμβουλών των ιατρών του. Μαζεύει κατάρες όταν έχει απαξιωτική ύβρη σε μία σοβαρή ασθένεια. Κακό κάρμα το λένε οι Ανατολικές Θρησκείες.

ΧΡΗΣΤΟΣ

@ΕΛΕΝΗ, μάλλον μιλαει ετσι, 1ον για να δειξει πως δεν θελει οικτο απο κανεναν και 2ον διοτι νομιζει πως ολα εξαρτωνται απο τον ιδιο...ενω δεν εξαρταται η ζωη του απο το εγω του.

Καχύποπτος

Καί όμως, θα διαφωνήσω με την Dr Ελένη. Παρόλο Dr , δυστυχώς σάς διέφυγε ή ουσία , την οποία αποκαλύπτει στις τελευταίες δεκα προτάσεις του άρθρου. Καί μάλιστα δίνει και ένα μήνυμα σε όσους ταλαιπωρούνται από τον καρκίνο . ** Αν με ρωτήσεις τι ελπίζω ,θα σού πω ...........Η ιατρική εξελίσσεται. Βλέποντας και κάνοντας.ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ. ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΖΩ ΤΟΝ ΤΑΔΕ ΚΑΙΡΟ. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΩ.ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΖΗΣΩ ΚΑΛΑ...... ** Το μήνυμα είναι αυτό. Μη σάς καταβάλει το ότι έχετε καρκίνο. Μη πέσετε σε κατάθλιψη. Κάνετε πιστά την θεραπεία καί ελέγχους. Ζήστε τη ζωή σας δημιουργικά, να τήν χαρείτε μέχρι τελευταία στιγμή. Οσο χρόνο σας απομένει. ______Τώρα τα περί " ταλαιπωρίας του καρκίνου " , κλπ. είναι μπαρουφες , αφού είναι γνωστό ότι ο καρκίνος στα οστά οδηγεί στον θάνατο μέσα σε ένα έως δέκα χρόνια. Εάν δεν προλάβει το συκώτι, ενωρίτερα.

ΑΣΘΕΝΕΙΑ

Καλύτερα να μάθετε πρωτίστως, εσείς, να σέβεστε το ασθενή συνάνθρωπό σας. Αλήθεια που είδατε την έπαρση,την περήφανη ύβρη? Με κομματικά κριτήρια σχολιάζετε.

Φώτης

Δυστυχώς έχει πάρει διαστάσεις γρίπης. Χτυπά ακόμη και άτομα που δεν έκαναν κακή ζωή

Φώτη

Η φράση "υγιεινός τρόπος ζωής" είναι ένα μεγάλο παραμύθι.Ναί,ο καρκίνος πλέον έχει γίνει σαν τη γρίπη, γιατί τα πάντα είναι φαρμακωμένα.Πάρε από το "κακό" κόκκινο κρέας,μέχρι τα "καλά" λαχανικά και φρούτα.Οτι και να κάνεις,κάθε μέρα φαρμακώνεσαι θές δε θές.Και ας μην έχεις καπνίσει ποτέ στη ζωή σου!Αν δε, ζείς και σε καμιά μεγαλούπολη,πρόσθεσε στα προαναφερθέντα και το καυσαέριο και το άγχος και την ένταση της καθημερινότητας.Δεν υπάρχει σωτηρία.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

adelina2

Σπουδάζει  Καλές Τέχνες και στα μελλοντικά της σχέδια ετοιμάζει βαλίτσες γεμάτες με χορό, ζωγραφική και ένα book μοντέλου που ταιριάζει πολύ με τις αναζητήσεις διεθνών πρακτορείων στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης

2